Náš žeriavnik Vladimír Petrik si vyrobil vlastné krne

Vladimír Petrik (vpredu) a za ním Peter Trajteľ. Foto. Archív V. Petrik

Milovníkov krňačiek nájdeme aj v radoch našich zamestnancov. Jedným z nich je Vladimír Petrik z Dolnej Lehoty, žeriavnik liaceho žeriavu v oceliarni. Pozvali sme ho na krátky rozhovor, v ktorom nám ochotne povedal viac o svojej záľube.

Čo pre vás znamená jazda na krňačkách?

– Predovšetkým šport. Počas jazdy zažijete množstvo zážitkov, často extrémnych. Jazdiť som začal s nebohým švagrom. Neskôr som spoznal Petra Trajteľa. Všetko sa začalo asi pred 28 rokmi. Občas sú jazdy trošku riskantné a plné adrenalínu. Vždy však objavíme niečo nové. Som rád, že pribúdajú obce, ktoré organizujú preteky na týchto saniach. Jazdím väčšinou rekreačne, no mnohí organizátori vždy pripravia nejaké ocenenie alebo pohár. Vďaka krňačkám som bol v Čechách, vo Švajčiarsku či Nemecku. Za tie roky, čo sa venujem jazde na krňačkách, som vymenil viacero spolujazdcov.

Jazda na krniach je náročná. Určite ste zažili nejeden pád…

– Samozrejme, veľakrát sme sa prevrátili alebo nabúrali. Dokonca sme aj samotné krne polámali. Mne sa, našťastie, nikdy nič vážnejšie nestalo, ale videl som niekoľko úrazov, vrátane zlomenín. Napríklad na pretekoch v Zbojskej alebo v Tureckej.

Máte vlastné krňačky?

– Kedysi sa mi podarilo zohnať krne zo Starých Hôr. Potom som si vyrobil vlastné. Musíte nájsť vhodné kĺznice a následne poskladať. Doma mám hobľovačku, malý cirkulár, tak občas majstrujem.

A čo vaši nasledovníci?

– Teší ma, že jazda na krňačkách oslovila nielen mňa, ale aj mojich dvoch synov. Obaja jazdia, a tak pokračujeme v rodinnej tradícii.