Naším želaním je získať viac zákaziek

  S Ing. Jozefom Michálikom, vedúcim prevádzkarne ťaháreň rúr Plynie deviaty mesiac roka. Darí sa vám plniť predsavzatia stanovené na jeho začiatku? – Jedným z našich najdôležitejších dlhodobých predsavzatí je pracovať bezpečne. V počte evidovaných úrazov, ktorých máme v porovnaní s predchádzajúcim obdobím minulého roka o sedemnásť menej, je trend priaznivý. V počte registrovaných úrazov … Čítať ďalej

Najnáročnejšia bola generálka liaceho žeriavu

  S Ing. Petrom Gernicom, vedúcim strojnej údržby oceliarne Stredná oprava oceliarne bola naplánovaná od 10. do 21. augusta. Plánovaný termín ste splnili, v piatok, 21. augusta bola oprava ukončená. Podarilo sa vám naplniť aj všetky plánované úlohy? – Termín sme splnili a môžem zhodnotiť, že okrem všetkých plánovaných, sa nám podarilo splniť aj úlohy, … Čítať ďalej

Obec Podbrezová vybudovali železiarne

  Štatút obce získala Podbrezová 1. januára 1953, po stodvanástich rokoch od vzniku fabriky a osady, ktorá tvorila jej súčasť. Miestny národný výbor (MNV), ktorý tvorili najmä osvedčení zamestnanci zo železiarní, pôsobil veľmi aktívne. Práca v novovzniknutej obci bola uľahčená tým, že obec mala už veľmi dobrú obchodnú a občiansku vybavenosť vďaka fabrike. A tak … Čítať ďalej

Národný park Poloniny

  Najvýchodnejším slovenským národným parkom je Národný park Poloniny s pôvodnými rozľahlými bukovými a jedľovo-bukovými lesmi a pralesmi Stužica, Rožok a Havešová. Národný park je lokalizovaný na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí a bezprostredne susedí s poľským Bieszczadskim Parkom Narodowym a ukrajinským Užanskym nacionaľnym pryrodnym parkom. Horský celok, v ktorom národný park vyhlásili, je známy pod názvom Bukovské … Čítať ďalej

Arónia, jarabina čierna alebo sibírska čučoriedka

  Stretli ste sa už s touto zaujímavou rastlinou? Možno ju poznáte skôr pod jej ľudovým názvom jarabina čierna. Jej tmavomodré bobule majú kyslú chuť a obsahujú vysoké množstvo antioxidantov. Pôsobia ako prírodný liek proti voľným radikálom. Pochádza zo Severnej Ameriky a časom sa rozšírila do celého sveta. Existuje niekoľko druhov. Najznámejším a najviac rozšíreným … Čítať ďalej

Výstava fotoklubu Granus

    Už tradične v jesennom období fotoklub GRANUS inštaluje na lavici smerujúcej na Kolkáreň v Podbrezovej výstavu fotografií svojich členov. Z roka na rok sú fotografie zaujímavejšie a dokonalejšie. Tohtoročná výstava potrvá zhruba dva týždne a pozývame všetkých milovníkov fotografického umenia, aby sa pokochali krásnymi zábermi. Stojí to za to.  

Pokles výkonov a tržieb sme vyvážili optimalizáciou expedície a obmedzením nákladov

  S Ing. Romanom Veverkom, generálnym riaditeľom ŽP EKO QELET a.s. Prvý polrok je za nami, aký bol vo vašej akciovej spoločnosti? – Bol poznamenaný viacerými faktormi. Najprv to bolo zníženie dopytu po oceľových výrobkoch, čo následne spôsobilo pád cien druhotnej suroviny – oceľového šrotu. K tomu sa pridala pandémia korony, ktorá primárne priniesla chorobu … Čítať ďalej

„Som vďačný, že som sem mohol nastúpiť“

  Absolventi našej školy o prvých dojmoch po nástupe do práce. Dnes z centrálnej údržby: Adam KLEMENT, mechanik mechatronik – V júni som nastúpil do centrálnej údržby a pracujem v elektroservise, v starom závode. Robím prevádzkového elektrikára, robota sa mi páči. Som spokojný, aj kolektív sme dobrý. Ja som nastupoval do známeho prostredia, praxoval som … Čítať ďalej

To, čo bolo špičkovou technológiou, je dnes súčasťou našej histórie

  Spomíname s Ing. Jánom Hrončekom, ktorý prežil svoj produktívny život v oceliarni Ako si spomínate na svoje začiatky v Podbrezovej a prečo ste si vybrali podbrezovské železiarne? – Ja pochádzam z Kokavy nad Rimavicou. Keď som končil základnú školu, v rámci náboru nás lanárili do ťažkého priemyslu. Ja som sa dal nahovoriť na hutníctvo. … Čítať ďalej

Dvadsiate storočie na tanieri

  V minulosti boli chudí ľudia poľutovaniahodní, dnes ich každý obdivuje. Z hľadiska výživy človeka je zaujímavé sledovať významné míľniky ľudstva na ceste k dnešnému spôsobu stravovania. Nie každému je známe, že živočíšne tuky boli po prvýkrát nahradené rastlinnými v roku 1900. O rok na to si vedci začali všímať súvislosti medzi nadmernou hmotnosťou a … Čítať ďalej

Prečo a ako jesť cuketu?

  Medzi málo náročné na pestovanie, ale najobľúbenejšie plody v tomto období, patrí cuketa. Viete, že je jednou z najzdravších plodín? Zaujímavosťou je, že až 91 percent hmotnosti tvorí voda a najväčšou zásobárňou živín je šupka. Zelená cuketa obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až k jadrám buniek. Tým ovplyvňuje celkové zdravie … Čítať ďalej

Editoriál

  Tohtoročné dovolenky podstatne ovplyvnil fakt, že svet je plný pandémie a cestovaním sa zvyšuje šanca prenosu ochorenia na COVID-19. Mnohí Slováci to poňali zodpovedne a rozhodli sa oddychovať v domácom prostredí, aj napriek tomu, že predtým si nevedeli predstaviť leto bez pobytu pri mori. A dnes konštatujeme, že všetko zlé je na niečo dobré. … Čítať ďalej

Výstavba trvala stopätnásť dní

  Železiarne Podbrezová v roku 2020 oslavujú už stoosemdesiat rokov svojej existencie. Ich bohatý vývoj si v tomto roku pripomíname aj na stránkach Podbrezovana prostredníctvom čitateľskej súťaže. Vašou úlohou je pozorne čítať a prostredníctvom ústrižkov odpovedať na otázky, ktoré následne zašlete do redakcie. V každom vydaní Podbrezovana žrebujeme jedného výhercu, ktorý bude vecne odmenený. O … Čítať ďalej

Muránska planina patrí k najpodmaňujúcejším

  Ak chcete zažiť pohľad na jedno z najzachovalejších území na Slovensku, navštívte Muránsku planinu. Za chránenú krajinnú oblasť bola vyhlásená v roku 1976 a v roku 1997 bol zriadený Národný park Muránska planina. Rozprestiera sa na ploche vyše 203 metrov štvorcových v troch okresoch, ktorými sú Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Vrcholom národného parku … Čítať ďalej

Domáce je domáce

    Naši predkovia aj v lete mysleli na horšie časy a tak sa snažili všetko, čo sa im urodilo, zužitkovať a zachovať aj na zimné obdobie. Spočiatku nám veľmi lichotilo, že v hypermarketoch je množstvo zeleniny aj ovocia počas celého roka a tak sme upustili od klasického zavárania či iného spracovania na zimu. Pohodlnejšie … Čítať ďalej

Pripomíname si 76. výročie SNP

  Tri dni pred vypuknutím Slovenského národného povstania opustilo nemecké vedenie podbrezovský závod. Zamestnanci, po vyhlásení SNP 29. augusta 1944, po stovkách vstupovali do radov slovenskej povstaleckej armády a k partizánom. Železiarne prispôsobili finálnu výrobu a dodávali potrebný zbrojný materiál povstaleckej armáde. V závodnom hoteli sa 15. októbra uskutočnila Podbrezovská konferencia, na ktorej zástupcovia odborových … Čítať ďalej

Editoriál

    V januári ešte nikto netušil, že tohtoročné výročie nebudeme môcť kvôli pandémii osláviť tradične, v auguste. Od okamihu, keď prvým výkopom do panenskej pôdy zvestovali naši predchodcovia nový život na Horehroní, uplynulo už stoosemdesiat rokov. S hlbokou úctou pozeráme dnes na to, čo tvorili často za neuveriteľne ťažkých podmienok. V análoch nachádzame okrem … Čítať ďalej

Po dvoch mesiacoch, v ktorých sme vykázali účtovné straty, sme jún uzavreli v kladných číslach

  S Ing. Drahomírom Ďurčenkom, finančným riaditeľom Transmesa Pán riaditeľ, tak ako väčšina firiem vo svete, aj vy máte za sebou ťažké obdobie. Prvé opatrenia na zamedzenie šírenia epidémie Covid 19 ste realizovali už vo februári, môžete nám priblížiť, aká je aktuálna situácia? – Pripomeniem, že 14. marca bol v Španielsku vyhlásený stav núdze a … Čítať ďalej

Pred strednou opravou

  S vedúcim strojnej údržby oceliarne Ing. Petrom Gernicom V súčasnosti sa pripravujete na strednú opravu v oceliarni. Kedy sa uskutoční a čo bude jej hlavným poslaním? – Stredná oprava v prevádzkarni oceliareň je naplánovaná v termíne od 10. do 21. augusta. Práve letná odstávka je pre nás, z dôvodu najvhodnejších klimatických podmienok na výkon … Čítať ďalej

Cesta k uzavretému výrobnému cyklu

  Železiarne Podbrezová v roku 2020 oslavujú už stoosemdesiat rokov svojej existencie. Ich bohatý vývoj si v tomto roku pripomíname aj na stránkach Podbrezovana prostredníctvom čitateľskej súťaže. Vašou úlohou je pozorne čítať a prostredníctvom ústrižkov odpovedať na otázky, ktoré následne zašlete do redakcie. V každom vydaní Podbrezovana žrebujeme jedného výhercu, ktorý bude vecne odmenený. O … Čítať ďalej