Napriek mimoriadne teplému počasiu bola zimná sezóna na Táľoch vydarená

Na Táľoch sa počas zimy vystriedalo množstvo školákov, ktorí v stredisku absolvovali lyžiarsky kurz. Foto: M. Gončár

Tohtoročná zima bola charakteristická nezvyčajne teplým počasím. Mnohé lyžiarske strediská bojovali s nedostatkom snehu a vysokými teplotami. Väčšina z nich musela zatvoriť svoje brány skôr ako bolo v pláne. Výnimkou neboli ani Tále, kde sa poslední lyžiari pustili dole kopcom 8. marca.

Hoci na Táľoch ukončili sezónu predčasne, jej hodnotenie sa nesie v pozitívnom duchu. Rezort pod Nízkymi Tatrami navštívili stovky domácich i zahraničných lyžiarov. Takmer každý si pochvaľoval výborné podmienky a kvalitne upravené zjazdovky. Uznanie si preto zaslúžia všetci, ktorí napriek počasiu dokázali udržať svahy v dobrej kondícii.

Napriek teplému počasiu bola zima na Táľoch vydarená. Foto: R. Rybovič„Sezóna bola síce krátka, ale o to intenzívnejšia a rozhodne zaujímavá. V závere roka nás potešilo relatívne chladné počasie. V dostatočnom predstihu sme svahy zasnežili, preto nám sneh vydržal až do prvej marcovej dekády,“ povedala Miroslava Rybovičová z akciovej spoločnosti Tále. Podotkla, že v porovnaní s vlaňajškom bola nedávno skončená sezóna lepšia. Pred rokom bolo totiž veľa daždivých dní a tie sú pre sneh najväčšou pohromou.

„V konečnom účtovaní môžeme povedať, že máme za sebou vydarenú lyžiarsku sezónu. Bolo teplo, no snažili sme sa z nej vyťažiť maximum, čo sa nám aj podarilo,“ doplnila M. Rybovičová a pokračovala: „Škoda len, že v týždni od 12. do 16. marca mali ešte niektoré školy naplánovaný lyžiarsky výcvik. Žiaľ, museli ho zrušiť.“

Veľká noc bez lyžovačky

V minulosti bolo zvykom, že sa na Táľoch lyžovalo aj počas sviatkov Veľkej noci. V jarných mesiacoch ožívali aj „gríny“ a pomaličky sa začínala golfová sezóna, pričom na svahu oproti sa stále lyžovalo. Tento rok bol výnimkou.

„Samozrejme, potešilo by nás, keby sme lyžovali i cez veľkonočné sviatky. Ľudia majú voľno a určite by k nám radi prišli. Nakoniec sme ale spokojní, keďže sme mali spustené vleky ešte v prvej polovici marca. Niektoré strediská na Slovensku zatvorili svoje brány oveľa skôr. Celkovo trvala zimná sezóna 2023/2024 jedenásť týždňov,“ upresnila.

Množstvo kurzov

Tále sa okrem bežných návštevníkov pravidelne tešia priazni škôl naprieč celým Slovenskom. Výnimkou nebol ani tento rok a do strediska zavítali stovky detí.

„Naše svahy sú vhodné pre začínajúcich i pokročilých lyžiarov. Máme k dispozícii vleky, čo je z pohľadu bezpečnosti, najmä mladších žiakov, veľmi dôležité. Školy nás vyhľadávajú aj z dôvodu vybudovanej infraštruktúry. K dispozícii je veľké parkovisko, ponúkame možnosť výhodného ubytovania, stravovania i celkového trávenia voľného času. Radi sa k nám každý rok vracajú, čo je pre nás výborná vizitka. Medzi návštevníkmi boli opäť i žiaci zo Súkromnej spojenej školy Železiarne Podbrezová. Pobyt u nás si pochvaľovali, z čoho máme radosť,“ pokračovala M. Rybovičová a doplnila, že pozitívny ohlas mali i zvýhodnené skipasy pre zamestnancov akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová.

Zábava v podaní HEX-u

V stredisku pripravili počas zimy i sprievodný program. Návštevníkov potešila obľúbená slovenská kapela HEX. V reštaurácii Stodola vládla počas koncertu výborná nálada. V marci mala vystúpiť aj pop punková legenda Iné Kafé, ale keďže sezóna bola na konci, koncert napokon zrušili.

„Bola to trošku škoda, ale počasie si nevyberiete. Sezóna je za nami a ako som spomínala, prevláda s ňou spokojnosť. Ďakujem všetkým zamestnancom za vynaložené úsilie. Bez ich práce by sme zimu nezvládli k spokojnosti návštevníkov. Ešte aj dnes dostávame pozitívnu spätnú väzbu od mnohých hostí.“

Príprava na leto

Po skončení zimy sa Tále pripravujú na letnú sezónu. V stredisku prebiehajú „sanitárne dni“. Čistiace vozidlá zametajú komunikácie, zamestnanci robia servis snežných vozidiel, vlekov a realizujú sa i ďalšie väčšie či menšie úpravy. Jar je tu a s ňou aj nová golfová sezóna. Teplé slnečné lúče už prilákali niektorých členov klubu, aby odpálili prvé loptičky.

„Hracia plocha je už dnes vynikajúco pripravená. Čaká nás mimoriadne bohatá golfová sezóna plná turnajov a sprievodných podujatí. Vrcholom bude augustový ženský golfový turnaj LETAS (Let Acces Series). Dostali sme výhradnú licenciu organizovať ho počas nasledujúcich troch rokov. Podujatie má medzinárodný charakter a zavíta k nám viac ako sto hráčok pätnástich národností. Pôjde o najväčšiu udalosť na Táľoch počas roka 2024. Turnaj bude trvať celkovo tri dni,“ avizuje M. Rybovičová a pripomína, že zorganizovať takéto podujatie bude vyžadovať veľa úsilia. „Musíme pripraviť kompletné zázemie pre hráčky a ich tímy – od dopravy, ubytovania, stravovania až po servis či regeneráciu. Akciu budeme pripravovať nielen my, zamestnanci rezortu na Táľoch, ale k dispozícii budú i dobrovoľníci. Takáto veľká udalosť si vyžaduje koordináciu všetkých strán. Prajeme si, aby sa turnaj vydaril a každá hráčka od nás odchádzala spokojná. Pôjde totiž o reklamu nielen nášmu stredisku, ale celému regiónu a Slovensku.“

Tále sú pre všetkých

Letná sezóna na Táľoch však nebude len o golfe. Navštíviť rezort môže ktokoľvek – cyklisti, turisti, ľudia prechádzajúci okolo alebo aj tí, ktorí sa chcú prejsť v príjemnom prostredí, užiť si ticho a pokoj nízkotatranskej prírody a nadýchať sa čerstvého vzduchu.

„Na Táľoch radi privítame každého. Ktokoľvek sa môže prísť občerstviť do našich reštaurácií alebo si oddýchnuť vo wellness hotela Stupka. Tento kút nášho regiónu rozhodne stojí za návštevu. Na všetkých sa tešíme a veríme, že nás čaká vydarená letná turistická sezóna,“ uzavrela M. Rybovičová.