Najlepšie potraviny jesene

 

V jeseni, ako každoročne, stúpa počet ľudí s nádchou alebo chrípkou. Len málokto sa môže pochváliť, že ho tieto nepríjemnosti obišli. Aj keď si myslíme, že imunitu máme dostatočne posilnenú, stačí menší deficit ktoréhokoľvek z vitamínov a kolobeh so slzením očí, hlienmi či kašľaním môže začať. Okrem tradičných „protichrípkových trikov“ vyskúšajte aj zaujímavé jesenné recepty. Posilnia imunitu a oživia váš jedálniček.

V jesenných mesiacoch sa odporúča jesť predovšetkým tepelne upravená zelenina, strukoviny či celozrnná ryža v kombinácií s koreninami a bylinkami. Z korenín vás zahrejú škorica, koriander a klinčeky. Pitný režim je samozrejme dôležitý, no okrem čistej vody by ste mali piť aj dostatok bylinných a ovocných čajov, ktoré prispievajú k posilneniu obranyschopnosti organizmu.

Zázračné šípky

Pichľavý ker, ktorý kvitne v máji a júni a má krásne ružovkasté kvety sa na jeseň mení na liečivo a zaujímavú prísadu do jedál. Ideálnym obdobím zberu je polovica septembra, až koniec októbra.

Sú veľkým zdrojom vitamínu C, B1, B2, K a aj vitamínu P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Okrem toho sú bohaté na organické kyseliny a silice.
Najviac sú využívané vo forme čaju. Ale môžete si z nich pripraviť aj sirup či lekvár, ktorý môžete použiť aj do omáčok k mäsu.

 

Šípkový lekvár

Potrebujete: 1 kilogram šípok, 0,5 litra vody, 0,5 kilogramu cukru.

Postup: Očistené šípky zalejte horúcou vodou a nechajte ich rozvariť. Následne ich prelisujte a pridajte cukor. Varíte až kým nemá vami požadovanú hustotu. Potom ho nalejete do pohárov a necháte vychladnúť pod dekou. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je to jednoduché, opak môže byť pravdou. Samotné čistenie vám zaberie veľa času (a možno aj nervov), ale výsledok bude stáť za to. Pri čistení šípku rozkrojte a zbavte ju semiačok, ktoré sa môžu neskôr dostať do úst a spôsobiť nepríjemný pichľavý pocit. Takýto lekvár môžete primiešať aj do omáčok k divine, hovädzine alebo k bravčovej panenke.

Sladké batáty

Sladké zemiaky sú čoraz viac populárne nielen kvôli jedinečnej chuti, ale aj obsahu živín. V porovnaní s klasickými zemiakmi sú o niečo viac kalorickejšie, ale obsah živín majú rozhodne vyšší. Obsahujú vitamín C, B6, B5, E, zinok, fosfor, magnán, železo, horčík a vápnik, draslík a znižujú krvný tlak.

Batátová polievka s čili

Potrebujete: Batáty, vývar, tekvicové jadierka, čili, smotanu na varenie, koreniny na dochutenie

Postup: Zemiaky rozvaríte a pridáme vývar. Následne rozmixujete na hustú zmes a dochutíte soľou a korením. Pre krémovú chuť môžete pridať smotanu na varenie. Zamiešate a môžete podávať. Tekvicové jadierka mierne opražíte na olivovom oleji a pridáte na vrch polievky. Čili môžete pridať do polievky alebo až na vrch, na tanier. Podľa chuti.

Tekvica na sladko

Tekvica je skvelým antioxidantom, zdrojom draslíka, vápnika, horčíka, betakaroténu, vitamínu B, C, a E. Chráni naše kosti a pokožku. Najčastejšie z nej vyberáme semiačka a zvyšok slúži ako jesenná dekorácia, ktorá skončí na komposte. V skutočnosti je výbornou ingredienciou nielen v jedlách, ale aj v koláčoch.

 

 

Tekvicová štrúdľa so škoricou

Na prvý pohľad to možno neznie lákavo, no nenechajte sa odradiť.

Potrebujete: Štrúdľové cesto, 1 žltú tekvicu, 100 gramov kryštálového cukru, 100 gramov strúhanky, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 50 gramov rozpustného masla a práškový cukor.

Postup: Tekvicu ošúpete a očistíte od semiačok. Nastrúhate ju nahrubo a vytlačíte z nej šťavu, aby nebola príliš vodnatá. Následne potriete štrúdľové cesto rozpustným maslom a naukladáte naň nastrúhanú tekvicu, ktorú posypete strúhankou, kryštálovým cukrom a škoricou. Štrúdle klasicky zrolujete, dáte na plech a potriete maslom. Pečiete v predom vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia. Po vychladnutí posypete práškovým cukrom a môžete podávať.

Elixír na imunitu

Repa obyčajná, ľudovo nazývaná cvikla, patrí medzi malý počet rastlín, ktoré obsahujú žlté, oranžové a červené farbivá zo skupiny betalaínov. Tieto bohaté antioxidanty pomáhajú detoxikovať telo, regenerujú cievy, pomáhajú pri kožných chorobách, kŕčových žilách a žalúdočných vredoch. Sú samozrejme aj zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Môžete si z nej pripraviť šťavu, sirup, šalát alebo aj nátierku.

Cviklová nátierka

Potrebujete: Na približne štyri porcie – 3 kusy uvarenej repy, 1 uvarené vajce, 2 strúčiky cesnaku, 100 gramov nátierkového masla alebo syra, 1 lyžicu olivového oleja, šťavu z citróna, bylinky a korenie na dochutenie.
Postup: Uvarenú cviklu očistíte a nastrúhate na hrubšom strúhadle a pridáte nastrúhané vajce, prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, olej a bylinky (podľa chuti, pažítka, bazalka). Všetko spolu dôkladne premiešate a dochutíte soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávate na pečive.