Náš kolega zorganizoval veľkú charitatívnu akciu pre Vanesku

František s otcom, Vaneskou a manželkou. Foto: archív F. ČernákaNedávno bola v televízii odvysielaná reportáž o Vaneske z Kežmarku, ktorej tragicky zahynul otec a po ťažkej chorobe zomrela aj mama. Vaneska zostala sirota a stará sa o ňu ujo. Ich finančná a životná situácia nie je jednoduchá.

O osude dievčatka sa dozvedel aj František Černák z Jasenia, zamestnanec prevádzkarne oceliareň – šrotové pole Piesok, ktorý je dušou a srdcom motorkár. Keďže je známe, že ľudia na motorkách majú nielen veľké mašiny, ale najmä srdcia, rozhodol sa pomôcť a osloviť svojich priateľov.

V spolupráci s Tomášom Hajduchom z FB Motoride, Paťom Ridzoňom a ďalšími usporiadali v druhú júnovú sobotu veľkú charitatívnu stretávku motorkárov na ihrisku v Jasení. Dokonca sa podarilo zabezpečiť aj účasť nášho motocyklového pretekára Štefana Svitka, ktorý daroval svoj dres do dražby.

Krátko popoludní sa v Jasení začali schádzať motocykle z celého Slovenska – odhadom ich prišlo počas akcie päťsto. A dorazila aj samotná Vaneska s „náhradným otcom“, ktorá o ničom netušila. Ako prvú dostala narodeninovú tortu, pretože nedávno oslávila svoje jedenáste narodeniny. Pripravený bol guľáš, držky, kapustnica a nealko nápoje za ľubovoľný príspevok. Zároveň si návštevníci mohli zakúpiť tričká a šiltovky, prípade finančne prispieť do pripravenej schránky.

Na podujatí sa zúčastnilo okolo 500 motoriek. Foto: archív F. ČernákaVšetky vyzbierané peniaze za občerstvenie, suveníry a z dražby dresu boli uložené v banke na poistnú zmluvu a Vaneska s nimi môže disponovať po dovŕšení 18. narodenín. A veru, po zúročení to bude krásna suma – viac ako 12-tisíc eur, ktorá jej určite pomôže pri štarte do dospelosti.

Dovoľte mi poďakovať Ferkovi Černákovi s priateľmi, všetkým motorkárom, dobrovoľníkom, sponzorom, obciam a všetkým, čo pomohli. Išlo o niekoľkotýždňové úsilie a stresové obdobie, ktoré však stálo zato. Mnohým ľuďom sa tlačili slzy do očí, lebo sa podarila krásna vec. Naša spoločnosť môže byť právom hrdá, že zamestnáva takýchto skvelých ľudí. Veľké ĎAKUJEM aj za Vanesku!