Krádeže farebných a legovaných kovov sa nevyplácajú

Vaky naplnené farebnými a legovanými kovmi pripravené na odvoz. Foto: M. Gončár

Vedenie akciovej spoločnosti Železiarne Podbrezová upozorňuje zamestnancov, aby farebné a legované kovy, vytriedené zo šrotového poľa alebo nahromadené po opravách v jednotlivých prevádzkarňach, odovzdávali podľa príslušných pokynov priamo v našej spoločnosti. Evidujeme totiž prípady, keď boli z jednotlivých závodov tieto kovy odcudzené, a po vlastnej línii odovzdané v zberných surovinách.

Zamestnanci, ktorí sa dopustia takéhoto skutku, nielenže závažne porušujú pracovnú disciplínu, ale zároveň môžu páchať trestný čin. Väčšina z nich pritom vie, že možnosť zbierať a následne odovzdať kovy môže v našej spoločnosti, pričom suma za ich predaj je následne prirátaná k mesačnej mzde zamestnanca. Zber farebných a legovaných kovov v ŽP a.s. upravuje Pokyn PO-101/2019.

„Je na škodu, že sa vyskytujú tieto prípady, pritom o krádežiach vedia nielen páchatelia, ale, podľa mňa, aj iní zamestnanci. Danú vec však nenahlásia,“ povedal Peter Suja, riaditeľ ŽP Bezpečnostné služby s.r.o. Pracovníci sú pritom pravidelne kontrolovaní na bránach aj s použitím prenosných detektorov kovov alebo prechodových rámov.

„Denne vykonávame kontroly pracovných a osobných skriniek priamo na pracoviskách. Rovnako realizujeme nepravidelné kontroly väčšieho rozsahu, kde sa zameriavame na prehliadku celého pracoviska, dielne a podobne,“ pokračoval P. Suja.

Pri kontrolách využívajú pracovníci bezpečnostnej služby aj kamerový systém, čiže pravdepodobnosť zistenia krádeže je vždy vysoká, čo nestojí za riziko a následné problémy so zákonom.

Oznámenie na políciu

Aj v novinách Podbrezovan sme niekoľkokrát upozornili, že každý prípad krádeže je riešený pracovnoprávne s veľkou razanciou. „V zásade vždy vyústi do okamžitého skončenia pracovného pomeru z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny, a to bez ohľadu na výšku škody, ku ktorej došlo alebo dôjsť mohlo. Je totiž normálne v zamestnaní pracovať a nenormálne kradnúť veci, ktoré patria zamestnávateľovi, spolupracovníkom alebo komukoľvek inému,“ upozornil riaditeľ bezpečnostnej služby.

Aj takéto predmety bývajú ukryté v ruksakoch zamestnancov. Kvôli pár eurám je však zbytočné riskovať, keďže odmenu za vytriedenie farebných kovov pracovníci dostanú vo výplate.	Foto: ŽP Bezpečnostné služby s.r.o.

Prípady krádeží alebo pokusov sú, okrem iného, oznámené štátnej polícii, pretože v závislosti od výšky škody, spôsobu, ktorým je krádež vykonaná alebo veci, ktorá je predmetom krádeže, môže ísť o trestný čin podľa § 212 Trestného zákona, prípadne o priestupok podľa § 50 zákona o priestupkoch. „O trestný čin môže ísť aj v prípade krádeže na prvý pohľad „bezcennej“ veci,“ dodal riaditeľ.

Motivácia pre pracovníkov

Ako bolo spomenuté, naši zamestnanci môžu kovy odovzdať priamo v našej spoločnosti. K tomuto kroku sú motivovaní sadzobníkom odmien, ktorý je umiestnený na intranete a je mesačne aktualizovaný v zmysle pohybu cien farebných kovov na burze. Samotné vytrieďovanie sa realizuje na šrotovom poli alebo počas rôznych opráv.

„Pracovníci oceliarne sú motivovaní vyššími cenami za zber odpadov farebných kovov aj kvôli tomu, aby takéto odpady neznižovali kvalitu vsádzkového šrotu. Zamestnanci šrotového poľa prevádzkarne oceliareň a kvalitári odboru riadenia a zabezpečenia kvality vyberajú z dovezeného šrotu neželezné kovy. Vytrieďujú ich odstránením železa a ostatných znehodnocujúcich látok, a po odvážení, spolu s vážnym lístkom, odovzdávajú odboru zásobovania v starom závode,“ opísala postup Danka Paučíková, vedúca ekonomiky z odboru zásobovania ŽP a.s. Rovnaký postup platí aj pre legované kovy. Vedúci prevádzkarne alebo majster následne vypracúva interné oznámenie na základe množstva a druhu odovzdaného odpadu s odmenou pre jednotlivých pracovníkov a zasiela personálnemu odboru pre vyplatenie odmeny v mzde.

Odpad z opráv

Druhá časť sadzobníka je zameraná na odmeny za vytrieďovanie v jednotlivých prevádzkarňach či odborných útvaroch. Každá prevádzkareň je povinná zabezpečovať zber, triedenie a odovzdávanie druhotných surovín, ak jej to umožňuje činnosť. Ide najmä o pracoviská oceliarne, centrálnej údržby, energetiky a dopravy.

„V prevádzkarňach vzniká takýto odpad väčšinou pri bežných a stredných opravách. Ide o rôzne elektrické káble obsahujúce meď, hliník, železo, rotory, statory s meďou a tiež rôzny elektro odpad. Často vzniká aj odpad z opotrebovaných súčastí výrobných a technologických zariadení, ktoré sú odpredávané externým organizáciám ako výrobná surovina. Spomeniem matrice z valcovne bezšvíkových rúr či rekuperátorové rúry z ťahárne rúr. Tie sa po odvážení odovzdávajú na sklad hutného materiálu. Na centrálny sklad odboru zásobovania sa tiež odovzdávajú použité pílové kotúče a segmenty,“ pokračovala Paučíková.
Pracovníci jednotlivých prevádzkarní sú povinní uskladňovať vytriedené farebné a legované kovy, zabezpečiť ich správne odváženie a uskladnenie.

„Keď sa nazbiera väčšie množstvo takéhoto odpadu, po dohode so skladníkom sa odovzdáva odboru zásobovania. Apelujeme na prevádzkarne, aby odpadové kovy vo vakoch plnili rovnomerne, aby mali správne ťažisko. Sme totiž nútení viackrát manipulovať s vakmi, a keď sú materiály v nich nesprávne uložené alebo preplnené, sťažuje nám to manipuláciu,“ upozornila Paučíková a dodala: „Na každej prevádzke funguje evident odpadu a pracovníci prevádzky mu nahlasujú tieto materiály. Môžu to oznámiť aj majstrom alebo vedúcim.“

Z uvedeného vyplýva, že zamestnanci nemusia mať obavy, že za zbieranie a triedenie odpadu im nebude vyplatená odmena. Zhromažďovať a následne kradnúť farebné či legované kovy sa nevypláca nielen z dôvodu rizika trestnoprávneho postihu, ale aj zo spoločenskej hanby či straty zamestnania.