Výstup na Ďumbier

 

Účastníci výstupu na vrchole Ďumbiera
Účastníci výstupu na vrchole Ďumbiera

 

V sobotu, 16. februára, sa členovia nášho turistického krúžku vybrali na najvyšší vrch Nízkych Tatier – Ďumbier. Počasie bolo úplne ukážkové a očividne sme neboli jediní, ktorí sa rozhodli zúročiť takýto krásny deň výstupom na Ďumbier. Autobus nás vyviezol na Trangošku, odkiaľ sme postupovali k nášmu prvému cieľu – Chate Milana Rastislava Štefánika.

Čelo našej postupovej skupiny nastolilo zo začiatku rýchle tempo. Po čase nám však došlo, že to nie je ako „cesta od pošty k obchodnému domu“ a rýchlo sme tempo nášho postupu prehodnotili. Po hodine a pol výstupu sme dorazili na chatu, kde sme sa posilnili polievkou a čajom a po krátkej prestávke sme pokračovali k nášmu hlavnému cieľu.
Cesta na vrchol nebola najľahšia, no s trochou odhodlania sme nakoniec dorazili na vrchol Ďumbiera. Museli sme vystihnúť čas na fotografiu pri kríži, kde sa fotilo veľa turistov a každú chvíľu bol obsadený. Z vrcholu sme sa presunuli po hrebeni smerom na východ, kde sme si našli kľudné miesto na oddych. Keď sme už boli presiaknutí krásou okolitej prírody, vrátili sme sa naspäť do chaty, kde sme zvyšný čas, ktorý nám ostával, strávili opaľovaním a pozorovaním všetkého naokolo.
Cesta naspäť na Trangošku nebola o nič menej zaujímavá a postupne sme všetci zaradom vyskúšali sklz jednotlivých materiálov na snehu. Myslím, že všetci zúčastnení si odniesli množstvo zážitkov a budú na túto akciu dlho spomínať. Tí, čo mohli s nami ísť a nešli, môžu naozaj ľutovať, ale odčiniť to môžu tak, že sa k nám pripoja na ďalšej akcii. Ďakujem všetkým zúčastneným.