Spartak bol zrelý na knokaut, víťazná séria v lige pokračuje

 

Hráči Podbrezovej majú v posledných zápasoch dôvod na radosť.

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová prežívajú vydarené obdobie. V lige zvíťazili už v šiestich zápasoch v rade a čo je pozoruhodné, do dohrávaného stretnutia na pôde Dubnice neinkasovali v piatich ligových dueloch v sérii. Okrem toho majú za sebou sympatické vystúpenie v Slovnaft Cupe, v ktorom skončili vo štvrtom kole. Stopku im vystavil favorizovaný trnavský Spartak.

Každý, kto videl zápas ale bude súhlasiť, že naši chlapci predviedli oduševnený výkon a Trnavu mali prakticky na lopatkách. V druhom polčase boli zverenci Romana Skuhravého jednoznačne lepší, dokázali zmazať dvojgólové manko a pri troche šťastia mohli skóre otočiť. Súboj napokon vyhral Spartak po jedenástkovom rozstrele, no pocit po vydarenom zápase najlepšie dokumentoval pohľad na tribúny, kde našim hráčom fanúšikovia tlieskali. Železiari si to zaslúžili. Ukázali, že môžu hrať otvorenú partiu s kýmkoľvek.

„Videli ste sami, že sme sa dokázali vyrovnať špičkovému prvoligovému družstvu svojimi vlastnými zbraňami – futbalovosťou a kreativitou. Myslím, že nevyhralo lepšie, ale šťastnejšie družstvo,“ povedal krátko po zápase s Trnavou skúsený stredopoliar Erik Grendel. Odchovanec FK Dubnica nad Váhom prišiel na trávnik v priebehu druhého polčasu a hneď zapadol do rozbehnutého zápasového kolotoča. S akými úlohami ho poslal na ihrisko domáci tréner?

„S tým, aby sme naďalej hrali to, čo v prvom polčase a pokúsili sa dať gól, ktorý by nás ešte viac nakopol. Tak sa aj stalo,“ vrátil sa k vyrovnaniu Grendel, ktorý má v pamäti pôsobenie v trnavskom Spartaku. „Myslím, že veľa nechýbalo a tretí víťazný gól by sa nám podarilo streliť,“ pokračoval. Hoci domáci búšili do posledných sekúnd, penaltovej lotérii sa nevyhli. V nej už úradovali určite aj skúsenosti hráčov hosťujúceho celku, ktorí sa však na postup poriadne nadreli.

Potvrdiť aj v lige

Železiari ukázali, že hrať vyrovnane môžu s ktorýmkoľvek súperom, hoci aj protivníkom zvučného mena. Spartak sa bál o výsledok a aj samotný postup. Pri troche šťastia a lepšom dôraze v zakončení sa mohlo na Horehroní zrodiť veľké prekvapenie. „Mrzia nás ďalšie naše nepremenené šance. Zo zápasu však máme veľmi dobrý pocit. Ak na výkon nadviažeme aj v lige, kde máme svoje ciele, tak si myslím, že Podbrezová bude hrať budúcu sezónu proti Trnave pravidelne,“ poodhalil ciele Grendel. Zároveň však stojí pevne nohami na zemi. „Samozrejme, je to len jeden duel v pohári a tie sú špecifické. Musíme takúto výkonnosť potvrdzovať zápas čo zápas v druhej lige. Keď sa nám to podarí, postup je reálny,“ dodal na záver.

Rozhodla posledná akcia

V lige ťahajú zverenci Romana Skuhravého peknú bilanciu víťazstiev a naďalej atakujú najvyššie priečky tabuľky. Po trojbodových úlovkoch v Bardejove 2:0, domácej exhibícii proti Slovanu B v pomere 5:0, prišlo aj víťazstvo 1:2 v dohrávanom súboji 12. kola na pôde Dubnice. Naši hráči ho nezačali dobre a po prvom polčase prehrávali. Nedisciplinovanosť domácich nám ale výrazne pomohla. Považania inkasovali dve červené karty, a tak sa čakalo, že hostia majú vydláždenú cestu za pohodlnými troma bodmi. Nestalo sa. Dubničania po našom vyrovnaní urputne bránili aspoň bod, ktorý by mal pre nich v danej situácii cenu zlata. Ale napokon sme sa z poslednej akcie dočkali aj druhého presného zásahu a tým aj troch bodov, ktoré sa zrodili po veľmi ťažkom boji.

Už v piatok sme mali privítať nováčika z Humenného, s ktorým sme v prvom kole prehrali. Zápas je napokon odložený pre pozitívne testy na Covid-19 u hráčov Humenného.

SÚHRN

  • liga, 14. kolo: Partizán Bardejov – FK Železiarne Podbrezová 0:2 (0:1)

Góly: 24. Timošenko, 53. Grešák.

FK ŽP: Ludha – Bartoš (46. Godál), Bakaľa, Oravec – Kováčik, Grendel (81. Ďatko), Paraj, Grešák – Galčík (73. Kukoľ), Timošenko (86. Špyrka), Issa (72. Pavúk).

  • liga, 15. kolo: FK Železiarne Podbrezová – ŠK Slovan Bratislava „B“ 5:0 (3:0)

Góly: 21. Kováčik, 39. Grendel, 45. Špyrka (pen.), 54. Ďatko, 71. Barbora.

FK ŽP: Ludha – Bartoš, Bakaľa, Godál – Kováčik (46. Grešák), Grendel, Paraj (46. Timošenko) , Ďatko (67. Kukoľ) – Galčík, Špyrka (61. Talakov), Issa (67. Barbora).

  • liga, dohrávka 12. kola: FK Dubnica – FK Železiarne Podbrezová 1:2 (1:0)

Góly: 37. Kuzma – 61. Galčík (pen.), 90+1. Špyrka.

FK ŽP: Ludha – Bartoš, Godál (70. Ďatko), Oravec (46. Špyrka) – Kováčik, Bakaľa, Paraj, Kukoľ (83. Grešák) – Galčík, Timošenko (46. Issa), Pavúk.

 

  • Slovnaft Cup – 4. kolo: FK Železiarne Podbrezová – FC Spartak Trnava 2:3p (1:1)

Góly: 49., 81. Godál – 1. Bukata, 9. Grič, roz. penalta: Tumma.

FK ŽP: Rehák – Bartoš, Godál, Oravec – Kováčik, Bakaľa (71. Grendel), Paraj, Kukoľ – Galčík, Pavúk, Špyrka (75. Issa).

 

Veľký futbal aj na dedine (KOMENTÁR)

Kto prišiel, neľutoval. Hoci jemný jesenný mráz sa neúnavne vtieral pod kožu, futbal zahrial. Naši hráči, s výnimkou polovice prvého polčasu, Spartak Trnava mleli. Úvod duelu síce vyzeral ako zo zlého sna, ďalší priebeh patril domácim. Železiari makali a na ich drese by ste nenašli suchú nitku. Cítili, že môžu vyradiť favorita. Ten sa v druhom dejstve zatvoril do vlastnej bubliny a často jeho hráči nevedeli, kam skôr skočiť. Viacerí si pretierali oči, keď obrancovia červeno-čiernych iba bezmocne odkopávali lopty. Zmazať dvojgólové manko sa našim podarilo, ale ani to nestačilo. Podbrezová túžila po rozhodujúcom góle. Neprišiel. Namiesto toho Spartak zúročil skúsenosti a pri jedenástkach si jeho hráči zachovali pevnejšie nervy. Napriek prehre na penalty vládla u nás spokojnosť. Hoci o kvalite nášho celku mnohí nepochybujú, takú dominanciu nad jedným z najlepších mužstiev na Slovensku čakal len málokto. Chlapci sa ukázali v plnej paráde. Diváci ich za to odmenili v stoji. Nečudo. Zápas mal všetko. Absentovalo možno kúsok šťastia v rozstrele alebo väčší pokoj pri zakončení. Príčiny už nehľadajme, ale tešme sa z pozitív, ktoré pohárová konfrontácia priniesla. Podstatný je fakt, že naše mužstvo odišlo z trávnika so vztýčenou hlavou. A nie, nelietame v oblakoch a ani si nemyslíme, že na základe jedného zápasu sa vidíme v Lige majstrov. Zverenci Romana Skuhravého iba dokázali, že majú i na najlepších. A to je fakt. S takýmto výkonom by sa rozhodne vo Fortuna lige nestratili. A my všetci veríme, že návrat medzi elitu príde už čoskoro. Nebojme sa povedať to nahlas. FK Železiarne Podbrezová je horúcim ašpirantom na postup. Hráči majú k tomu predpoklady a klub im vytvára výborné podmienky. My im fandime a tešíme sa, že v dedine na Horehroní hráme veľký futbal. A druhá liga nemusí byť konečnou stanicou…