Jarné víkendy na hrade Ľupča

Obnovený hrad Ľupča sa teší priazni návštevníkov z rôznych kútov Slovenska, ale i zo zahraničia už vyše 20 rokov. Najviac turistov si stredovekú pamiatku pozrie v júli a auguste, kedy je otvorený denne, okrem pondelkov. Po skončení letných prázdnin je prístupný len počas pracovných dní, no potenciálni návštevníci si musia obhliadku vopred zarezervovať. Vedenie akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová sa v uplynulom roku rozhodlo, že hrad sprístupní aj počas jesenných víkendov. Skúšobná prevádzka dopadla nad očakávanie, a tak sa jeho brány otvoria aj počas jarných víkendov, vrátane blížiacich sa Veľkonočných sviatkov.

„Čísla návštevnosti z posledného leta ukázali, že po pandémii turisti viac vyhľadávali dlhšie dovolenky v zahraničí. Preto sa veľmi potešili nápadu sprístupnenia hradu počas jesenných víkendov, kedy si naplánovali menšie a kratšie výlety v okolí. Vzhľadom na výbornú polohu hradu a jeho viditeľnosť z hlavnej cesty sa mnoho ľudí zastavilo najmä počas nedieľ, kedy sme evidovali vyššiu návštevnosť ako v soboty. Šlo najmä o tranzitujúcich návštevníkov, ktorí si u nás urobili krátky oddych,“ povedala Ivana Kiaba, referentka správy pamiatkových objektov hradu Ľupča.

Rozhodnutie sprístupniť hrad aj po sezóne sa teda ukázalo ako správne. V jesenných mesiacoch absolvovali prehliadku stovky hostí.

Pozitívny ohlas

Vidieť priestory hradu na vlastné oči aj mimo sezóny vnímali pozitívne najmä starší návštevníci, pretože nemuseli absolvovať prehliadku počas horúcich letných dní. Danú možnosť privítali tiež rodiny s deťmi, ktoré si vedeli naplánovať program aj mimo obdobia letných prázdnin. Mnohým zároveň vyhovovalo, že si pozreli hrad v menšej skupine a prehliadku si tak viac užili.

Ivana Kiaba ďalej informovala, že hrad počas jesene navštevovali turisti najmä individuálne, prípadne v menších skupinách do desať osôb. „Mnohí si pochvaľovali príjemnú atmosféru a menší zhon v porovnaní s hlavnou sezónu. Väčšie skupiny, napríklad deti z letných táborov či zájazdy seniorov, merali cestu na hrad najmä v letnej sezóne, a to predovšetkým počas týždňa.“

Po pandémii sa na hrade objavili aj zahraniční návštevníci. Ich počet bol najvyšší počas hlavnej turistickej sezóny. „V jesenných mesiacoch cudzojazyčných hostí mierne ubudlo,“ pokračovala I. Kiaba.

Prehliadky budú pokračovať

Keďže sa nápad otvorenia hradu počas jesenných víkendov osvedčil, vedenie ŽP a.s. rozhodlo, že prehliadky budú pokračovať aj na jar. Hostia si tak už v mesiaci marec mohli vychutnať komentované prehliadky so sprievodcom, počas ktorých zavítali do tajuplných kútov majestátnej stavby, týčiacej sa nad obcou Slovenská Ľupča. A tí, ktorí tak neurobili a majú záujem, môžu prísť aj počas nadchádzajúcich víkendov, vrátane sviatkov Veľkej noci (hrad bude otvorený na Veľký piatok, Bielu sobotu, Veľkonočnú nedeľu i Veľkonočný pondelok).

„Prehliadky počas jarných víkendov sú identické ako v lete. Pre mnohých bude novinkou expozícia militárií Rinčanie zbraní na Ľupčianskom hrade, ktorá bola pre verejnosť slávnostne sprístupnená v septembri,“ doplnila referentka.

Ak si aj vy chcete pozrieť hrad na vlastné oči, môžete tak urobiť vždy v sobotu a v nedeľu v čase od 10. do 15. hodiny (posledný vstup je o 15. hodine). Hrad je možné navštíviť len v sprievode lektora počas komentovanej prehliadky, individuálny vstup možný nie je.