Objednávanie jedla je dôležité pre stravníkov aj pre spoločnosť ŽP-Gastroservis, s.r.o.

Stravníci majú na výber z rôznych druhov jedál. Foto: I. Kardhordová

V Železiarňach Podbrezová je dlhodobou tradíciou starostlivosť o zamestnancov. Jednou z najstarších je stravovanie, ktoré sa objavilo už počas druhej svetovej vojny, kedy sa v závodoch v Podbrezovej či Hronci objavili tzv. polievkové akcie. Za ten čas sa veľa zmenilo a dnes ŽP-Gastroservis, s.r.o. poskytuje zamestnancom bohatý sortiment a kvalitu jedál. Stravníci si môžu vybrať zo všetkých druhov mäsa, zeleninové alebo múčne jedlá. V ponuke nechýba ani strava vhodná pre bezlepkovú diétu.

Aby boli stravníci spokojní, je dôležité objednávať si jedlá dopredu, pričom si môžu vybrať, čo im chutí a nespoliehať sa, čo dostanú „na voľno“. Nielen o tom sme sa rozprávali s Janou Kohútovou, riaditeľkou spoločnosti ŽP-Gastroservis, s.r.o

Môžete v úvode stravníkom pripomenúť, aké možnosti objednávania jedál majú k dispozícii?

– Prvou možnosťou je objednať si obed na ďalší deň, prípadne aj na sedem a viac dní, cez čítačky v kantínach. Ďalšou možnosťou je objednávanie stravy cez intranet alebo priamo na internetovej stránke spoločnosti ŽP-Gastroservis, s.r.o. (zpgastro.sk – pozn. redakcie).

Prečo je vhodné objednávať si stravu vopred?

– Najmä preto, aby zákazník dostal na tanier to, čo chce. Zvykne nastať problém, keď príde stravník „na voľno“ a daná strava mu nevyhovuje. Strava „na voľno“ je jednoduchšia na prípravu, čiže stravník nemôže očakávať, že dostane, napríklad, sviečkovú. Väčšinou ide o jedlá z ponuky pod číslom 1 alebo 2, ako mäso na prírodno s ryžou alebo vyprážaný syr so zemiakmi. Ponúkame jedálny lístok na dva týždne dopredu, takže stravník má dostatok času na výber. Samozrejme, aj pre nás je oveľa väčšia úľava, keď vieme vopred, čo stravníci požadujú. Uľahčí nám to prácu s normovaním a aj zásobovaním potravín.

Dokedy je možné zabezpečiť si stravu na nasledujúci deň?

– Ak pracujete napríklad v pondelok, tak do 13. hodiny si viete objednať stravu na utorok.

A čo ak si jedlo nestihne zamestnanec objednať včas?

– Ak si obed nestihne objednať, je tu spomínaná možnosť ísť do kantíny „na voľno“. Každý deň, aj počas víkendu alebo sviatkov, je v ponuke minimálne jedno jedlo. Po trinástej hodine, kedy sa uzavrú objednávky, majú zamestnanci možnosť navštíviť burzu jedla a v prípade ponuky si stravu prevziať odtiaľ. To sa dá aj v priebehu dňa, v ktorý pracujete.

Napriek širokej škále rôznych jedál sa môže stať, že niekto si nedokáže vybrať z ponuky na daný deň. Čo v takomto prípade?

– Ak stravníkovi nevyhovuje ponuka v deň, ktorý pracuje, je možnosť objednať si balenú stravu z predošlých dní. Balenú stravu držíme po dobu, ktorá je uvedená na obale. Pre bagety a ovocné alebo vitamínové balíčky je to do druhého dňa, ostatná balená strava má záruku do piatich dní.

V ponuke je každý deň aj mrazená strava. Koľko vydrží a pre koho je určená?

– Ponúkame mäsové alebo sladké jedlá a takisto máme pripravenú aj bezlepkovú stravu. Všetky vydávame vrátane polievky a pečiva. Mrazená strava vydrží jeden rok a ide o náhradné plnenie za teplý pokrm. Zaradili sme ju na základe požiadaviek stravníkov, ktorí si pýtali takúto možnosť, aby malo jedlo dlhšiu záruku. Radi sme im vyhoveli a vyšli v ústrety.

Čo je z ponuky mrazenej stravy najobľúbenejšie?

– Je toho viac, napríklad pizza, vyprážané rezne, grilované krídelká, encián, vyprážané syry či grilovaná polovica kurčaťa. Obľúbené sú však aj sladké jedlá, ako šúľance, lievance, muffiny, šišky alebo štrúdľa.

Je aj mrazená strava dotovaná? Ak áno, aké sú podmienky?

– Mrazená strava, ako aj strava „na voľno“, je dotovaná na počet odpracovaných zmien v danom mesiaci. Mrazená strava sa však nedá objednať. Stravníci si ju berú priebežne, podľa zverejnenej ponuky. Najčastejšie však pred koncom mesiaca, podľa toho, či im vychádza nárok na dotované jedlo podľa odpracovaných dní. 

Ako je to s bagetami „na voľno“?

– V nočnej zmene máme zabezpečené bagety v novom závode. Od pondelka do piatku je v ponuke 40 kusov v každej nočnej, ktoré si stravníci môžu vybrať. Podľa aktuálnej ponuky sú v predaji bagety aj v dennej zmene, opäť „na voľno“. Bagety si však stravníci môžu objednať aj z ponuky jedál, konkrétne v stredu a piatok.

Aké podmienky stravovania majú brigádnici a novoprijatí zamestnanci?

– Brigádnik má takisto nárok na stravu po odpracovaní zmeny. To isté platí aj pri novoprijatých zamestnancoch. V prípade, ak pracujú dvanásťhodinovú pracovnú zmenu, vzniká nárok aj na druhú dotovanú stravu.