* anketa * anketa * anketa * anketa *

JE HUBÁRČENIE VAŠOU ZÁĽUBOU?

 

Michal ŽEC, valcovňa rúr

Michal ŽEC, valcovňa rúr

– Áno, aj keď som bol v tomto roku na hubách ešte len dvakrát. Nie je to bohviečo, chodím častejšie, a ani som ich veľa vtedy nenašiel. Je to preto, že momentálne nemám veľa času nazvyš, presťahoval som sa, bývam na Balogu a  mám dosť veľa práce okolo domu. Mám svoje hubárske revíry, nielen v najbližšom okolí, ale chodím  aj na Jarabú, Tále, Balog, Sihlu…  Keď rastú, tak zbieram hríby a kuriatka, ak ich nieto, tak aj pätnásť iných druhov. Poznám veľa húb, mám si z čoho vyberať, ale samozrejme, poznám aj tie jedovaté. Nechávam ich však v hore. Keď je bohatá nádielka, tak doma huby aj sušíme a zavárame, ale to už  robí otec, pretože ja mám radšej zber, ako  spracovanie. S hubárčením spájam svoju ďalšiu záľubu a to je ich fotografovanie.

 

Milan ŠVANTNER, valcovňa rúr

Milan ŠVANTNER, valcovňa rúr

– Áno, spolu s tým, že do hôr chodím prakticky celý rok. Bývam na Mazorníkove, ale ako rodák z Čierneho Balogu mám  tieto hory prechodené od jedného Vepra po druhý. Zbieram  klasiku, dubáky a červenáky. Najradšej mám hubovú praženicu, ale suším ich aj do silvestrovskej kapustnice. Na tohtoročnú ich už mám dávno pripravené. To, čo nazbieram dnes, už porozdávam. Hubárčim už päťdesiat rokov, začínal som ako štvorročný s bratmi, ktorí ma zaučili, ktoré huby sú jedlé a ktoré nie. Milujem hory a nepáči si mi, že sú aj takí návštevníci, po ktorých nachádzam v prírode  plechovky a iný odpad. Mali by sme si tú našu krásnu prírodu viac chrániť a brať na ňu ohľad. Nepáčia sa mi aj tzv. „hubári“ z Nitry a Čiech, ktorých som  stretol s atlasom v rukách. Do košíka zbierajú všetko a potom to doma preberajú.

 

Zuzana LEITNEROVÁ,  centrálna údržba 

Zuzana LEITNEROVÁ,  centrálna údržba

– K tejto záľube ma priviedli rodičia, s ktorými som huby začala zbierať ako šesťročná v horách v blízkosti môjho rodiska, v okolí Hronca. Tu bývam a v okolí zbieram hlavne dubáky, červenáky, rýdziky. Najradšej mám však rýdziky. Mama ma z nich naučila variť vynikajúci  guláš.  Odporúčam vám ho vyskúšať. Je to veľmi chutné jedlo, ktoré sa stane obľúbeným nielen pre milovníkov hubových omáčok a polievok. Rozdiel pri varení tohto guláša je v tom, že mäso nahradíme rýdzikmi, nakrájanými napr. na kocky. Rýdziky dávajú gulášu vynikajúcu korenistú chuť. V čerstvom stave  môžeme klobúčiky rýdzikov upiecť na sporáku (platni), vtedy ich treba mierne osoliť. Z dubákov a červenákov robíme omáčky, výborná je smotanová,  rizoto alebo ich sušíme. Nakrájané dávame do mrazničky a do dvoch mesiacov použijeme. Huby zbieram najradšej s mojimi deťmi a už sa s dcérou tešíme na tento víkend.

 

Róbert VIŠTÍK, ťaháreň rúr – oblúkareň

Róbert VIŠTÍK, ťaháreň rúr – oblúkareň

– Áno,  asi tak od desiatich rokov som chodil s rodičmi na huby v okolí rodiska  – Podbrezovej.  Učil ma otec, ale aj mama je dobrá hubárka, vlastne dá sa povedať, že sa tomu venuje celá rodina. Ja osobne najradšej  zbieram dubáky a modráky, ale zbierame aj kuriatka, bedle… Bol som už aj v tejto sezóne a s nádielkou som bol spokojný. Spoločne ich čistíme, sušíme a pripravujeme na rôzne spôsoby. Na čerstvo je najžiadanejšia praženica, mrvenička z kuriatok, hubové omáčky, bedle jedlé vyprážame… Samozrejme, že ich aj sušíme alebo dávame nakrájané do mrazničky, prípadne ich zavárame. Musím sa priznať, že aj keď huby rád zbieram, nekonzumujem ich. Počasie je priaznivé, dohodli sme sa preto, že aj tento voľný piatok opäť pôjdeme na huby.

 

Samuel CIPCIAR, majster odbornej výchovy SSOŠH ŽP

Samuel CIPCIAR, majster odbornej výchovy SSOŠH ŽP

– Samozrejme, veď od ôsmich rokov chodím na huby. Najprv to bolo s otcom v okolí  Šumiaca, kde sme na holi zbierali kuriatka. Ako rodák z Brezna, som pochodil aj hory v okolí tohto mesta. S lokalitou v Jasení, kde je môj súčasný revír, nakoľko bývam v tejto obci, ma oboznámil svokor. Ale chodím napr. aj na Balog. Zbieram všetky druhy – dubáky, modráky, kozáky, bedle, kuriatka…. Mám ich rád na všetky spôsoby, huby beriem ako spestrenie jedálnička. Mám ich rád vyprážané, ale aj v polievkach, v omáčkach, praženici… Chutia mi aj zavárané kuriatka alebo rýdziky. Sušené mám rád kuriatka, ktoré sú trochu tvrdšie, ale výborne chutia. Huby dávame aj do mrazničky. Prvý raz som bol na hubách v auguste, ale úspešnejší v tomto roku bol svokor, doniesol vyše sto kusov dubákov. Ako dôchodca má čas venovať sa tejto záľube, ktorá prináša úžitok celej rodine.

 

Foto: I. Kardhordová