Okrem chrípky na nás číhajú aj vnútorné alergény a roztoče

  Aj keď sa tohtoročná peľová sezóna oficiálne skončila začiatkom novembra, v ovzduší sa ešte stále vyskytuje alergologicky nevýznamné množstvo peľu rozličných rastlín. Viac ako peľu je ešte v ovzduší spór plesní s dominanciou rodov Cladosporium, Alternaria a Epicoccum. „Väčšina monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS) v SR, pracujúcich pod gestorstvom verejného zdravotníctva, ukončila monitoring … Čítať ďalej

Sauna a jej blahodarné účinky

  Jeseň je v plnom prúde, dni sú stále kratšie, chladnejšie a častokrát aj sychravé. Hoci zima ešte poriadne ani nezačala, možno už teraz máte pocit, že by ste si dopriali trochu viac tepla. Ak vám teplo chýba, môžete si ho vykompenzovať napríklad pobytom v saune, v ktorej sa nielen zohrejete, ale zároveň prospejete aj … Čítať ďalej

Bez duševného zdravia nemáme ani to telesné

  Svetový deň duševného zdravia, ktorý na 10. októbra každoročne vyhlasuje Svetová federácia duševného zdravia, v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou už od roku 1992, bol tento rok orientovaný predovšetkým na prevenciu samovrážd. Na túto tému sa na celom Slovensku organizujú aktivity nielen Ligy za duševné zdravie SR, ale aj jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva, … Čítať ďalej

Alchýmia zvaná kváskovanie

    Kvasený alebo kysnutý chlieb? Mnoho ľudí v tom rozdiel nevidí a slová používa ako synonymá. Rozdiel medzi nimi je pritom veľký, a to nielen v zložení, ale aj v tom, aký dopad majú na naše zdravie. Kvások nie je žiadnym výmyslom modernej kuchyne. Poznali ho pred viac ako päťtisíc rokmi aj v starom … Čítať ďalej

Podceňovanie nemocničných nákaz je krátkozraké a nebezpečné

  Zvyšujúci počet hospitalizovaných pacientov so sebou prináša aj zvýšené riziko pravdepodobnosti vzniku nemocničných (nozokomiálnych) nákaz – NN. Tieto infekcie sú sprievodným javom zdravotníckej starostlivosti na celom svete aj na začiatku 21. storočia, Slovensko nevynímajúc. Aj preto sa tejto téme odborníci pravidelne venujú na svojich odborných podujatiach, medzi ktoré patrila aj v poradí už XIX. … Čítať ďalej

Spánok náš každodenný

  Priemerný človek prespí približne tretinu svojho života. Spánok je fyziologickou zmenou bdelého stavu a slúži nášmu organizmu na psychickú relaxáciu a regeneráciu tkanív. Určite poznáte pocit, keď od únavy po náročnom dni zaspíte takmer okamžite. Naopak, veľa ľudí má so spánkom problém a poruchy spánku sú v súčasnosti jedným z najčastejších zdravotných problémov. Spánok … Čítať ďalej

V BBSK opäť stúpol počet chorých, zatvorené sú školy aj nemocnice

  Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja (BBSK), zaznamenali v siedmom kalendárnom týždni tohto roku lokálne epidémie respiračných a chrípkových ochorení už vo všetkých 13 okresoch tohto regiónu. V porovnaní s uplynulým týždňom zaznamenali o 15,4 percenta vyšší výskyt v akútnych respiračných ochorení (ARO) a o … Čítať ďalej

Pneumokokové invazívne ochorenia sú nebezpečné

  Pre vysokú nebezpečnosť ochorenia a následne aj vysokú smrtnosť sa problematika pneumokokových nákaz považuje z pohľadu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Európskeho centra pre kontrolu chorôb (ECDC), aj všetkých relevantných štruktúr, za závažnú a treba ju dôsledne sledovať. Na možný vyšší výskyt pneumokokových invazívnych i neinvazívnych ochorení upozorňujú spolu so zvyšujúcim sa počtom výskytu respiračných … Čítať ďalej

Nie je mäso ako mäso

  Podobne ako ostatné potraviny, aj mäso v minulosti čelilo viacerým škandálom. Išlo najmä o nekalé praktiky chovateľov či nevhodné krmivo, ktoré bolo v mnohých prípadoch nahrádzané antibiotikami a rastovými hormónmi.  Ako je možné, že takéto mäso prejde kontrolou a dostane sa do reťazcov na pulty? Hoci sa v dnešnej dobe stále viac a viac dostáva do popredia vegetariánska či vegánska strava, … Čítať ďalej

Najlepšie potraviny jesene

  V jeseni, ako každoročne, stúpa počet ľudí s nádchou alebo chrípkou. Len málokto sa môže pochváliť, že ho tieto nepríjemnosti obišli. Aj keď si myslíme, že imunitu máme dostatočne posilnenú, stačí menší deficit ktoréhokoľvek z vitamínov a kolobeh so slzením očí, hlienmi či kašľaním môže začať. Okrem tradičných „protichrípkových trikov“ vyskúšajte aj zaujímavé jesenné … Čítať ďalej

Kedy nám starostlivosť môže uškodiť

  Kozmetika je súčasťou nášho života už od nepamäti. Hoci si mnohí myslia, že je to výdobytok modernej doby, opak je pravdou. Celý rad kozmetických výrobkov mali ľudia už v stredoveku. Od tej dnešnej sa líšila v tom, že ingredencie v nej boli čisto prírodné. Aj napriek tomu, že čoraz viac ide do popredia prírodná … Čítať ďalej

Za nekosenie pozemkov, kde rastie ambrózia a palina, sú vysoké pokuty

      V polovici júla na celom území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Všetky monitorovacie stanice už zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie. „Trávy prešli druhým kvitnutím a denné koncentrácie ich peľu sa znižujú. … Čítať ďalej

Chorobnosť opäť klesla, ale stále je na toto obdobie veľa chorých

     Podľa očakávania epidemiológov sa v máji v Banskobystrickom kraji ustálil počet akútnych respiračných aj chrípkových ochorení, no na toto obdobie je chorobnosť stále dosť vysoká.     Štatistiku ochorení analyzovali odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na základe hlásení päťdesiatštyri percent lekárov pre deti a dorast a štyridsaťštyri percent lekárov prvého … Čítať ďalej

Zázrak zvaný jarná cibuľka

  Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá je zbieraná oveľa skôr než dozreje. Pri jarnej cibuľke určite neplatí, že ak ju vyberieme skôr, je nedozretá a tým pádom nevhodná na konzumáciu. Práve naopak. V tomto malom zázraku sa nachádza množstvo prospešných látok, vitamíny C, B, A a taktiež aj draslík, horčík, vápnik, meď, mangán, … Čítať ďalej

Nie je mlieko ako mlieko

  Mlieko je plnohodnotnou potravinou, ktorá je s naším organizmom spätá od nepamäti. Mlieko bolo hlavným zdrojom vitamínov a minerálov našich predkov a vyrábali sa z neho rôzne druhy syrov, masla či iných pochutín. V detstve sme vnímali jeho konzumáciu ako nevyhnutnú pre naše kosti, zuby a celkovo dobrý zdravotný stav. No nemali by sa … Čítať ďalej

Odštartovala „sezóna“ kliešťov

  Aj keď sa príroda na jar ešte len prebúdza, je už v tomto ročnom období aktuálne hovoriť o kliešťoch. Ich jarná aktivita začala už koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Existuje niekoľko druhov kliešťov, no pre človeka je nebezpečný len jeden druh… Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v … Čítať ďalej

Peľ, postrach alergikov

  Sliznica nosa neznesiteľne svrbí, oči sú červené a podráždené, soplenie a kýchanie sa takmer nedá zastaviť. To sú prejavy alergie na peľ, ktorú má človek väčšinou od detstva ale sú prípady, kedy sa prvýkrát prejaví aj u dospelého človeka. Je to prehnaná reakcia imunitného systému. Telo sa snaží ochrániť pred látkami, ktoré v skutočnosti nie … Čítať ďalej

Vieme, čo kupujeme? Naučme sa správne čítať etikety na potravinách

  V dnešnej dobe, keď na pultoch v obchodoch nájdeme tisícky produktov, je orientácia v nich hotová „značkoveda“. Niekedy ani tak nejde o orientáciu ako o to, že častokrát ani nerozumieme tomu, čo je na etikete napísané. Ktoré informácie sú pre nás dôležité a ako si správne vybrať? Či tomu veríte alebo nie, správna voľba potravín rozhoduje aj o tom, ako často … Čítať ďalej