Dôležité je posilňovanie imunity. Ako na to? 

   Jesenné sychravé počasie je hrozbou pre ľudí s oslabenou imunitou.  Sú totiž náchylní na ochorenia vírusového i bakteriálneho pôvodu. Často u nich dochádza k zápalom dýchacích ciest, ktorý podcenia, nevyležia a pritom každé ďalšie ochorenie imunitný systém ešte viac oslabuje. Ak na banálnu infekciu nadviaže ďalšia, môže spôsobiť problémy.     Imunitu oslabuje predovšetkým fyzická … Čítať ďalej

Viete, že?

Na výzvu iniciatívy Európske univerzity programu Erazmus+ bolo vybraných dvadsaťštyri nových projektov, ktoré tvoria nadnárodné aliancie inštitúcií vysokoškolského vzdelávania z celej Európskej únie. Medzi schválenými projektmi je aj aliancia ULYSSEUS, ktorej členom je Technická univerzita v Košiciach, ako jediná technicky orientovaná univerzita zo Slovenska. Výška celkovej podpory je 120 miliónov eur, čo predstavuje päť miliónov … Čítať ďalej

Víťaz dvadsiateho kola čitateľskej súťaže

  Vyžrebovali sme víťaza dvadsiateho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že SOU hutnícke v Lopeji bolo odovzdané do užívania v roku 1986. Správne odpovedala aj Eva Šáriková z prevádzkarne valcovňa bezšvíkových rúr. Získava darčekovú tašku, ktorú do súťaže venoval riaditeľ ŽP Gastroservis, s.r.o. Jozef … Čítať ďalej

Stravovacie návyky našich detí je potrebné ovplyvňovať a zlepšiť

  Mnoho detí a mladých ľudí vyrastie bez toho, aby mali príležitosť získať základné skúsenosti a znalosti potrebné pre zdravé stravovanie z rôznych dôvodov. Výchova v rodine od ranného detstva zohráva aj v tejto oblasti najdôležitejšiu úlohu. V súčasnosti však zamestnaní rodičia z časových dôvodov uprednostňujú čo najrýchlejší a najjednoduchší spôsob zabezpečovania stravy pre svoje … Čítať ďalej

Cibuľa je liek

  Viete, že cibuľa je osvedčeným ľudovým prostriedkom proti chorobám? Ničí baktérie a vracia nám zdravie a odolnosť. Bola obľúbeným liečivým prostriedkom už v staroveku. Do sveta sa rozšírila z Číny, Indie a Blízkeho východu. Aj slzenie, ktoré spôsobuje pri krájaní, je užitočné. Zbavuje rohovku všetkých choroboplodných baktérií. Cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa … Čítať ďalej

Z príspevkov vyberáme

  Zdenku Véghovú, deličku rúr z ťahárne rúr, tohtoročná úroda zeleniny nepochybne potešila. Pochváliť sa môže najmä mrkvou, ktorá je skutočne krásna a aj jej veľkosť je obdivuhodná. Nepochybne bude aj chutná. Foto: A. Véghová          

Svetový deň úsmevu

  Svetový deň úsmevu si každoročne pripomíname prvý októbrový piatok od roku 1999. V tomto roku je to 2. októbra. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími.

Na slovíčko

Slovo častokrát je zaužívané vo vyjadrení deja. Mnohí si ani neuvedomujú, že ide o zložené slovo, ktoré úplne zbytočne vyjadruje dvakrát to isté. Opakovanosť deja v slove „častokrát“ totiž rovnako vyjadruje príslovka „často“, ako aj slovo „krát“. To je dôvod, prečo by sa toto zvláštne slovko malo nahradiť príslovkami „často“ alebo „neraz“, prípadne slovnými spojeniami … Čítať ďalej

Víťaz devätnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza devätnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že Podbrezová získala štatút obce 1. januára 1953. Správne odpovedal aj Milan Svinčiak z odboru riadenia a zabezpečenia kvality. Získava cenu, ktorú do súťaže venovala spoločnosť Tále a.s. Výhercovi blahoželáme a cenu si … Čítať ďalej

Editoriál

  Pochmúrne jesenné počasie umocnené pribúdajúcimi číslami pozitívnych prípadov nepridáva nikomu na dobrej nálade. Nezostáva nám iné, ako sa podriadiť obnoveným opatreniam, aby sme zabránili šíreniu pandémie COVID-19. Za uplynulé mesiace sme si aj zvykli, že bez rúška sa z domu nepohneme, že sa máme vyhýbať väčším skupinám ľudí a zvýšenú pozornosť máme venovať dezinfekcii. … Čítať ďalej

Respiračné a chrípkové ochorenia v našom kraji vzrástli, ale chorých je menej ako vlani

  Výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v 37. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Podľa analýzy hlásení 59 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol … Čítať ďalej

Arónia, jarabina čierna alebo sibírska čučoriedka

  Stretli ste sa už s touto zaujímavou rastlinou? Možno ju poznáte skôr pod jej ľudovým názvom jarabina čierna. Jej tmavomodré bobule majú kyslú chuť a obsahujú vysoké množstvo antioxidantov. Pôsobia ako prírodný liek proti voľným radikálom. Pochádza zo Severnej Ameriky a časom sa rozšírila do celého sveta. Existuje niekoľko druhov. Najznámejším a najviac rozšíreným … Čítať ďalej

Víťaz osemnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza osemnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že stripovacia hala bola postavená v roku 1967. Správne odpovedala aj Mária Hartvichová z prevádzkarne ťaháreň rúr – oblúkareň. Získava cenu, ktorú do súťaže venoval Futbalový klub Železiarne Podbrezová. Výherkyni blahoželáme a cenu … Čítať ďalej

Dvadsiate storočie na tanieri

  V minulosti boli chudí ľudia poľutovaniahodní, dnes ich každý obdivuje. Z hľadiska výživy človeka je zaujímavé sledovať významné míľniky ľudstva na ceste k dnešnému spôsobu stravovania. Nie každému je známe, že živočíšne tuky boli po prvýkrát nahradené rastlinnými v roku 1900. O rok na to si vedci začali všímať súvislosti medzi nadmernou hmotnosťou a … Čítať ďalej

Prečo a ako jesť cuketu?

  Medzi málo náročné na pestovanie, ale najobľúbenejšie plody v tomto období, patrí cuketa. Viete, že je jednou z najzdravších plodín? Zaujímavosťou je, že až 91 percent hmotnosti tvorí voda a najväčšou zásobárňou živín je šupka. Zelená cuketa obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až k jadrám buniek. Tým ovplyvňuje celkové zdravie … Čítať ďalej

Od Tatier k Dunaju

    Aj tento rok sa uskutočnil štafetový beh Od Tatier k Dunaju so štartom v Jasnej a cieľom v Bratislave. V dňoch 15. a 16. augusta túto 345-kilometrovú trasu úspešne zvládli spolu s československým tímom Pohodáři VÚHŽ a ŽP aj naše spolupracovníčky Martina Jarganová, Alena Ťažká a manželka zamestnanca Ľubica Kureková. Celý tím veľmi … Čítať ďalej

Pozvánka najmä pre nadšencov hokeja

  Horehronské múzeum vás pozýva na výstavu 90 rokov slovenského hokeja do Meštianskeho domu na Námestí M.R. Štefánika, ktorú pripravilo v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a Slovenským olympijským a športovým múzeom a potrvá do 18. októbra 2020. Súčasťou výstavy sú predmety, ktoré dokumentujú históriu a najväčšie úspechy slovenského hokeja, napríklad olympijské medaily, … Čítať ďalej

Víťaz sedemnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza sedemnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že výstavba novej elektrooceliarne sa naplno rozbehla 6. marca 1991. Správne odpovedala aj Dáša Soliarová z odboru predaja a marketingu. Získava darčekovú tašku, ktorú do súťaže venovala Ing. Anna Kováčová, riaditeľka Zaninoni, s.r.o. … Čítať ďalej

Editoriál

  Tohtoročné dovolenky podstatne ovplyvnil fakt, že svet je plný pandémie a cestovaním sa zvyšuje šanca prenosu ochorenia na COVID-19. Mnohí Slováci to poňali zodpovedne a rozhodli sa oddychovať v domácom prostredí, aj napriek tomu, že predtým si nevedeli predstaviť leto bez pobytu pri mori. A dnes konštatujeme, že všetko zlé je na niečo dobré. … Čítať ďalej

Domáce je domáce

    Naši predkovia aj v lete mysleli na horšie časy a tak sa snažili všetko, čo sa im urodilo, zužitkovať a zachovať aj na zimné obdobie. Spočiatku nám veľmi lichotilo, že v hypermarketoch je množstvo zeleniny aj ovocia počas celého roka a tak sme upustili od klasického zavárania či iného spracovania na zimu. Pohodlnejšie … Čítať ďalej

Víťaz šestnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza šestnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že základný kameň výstavby modernej 60-tonovej elektrickej oblúkovej pece bol položený v roku 1990. Správne odpovedala aj Zuzana Polónyová z ťahárne rúr. Získava darčekovú tašku, ktorú do súťaže venoval Športový klub Železiarne Podbrezová. … Čítať ďalej

Editoriál

    V januári ešte nikto netušil, že tohtoročné výročie nebudeme môcť kvôli pandémii osláviť tradične, v auguste. Od okamihu, keď prvým výkopom do panenskej pôdy zvestovali naši predchodcovia nový život na Horehroní, uplynulo už stoosemdesiat rokov. S hlbokou úctou pozeráme dnes na to, čo tvorili často za neuveriteľne ťažkých podmienok. V análoch nachádzame okrem … Čítať ďalej

Nejedlé huby ostanú nejedlé, aj keď ich uvaríte, usušíte, či už s nimi urobíte čokoľvek

  Hubárska sezóna je tu a mnohí si prechádzky po lese spestrujú hľadaním húb. Niekto ich zbiera len tak, pre radosť, nezje ani jednu, väčšina hubárov ich však aj konzumuje. Motiváciou, azda pre všetkých, je nazbierať aspoň zopár dubáčikov do vianočnej kapustnice. Vo všeobecnosti sú huby obľúbenou potravinou, dá sa z nich pripraviť množstvo lahodných … Čítať ďalej

Editoriál

    Leto je v plnom prúde a na prelome júla a augusta sa počasie opäť začalo správať podľa aktuálneho ročného obdobia. Kúpalisko v Podbrezovej síce otvorilo svoje brány už začiatkom júla, no na chvíľu muselo byť zatvorené, či už z dôvodu nepriaznivého počasia alebo boli príčinou údržbové práce pre skvalitňovanie poskytovaných služieb. Podbrezovské kúpalisko … Čítať ďalej

Víťaz pätnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza pätnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že valcovňa bezšvíkových rúr (pretlačovňa) bola otvorená 25. apríla 1979. Správne odpovedala aj Mgr. Eva Dekrétová z odboru zásobovania. Získava darčekovú tašku, ktorú do súťaže venoval generálny riaditeľ ŽP Informatika Ing. Ján Gaboň. … Čítať ďalej

Nástrahy, ktoré číhajú v horách počas letných mesiacov

  V letných obdobiach nie sú búrky ničím nezvyčajným. Búrku a s ňou súvisiace blesky však nie je dobré podceňovať. Aj keď je výskyt priameho zásahu blesku do človeka zriedkavý, väčšinou končí tragicky. Existuje rad možností, ako sa chrániť pred bleskami a znížiť tak riziko úrazu. Ak človek pozná pravidlá, ako sa správať v prírode … Čítať ďalej

Deň rodičov

  Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu a pripadá každoročne na druhú májovú nedeľu. Tento deň dopĺňa Deň otcov, ktorý oslavuje všetkých otcov, otcovstvo a vplyv otcov na spoločnosť, pričom je v kalendári vždy v tretiu júnovú nedeľu. Vedeli ste, že okrem týchto dní, ktoré sú venované každému rodičovi zvlášť, … Čítať ďalej

Neprehliadnite

  S účinnosťou od piatka, 24. júla 2020, bude pokladnica v novom závode každý piatok zatvorená, otvorená bude v starom závode. Stránkové dni pokladnice po novom: pokladnica starý závod – utorok, štvrtok, piatok; pokladnica nový závod – pondelok, streda. Otváracie hodiny ostávajú nezmenené, od 7.30 do 15. hodiny. *** Podniková predajňa ŽP a.s. je z … Čítať ďalej

Víťaz štrnásteho kola čitateľskej súťaže

    Vyžrebovali sme víťaza štrnásteho kola čitateľskej súťaže venovanej 180. výročiu založenia podbrezovských železiarní. Žrebovali sme z úspešných riešiteľov, ktorí odpovedali, že výber staveniska pre výstavbu nového závodu sa uskutočnil 11. januára 1956. Správne odpovedala aj Ing. Lucia Budinská z odboru predaja a marketingu. Získava darčekovú tašku, ktorú do súťaže venoval riaditeľ ŽP Gastroservis, … Čítať ďalej

Slnko nám dodá až deväťdesiat percent déčka

  Už veľa sa popísalo o vitamíne D, netreba však podceňovať jeho dôležitosť pre náš organizmus. Je potrebný pre vstrebávanie vápnika i fosforu a pomáha zachovať silné a zdravé kosti či zuby. Prispieva tiež k udržaniu normálnej činnosti svalov. Dôvodov, prečo by sme jeho nedostatok nemali podceňovať, je veľa. Nevieme však, či nám chýba. Mohli … Čítať ďalej