Nie je mäso ako mäso

  Podobne ako ostatné potraviny, aj mäso v minulosti čelilo viacerým škandálom. Išlo najmä o nekalé praktiky chovateľov či nevhodné krmivo, ktoré bolo v mnohých prípadoch nahrádzané antibiotikami a rastovými hormónmi.  Ako je možné, že takéto mäso prejde kontrolou a dostane sa do reťazcov na pulty? Hoci sa v dnešnej dobe stále viac a viac dostáva do popredia vegetariánska či vegánska strava, … Čítať ďalej

Mesiac október

  Október je desiaty mesiac roka v gregoriánskom kalendári a má 31 dní. Z latinského slova octo, ktoré znamená osem, je odvodený jeho názov. Je to tak preto, že v pôvodnom rímskom kalendári to bol ôsmy mesiac v roku. Vtedy totiž ešte neboli zaradené do kalendára mesiace január a február. Október bol niekedy mesiac, v … Čítať ďalej

100. výročie vzniku ČSR

  Tohtoročný 30. október bude jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Svätom Martine. Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného československého štátu. Ten oficiálne vznikol 28. októbra 1918. Keďže uvedený štátny sviatok pripadá na … Čítať ďalej

Najlepšie potraviny jesene

  V jeseni, ako každoročne, stúpa počet ľudí s nádchou alebo chrípkou. Len málokto sa môže pochváliť, že ho tieto nepríjemnosti obišli. Aj keď si myslíme, že imunitu máme dostatočne posilnenú, stačí menší deficit ktoréhokoľvek z vitamínov a kolobeh so slzením očí, hlienmi či kašľaním môže začať. Okrem tradičných „protichrípkových trikov“ vyskúšajte aj zaujímavé jesenné … Čítať ďalej

Vedeli ste, že…

• v skutočnosti deň nemá 24 hodín? Presne 23 hodín, 56 minút a 4 sekundy trvá Zemi, kým sa otočí okolo svojej osi. Vedci tvrdia, že zemský deň mal pred pár miliónmi rokov 20 hodín a o pár miliónov rokov neskôr bude mať 27 hodín, • ročne sa po celej zemeguli vyskytne približne päťstotisíc zemetrasení? … Čítať ďalej

Nepríjemný „pozdrav“ zo zahraničia

  Dovolenkové obdobie prešlo ako voda a mnohí už aj zabudli, že na dovolenke boli. Okrem fotiek a suvenírov vám ju môže pripomenúť aj nepríjemný „pozdrav“ zo zahraničia. Dovolenka autom má veľa výhod. Nemusíte rozmýšľať, ako sa zbaliť do jedného kufra a či náhodou na letisku nebudete nad váhový limit a v dovolenkovej destinácií ušetríte minimálne na výpožičnom za … Čítať ďalej

Vedeli ste, že…

opätky neboli vždy ženská záležitosť? Opätky používali výlučne mäsiari, aby nekráčali v kalužiach krvi. V Perzii to boli lukostrelci, ktorí tak boli vyšší. V starom Egypte a rovnako aj v stredovekej Európe boli výlučne privilégium šľachty. No až v 20. storočí sa stali populárnymi medzi všetkými ženami, mikrovlnná rúra vznikla úplne náhodou? Inžinier Percy Spencer testoval radary a zistil, že vždy keď … Čítať ďalej

Kedy nám starostlivosť môže uškodiť

  Kozmetika je súčasťou nášho života už od nepamäti. Hoci si mnohí myslia, že je to výdobytok modernej doby, opak je pravdou. Celý rad kozmetických výrobkov mali ľudia už v stredoveku. Od tej dnešnej sa líšila v tom, že ingredencie v nej boli čisto prírodné. Aj napriek tomu, že čoraz viac ide do popredia prírodná … Čítať ďalej

Za nekosenie pozemkov, kde rastie ambrózia a palina, sú vysoké pokuty

      V polovici júla na celom území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Všetky monitorovacie stanice už zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie. „Trávy prešli druhým kvitnutím a denné koncentrácie ich peľu sa znižujú. … Čítať ďalej

Svetový deň pripomína dôležitosť oceánov

  Ôsmy jún bol vyhlásený za Svetový deň oceánov v roku 1992 na Konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o životnom prostredí a rozvoji v Riu de Janeiro. Hlavným zameraním svetového dňa oceánov na rok 2018 sa stala prevencia znečistenia plastmi a podpora riešení pre zdravý oceán. Znečistenie oceánov plastovým odpadom predstavuje závažnú hrozbu, uvádza na … Čítať ďalej

Múr, ktorý postavili obri

  Odštartoval jún, začína sa obdobie dovoleniek, ktoré je určené na regeneráciu nielen fyzického, ale aj psychického stavu človeka. Načerpávame nové sily, spoznávame nové miesta, ľudí, kultúru či gastronómiu. Mnohí máme sny o exotických alebo kultúrne významných miestach, ktoré by sme chceli navštíviť. Vedeli ste, že za svetovými raritami nemusíte cestovať ďaleko? Slovensko ponúka okrem … Čítať ďalej

Chorobnosť opäť klesla, ale stále je na toto obdobie veľa chorých

     Podľa očakávania epidemiológov sa v máji v Banskobystrickom kraji ustálil počet akútnych respiračných aj chrípkových ochorení, no na toto obdobie je chorobnosť stále dosť vysoká.     Štatistiku ochorení analyzovali odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na základe hlásení päťdesiatštyri percent lekárov pre deti a dorast a štyridsaťštyri percent lekárov prvého … Čítať ďalej

Ako ušetriť a neobmedzovať sa?

  Sú dni, kedy sa pri účtoch za energie chytáme za hlavu. Napriek tomu, že by sme radi platili menej, vodu, teplo a elektrinu potrebujeme a vzdať sa ich nemôžeme. Existujú však „triky“ ako predsa len v domácnosti ušetriť bez toho, aby sme sa obmedzovali. Ušetrí nielen peňaženka, ale „šetríme“ aj našu planétu.     … Čítať ďalej

Zázrak zvaný jarná cibuľka

  Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá je zbieraná oveľa skôr než dozreje. Pri jarnej cibuľke určite neplatí, že ak ju vyberieme skôr, je nedozretá a tým pádom nevhodná na konzumáciu. Práve naopak. V tomto malom zázraku sa nachádza množstvo prospešných látok, vitamíny C, B, A a taktiež aj draslík, horčík, vápnik, meď, mangán, … Čítať ďalej

Nie je mlieko ako mlieko

  Mlieko je plnohodnotnou potravinou, ktorá je s naším organizmom spätá od nepamäti. Mlieko bolo hlavným zdrojom vitamínov a minerálov našich predkov a vyrábali sa z neho rôzne druhy syrov, masla či iných pochutín. V detstve sme vnímali jeho konzumáciu ako nevyhnutnú pre naše kosti, zuby a celkovo dobrý zdravotný stav. No nemali by sa … Čítať ďalej

Na slovíčko

Slovo e-mail alebo mail používame v dnešnej dobe prakticky každodenne. Hoci je to cudzie slovo, za posledné roky sa u nás udomácnilo. Ako ho však vlastne písať a ktorý výraz je spisovný? A vieme ho správne skloňovať? Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied uvádza, že slovo e-mail je prevzaté z anglického jazyka a v … Čítať ďalej

Odštartovala „sezóna“ kliešťov

  Aj keď sa príroda na jar ešte len prebúdza, je už v tomto ročnom období aktuálne hovoriť o kliešťoch. Ich jarná aktivita začala už koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Existuje niekoľko druhov kliešťov, no pre človeka je nebezpečný len jeden druh… Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v … Čítať ďalej

Peľ, postrach alergikov

  Sliznica nosa neznesiteľne svrbí, oči sú červené a podráždené, soplenie a kýchanie sa takmer nedá zastaviť. To sú prejavy alergie na peľ, ktorú má človek väčšinou od detstva ale sú prípady, kedy sa prvýkrát prejaví aj u dospelého človeka. Je to prehnaná reakcia imunitného systému. Telo sa snaží ochrániť pred látkami, ktoré v skutočnosti nie … Čítať ďalej

Aj naša Zem má svoj sviatok

  Planéta Zem je v poradí tretia v slnečnej sústave a jej vek sa odhaduje na 5 miliárd rokov, no život na nej je oveľa, oveľa kratší. Fakt, že väčšina zdrojov na Zemi je vyčerpateľných, sme si začali uvedomovať pomerne neskoro. Deň Zeme má poukázať na to, že zdroje na zemi sú vyčerpateľné a že „modrú planétu“ treba … Čítať ďalej