Hrdina Bartoš: Víťazstvo nám zvýši sebavedomie

 

Už veľa vody pretieklo Hronom od momentu, keď FK Železiarne Podbrezová naposledy zvíťazil nad rivalom z neďalekej Banskej Bystrice. Čakanie sa skončilo uplynulú sobotu.

Železiari zaknihovali doteraz najcennejší skalp sezóny. Po dlhých rokoch zvíťazili nad MFK Dukla Banská Bystrica a zapísali si druhý trojbodový úlovok v ročníku. Výhra teší o to viac, že sa zrodila na trávniku ťažkého protivníka. V zápase sme mali raketový úvod, keď už v tretej minúte otvoril skóre Galčík. Po úvodnej štvrťhodine ale prišli chvíle Dukly, ktorá za krátky čas priebeh otočila. Gólová prestrelka pokračovala a po polhodine vyrovnal Pavúk. Železiari boli aktívnejší, pýtali si dve penalty, trafili žrď, ale po polčase bolo skóre vyrovnané.

Po zmene strán sa šance rodili len sporadicky, až prišla 80. minúta. Priamy kop Galčíka našiel hlavu Mareka Kristiána Bartoša, ktorý rozhodol o troch bodoch. Podbrezová si tak zo Žiaru nad Hronom, kde sa duel tretieho kola druhej ligy odohral, vezie mimoriadne cenné víťazstvo. V šatni vypukla obrovská radosť, ktorú viditeľne neskrýval ani hrdina duelu Bartoš. „Je to pre nás najkrajšie víťazstvo a predovšetkým pre mňa, keďže som dal víťazný gól. Po dlhej dobe sme vyhrali derby zápas s Banskou Bystricou, čiže v kabíne sme všetci veľmi spokojní.“

 

Marek Kristián Bartoš strelil svoj prvý gól v sezóne. Foto: A. Nociarová

 

Chcel dať gól

Pre Bartoša išlo o prvý presný zásah v ročníku. Určite sa mu vryje do pamäti, a to najmä z dôvodu, že pre tím mal trojbodovú príchuť. „Zahrávali sme priamy kop, loptu si postavil Galčík. Ja som šiel dopredu s jasným cieľom – streliť gól. Lopta ma nejakým spôsobom našla a priznám sa, ani som nevedel, že som rozvlnil sieť. Len som videl, ako sa spoluhráči radujú. Tak som sa začal tešiť aj ja,“ priznal s úsmevom urastený futbalista.

Železiari vyhrali nad Duklou po siedmich rokoch. Pre objektívnosť ale dodajme, že tieto dva tímy spolu dlho nehrali. Stalo sa tak až po našom vypadnutí do druhej ligy. Predtým sme sa stretávali v najvyššej súťaži. Čo znamená pre klub takéto vydarené vystúpenie? „Pomôže nám k väčšiemu sebavedomiu. Víťazstvo nám ukázalo vieru v hru, ktorú hráme,“ povedal Bartoš.

Tréner Roman Skuhravý po stretnutí vyhlásil, že jeho tím mal prakticky celý duel pod kontrolou. Až na výpadok v prvom polčase. „S vyjadrením trénera súhlasím. Neviem, čo sa stalo v prvom dejstve, kedy sme mali 6-10 minút útlm a inkasovali sme. Nás momentálne ale teší víťazstvo a som rád, že sme derby zvládli herne aj výsledkovo,“ nechal sa počuť Bartoš.

 

Pomohla facka

Železiari vyhrali v novom ročníku na ihrisku súpera na druhý pokus. Hneď v úvodnom kole totiž zaváhali na pôde nováčika z Humenného. O tomto stretnutí sa už veľa popísalo a ešte viac povedalo, napriek tomu stále prichádzajú dozvuky z nevydareného zápasu na ďalekom východe. Bol víťazný duel s Banskou Bystricou dobrým odrazom a definitívnou bodkou za zlým úvodom sezóny? „Myslím si, že facka v podobe prehry v Humennom nám veľmi pomohla. Pre nás je pozitívne, že prišla hneď na začiatku,“ nechal sa počuť mladý stopér.

 

Nové posily

V našom klube bolo horúco aj mimo trávnika. Kým hráči sa pripravovali na stretnutie s Duklou, manažment doťahoval nové posily, ktoré by ešte viac zvýšili kvalitu podbrezovského tímu. Na krídlo tak prišiel Nigérijčan Issa Adekunle, hrot útoku zasa vystužil Rus Ivan Timošenko. Na margo nových spoluhráčov sa vyjadril aj Marek Kristián Bartoš. „Priznám sa, Ivana som doteraz veľmi nepoznal. Čo však viem, je silovo veľmi dobre vybavený a dáva góly. Myslím si, že by nám pomohol pomôcť v premieňaní šancí. Issa je zasa rýchlostný typ futbalistu na kraj zálohy. Ovláda hru jeden na jedného a bude vytvárať gólové šance.“

Nigérijčan Issa podpísal zmluvu do konca sezóny 2022/2023. Na Slovensku pôsobí už od roku 2017, kedy prišiel do AS Trenčín. Následne hosťoval v Prešove, Interi Bratislava a uplynulý rok odohral v Trebišove. Mladý ruský útočník podpísal kontrakt na jeden rok s dvojročnou opciou. Doteraz hrával iba vo svojej domovine. „Sme radi, že sa nám ich podarilo získať. Obaja sú ofenzívni hráči. Issa je krídlo, ktoré poznám z predošlých pôsobísk na Slovensku. Verím, že keď naberie dostatočnú hernú kondíciu, môže byť pre náš tím prínosom. Ivan je typologicky hráčom, ktorých na Slovensku nie je až toľko. Jeho príchod sme riešili takmer mesiac a sme radi, že sa nám ho podarilo dotiahnuť. Verím, že dôveru, ktorú v nich máme, nám splatia a pomôžu k naplneniu našich cieľov,“ povedal Miroslav Poliaček, generálny manažér FK Železiarne Podbrezová pre klubový web.