Jedlo je naším „palivom“. Žiť bez neho nemôžeme a odvíja sa od neho aj naše zdravie. O to smutnejšie sú informácie s potravinovými škandálmi, ktoré nás tak často zaplavujú. Najčastejšími „zabijakmi“ dôležitých živín v strave sú konzervanty, farbivá a chemické látky. A práve týmto negatívnym javom sa snažia vyhnúť na Poľnohospodárskom družstve (PD) Ďumbier v Podkoreňovej. PD Ďumbier okrem pestovania obilnín a chovania dojníc rozbehlo prevádzku mliekarne vybudovanú priamo na farme, kde spracúvajú surové kravské mlieko na mliečne výrobky. „Chceme žiť bez chémie a konzervantov a tak sme vybudovali vlastnú mliekareň,“ hovorí Ing. Peter Lukáč, riaditeľ spoločnosti, ktorý nám o projekte, výrobe a zložení produktov porozprával viac:
Predstavíte nám Poľnohospodárske družstvo Ďumbier bližšie?
– Hospodárime na rozlohe približne 2 700 hektároch pôdy v podhorskej oblasti Nízkych Tatier. Venujeme sa rastlinnej a živočíšnej výrobe a môžeme sa pochváliť výbornými výsledkami v živočíšnej výrobe. Za posledné tri roky dosahujeme priemernú úžitkovosť na úrovni 9 300 až 9 500 litrov mlieka na laktáciu. Na našej farme v Podkoreňovej chováme približne sedemsto kusov dobytka a ročne vyprodukujeme viac než tri milióny litrov surového kravského mlieka. Dôraz kladieme na kvalitu a kvalita mlieka sa odráža od toho, čo dojnice konzumujú a taktiež v akom priestore sa nachádzajú. Naše podmienky spĺňajú prísne normy takzvaného „wellfare“ chovu zvierat, ktoré definuje podmienky, v ktorých sa môže dobytok prirodzene správať, nie je vystavený fyzickej a psychickej záťaži, chorobám, strachu či stresu. Zahŕňa to aj dostatok primeranej výživy. Naše dojnice sú kŕmené výlučne kvalitnými objemovými krmivami, ktoré sú dopestované na plochách regiónu Horehronia. Dodržiavanie noriem wellfare zvierat je pre nás veľmi dôležité, rovnako ako aj voľné pasenie sa nášho dobytku či jeho ustajnenie.
Všetky tieto atribúty spolu s dobre odvedenou prácou zamestnancov dávajú nášmu družstvu všetky predpoklady k tomu, aby dosahovalo vynikajúce úžitkové parametre nadojeného mlieka s vysokým podielom bielkovín a tukov, ktoré zdravé mlieko má obsahovať.
Čo predchádzalo vzniku PD Ďumbier?
– Potravinová sebestačnosť Slovenska je na veľmi nízkej úrovni. Dovoz potravín na Slovensko v roku 2018 voči vývozu je vyšší o 1,648 miliardy eur. Sú to peniaze ktoré by mohli byť vyrobené doma, mohli by zamestnávať ľudí a prispieť ku kolobehu peňazí v rámci krajiny a nie ich odovzdávať formou zisku iným krajinám. Treba si uvedomiť, že v minulosti systém regionálnych potravín fungoval, keďže výrobky sa zbytočne neprevážali z jednej strany Slovenska na druhú, ale predávali sa hlavne v regióne, kde boli vyrobené. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sme sa rozhodli vybudovať regionálnu mliekareň.
Aký je výrobný proces a aké sortimenty momentálne ponúkate?
– Mliekareň vznikla vybudovaním úplne novej budovy priamo na farme, s novou technológiou poskladanou na mieru podľa našich požiadaviek. Aby boli výrobky čerstvé, chutné a bola zabezpečená maximálna kvalita bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov, surové kravské mlieko z dojárne dopravujeme denne do mliekarne potrubím. Jedinými nakúpenými komponentami sú kultúry potrebné k fermentácii mlieka na výrobu jednotlivých mliečnych výrobkov a ochucujúca zložka do jogurtových nápojov, no aj napriek tomu sú všetky jogurtové nápoje a ich samotné zloženie zamerané na zdravie spotrebiteľa, keďže ide o „bez E-čkový“ komponent (ochucujúca zložka) a jogurtové kultúry (bifidobacteriumBB-12®, lactobacillusacidophilusLA-5®, lactobacillusdelbrueckiisubsp, bulgaricus, streptococcusthermophilus).
V súčasnosti vyrábame základné potraviny do každej domácnosti výlučne z vlastného mlieka, priamo z farmy. Medzi naše portfólio výrobkov patria tvarohy, maslo, mlieko, zakysanky a ochutené jogurtové nápoje.
Regionálnych farmárov je vo všeobecnosti veľmi málo. Čo je vaším cieľom?
– Jedným z dlhodobých plánov PD Ďumbier bolo v Brezne sprevádzkovať mliekareň, čo sa nám aj podarilo. Nová moderná mliekareň od augusta 2017 vyrába horehronské mliečne výrobky.
Obyvateľ by mal mať šancu kúpiť si základné potraviny domáce a čerstvé. Je to prvý predpoklad, že ide naozaj o kvalitný, chutný a zdravý výrobok, bez zbytočných konzervantov, chemických stabilizátorov a podobných látok. Na druhej strane si treba uvedomiť že takýto výrobok má kratšiu trvanlivosť a potrebu skladovania v chlade, keďže ide o „živý“ výrobok a nie o výrobok, v ktorom je všetko „zabité“ extra vysokými teplotami (UHT) a chemickými konzervačnými látkami, ktoré spotrebiteľovi na zdraví nepridajú.
Kde si môže zákazník vaše výrobky zakúpiť?
– Podporiť domácu mliekareň môžete kúpou jej výrobkov vo vybraných predajňach v Brezne, Podbrezovej a aj v okolitých obciach, ako aj priamo v prevádzke mliekarne v Podkoreňovej.
Spoluprácu sa snažíme rozšíriť aj s ďalšími väčšími obchodnými reťazcami, spracovateľskými subjektmi v blízkom okolí, ako sú hlavne cukrárne, pekárne, školy a gastro prevádzky.
V neposlednom rade sme začali spolupracovať aj s prevádzkou ŽP Gastroservis. Verím, že aj keď sa len rozbiehame, o naše výrobky bude záujem, lebo kvalita daných výrobkov by mala zákazníkov sama presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné. Viac informácii nájdete na našej webovej stránke: https://www.breznianskamliekaren.sk/tu-sme/ alebo na sociálnej sieti facebook: https://www.facebook.com/pg/PDBrezno/posts/?ref=page_internal
Ochutnať horehronské výrobky budete mať možnosť aj v týždni od 22. do 26. apríla, v prevádzkach ŽP Gastroservis, vo vybraných dňoch ako prídavok ku strave.