Štvrtáci absolvovali prvú časť maturitnej skúšky

Maturanti z našej školy počas písomného testu. Foto: J. Čief

Mesiac marec sa na Slovensku už tradične spája s prvou časťou maturít. Skúšku dospelosti absolvovali aj žiaci Súkromnej spojenej školy Železiarne Podbrezová. Vedomosti preukázali z rodného i cudzieho jazyka a niektorí aj z matematiky.

K externej časti maturitnej skúšky a písomnej forme internej časti pristúpili žiaci z oboch organizačných zložiek našej školy – Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej Železiarne Podbrezová i Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová.

„Čo sa týka odbornej školy, maturitu zo slovenského a anglického jazyka absolvovalo 35 žiakov, gymnazistov bolo 41. Okrem toho sme mali desať študentov, ktorí si vybrali matematiku,“ informovala Miriam Pindiaková, riaditeľka školy. Podľa jej slov sa pedagógovia zhodli, že témy písomných slohových prác boli zaujímavé, zrozumiteľné a vhodné pre našich maturantov.

„Žiaci odbornej školy očakávali z anglického jazyka list, čo sa im aj splnilo. Pri slovenskom jazyku a literatúre si najčastejšie volili úvahu alebo rozprávanie. Za posledné roky išlo asi o najlepšie témy a každý si určite našiel tú svoju,“ doplnila.

Výsledky budú v máji

Samotní žiaci pristúpili k skúške zodpovedne. Podľa ich bezprostredných reakcií niekomu viac sadla slovenčina, ďalším zasa cudzí jazyk.

„Za najťažšiu časť maturitnej skúšky v tomto marcovom termíne pokladali študenti test, či už zo slovenského jazyka a literatúry alebo cudzieho jazyka. Často poukazovali na to, že v teste boli úlohy zamerané na gramatiku, s ktorou sa na hodinách alebo v bežnom hovorovom jazyku vôbec nestretli. Niektoré úlohy boli doslova „zákerné“. Naopak, na témy písomnej formy internej časti zo slovenského jazyka a literatúry alebo aj cudzieho jazyka boli pozitívne reakcie,“ pokračovala M. Pindiaková a v závere dodala: „Aj keď oficiálne výsledky z týchto častí maturitnej skúšky budú škole doručené až máji 2024, tesne pred akademickým týždňom, verím, že ju naši žiaci zvládli úspešne. Všetci im držíme palce a prajeme veľa šťastia pri ďalších častiach maturitnej skúšky.“

ANKETA

Po maturite z cudzieho jazyka sme sa opýtali žiakov ako hodnotia priebeh skúšky, čo hovoria na témy a či si myslia, že dosiahli dobrý výsledok.

• Ema Viglaská, informatika: Test zo slovenčiny bol ťažší ako v minulých rokoch, čo potvrdili aj učitelia. Témy slohov boli ale v pohode. Nie som si ale úplne istá, či tieto písomné maturity dopadli úspešne. Osobne si myslím, že skončím v septembri na „opravných“. Čo sa týka angličtiny, tá bola v poriadku a pre mňa ľahšia ako slovenčina.

• Viktória Martincová, STEAM: Aké mám pocity po skúške? Najtrefnejšie to vystihuje slovíčko zmiešané. Cítim, že v istých aspektoch som sa mohla viac pripraviť, no na skúškach boli aj veci, ktoré som vedela. Pre mňa bola náročnejšia angličtina, najťažšie bolo prekvapivo počúvanie. Dúfam ale, že maturita dobre dopadla.

• Adriana Syčová, STEAM: Test bol oproti minulým rokom dosť ťažký. Boli v ňom dosť nepríjemné otázky, ale mali sme šťastie pri slohu, keďže všetky témy boli v pohode. Skôr bol problém si nejakú vybrať, pretože mne sadli všetky. Čo sa týka angličtiny, nemám až taký dobrý pocit, bolo to dosť náročné. V počúvaní som veľa slov nerozumela. Ak skúšku zhodnotím celkovo, zo slovenčiny mám dobrý pocit a z angličtiny zmiešaný.

• Teo Hozák, mechanik elektrotechnik: Maturitná skúška bola v pohode. Ťažšia bola slovenčina, našťastie sme vychytali dobré témy na sloh. Ja len dúfam, že aj angličtina dobre dopadne, keďže test bol pomerne jednoduchý, vedel som si s ním poradiť. Určite som nervózny a budem čakať na výsledky, no verím, že všetko dobre dopadne.

• Matej Nosáľ, mechanik strojov a zariadení: Slovenčina bola pre mňa ťažšia, viac mi sadla angličtina, aj keď môj prospech počas štúdia bol kadejaký. Myslím si, že test z angličtiny dopadol dobre, horšie bude napísať sloh. Mal by som to ale zvládnuť a verím, že úspešne zmaturujem.

• Marián Hazák, mechanik, mechatronik: Angličtina bola z môjho pohľadu ťažšia ako slovenčina. Ale keď napíšeme sloh z cudzieho jazyka, tak by to malo byť v poriadku a všetci prejdeme. Podľa mňa by to malo vyjsť.