Dohľadový audit bol opäť úspešný

V dňoch 24. až 27. mája sa v našej spoločnosti uskutočnil dohľadový audit podľa noriem ISO 9001:2015 a IATF 16949:2016. Bol vykonaný certifikačnou spoločnosťou SGS Slovakia spol. s.r.o.
Každý z nás si uvedomuje veľkú zmenu vo vzťahu dodávateľ – zákazník, čo sa prejavuje aj v chápaní pojmu kvalita. Kým na začiatku bola vzťahovaná k produktu, dnes už hovoríme o kvalite procesov zastrešovanej a podporovanej normami a o spĺňaní požiadaviek zákazníka. Jej chápanie sa rozšírilo smerom ku všetkým činnostiam pri realizácii produktu a služieb v podobe neustáleho zlepšovania vzájomne spätých činností a procesov.

Neustále zlepšovanie procesov vedie k zvyšovaniu ich výkonnosti. Preto, aby sme vedeli ako sa naše procesy zlepšili, túto výkonnosť meriame a na základe merania reagujeme, čiže riadime. Tieto naše činnosti sú preverované každý rok v zmysle normy ISO 9001:2015 a normy IATF 16949:2016. Zahŕňa požiadavky na systém manažmentu kvality v organizáciách zabezpečujúcich sériovú výrobu a výrobu príslušných náhradných dielov v automobilovom priemysle.

Počas auditu boli systémovo preverované manažérske procesy, ktoré riadia a koordinujú činnosti v zmysle preverovaných noriem a následne všetky činnosti a procesy v prevádzkarni oceliareň, valcovňa bezšvíkových rúr, ťaháreň rúr, centrálna údržba, odbor riadenia a zabezpečenia kvality, odbor predaja a marketingu, odbor zásobovania a odbor personalistiky a miezd.

Na záverečnom stretnutí audítorská skupina potvrdila, že certifikáty podľa noriem ISO 9001:2015 a IATF 16949:2016 ostávajú naďalej vo vlastníctve ŽP a.s. Počas auditu bolo zistených niekoľko námetov na zlepšenie fungovania systému manažérstva kvality, ku ktorým budú prijaté úlohy na ich riešenie. Za veľmi silnú stránku našej spoločnosti bola vyzdvihnutá práca s mládežou, ktorú, v rámci prijatia pozvania na slávnostné vyradenie maturantov, mali audítori možnosť vidieť.

V závere by som sa chcela poďakovať vedeniu ŽP a.s. a všetkým zamestnancom preverovaných oblastí za profesionálny prístup a ochotu počas auditu.