Editoriál

 

Rok 2022 sa naplno rozbehol a už na jeho začiatku nás čaká významné športové podujatie. Čínsky Peking privíta športovcov z celého sveta na zimných olympijských hrách. Tohtoročná olympiáda je v poradí 24. zimnou a začína sa 4. februára. Len pre zaujímavosť, Peking hostil aj letné súťaže pod piatimi kruhmi, a to v roku 2008. Toto čínske mesto je tak prvé na svete, ktoré sa môže pochváliť organizáciou zimných i letných hier. Olympiáda bola vždy celospoločenským sviatkom, pričom nejde len o športové výkony či boj o cenné kovy.

Súťaže pod piatimi kruhmi prinášajú so sebou emócie, prehliadku krajín, zmes rôznych kultúr či národov. Do Číny posiela zástupcov aj Slovensko. Malá krajina pod Tatrami má tiež svoje želiezka v ohni, ktoré by mohli domov priniesť nejaký cenný kov. Bezpochyby, najväčšie nádeje vkladáme do našej fenomenálnej lyžiarky Petry Vlhovej. Prekvapiť by mohli biatlonistky či hokejisti. Azda jediným negatívom veľkého kultúrno-spoločenského sviatku bude absencia divákov. Kvôli pandémii sa na športoviská dostanú len vybraní jedinci. Športovci, členovia realizačných tímov, zamestnanci a novinári budú tráviť olympiádu v uzavretej bubline, bez možnosti vonkajšiemu kontaktu, pričom budú neustále testovaní.

Nuž, pandémia si nevyberá a o ázijskej pedantnosti a opatrnosti vieme tiež svoje. Čakajú nás špecifické a možno zvláštne olympijské hry. Verme, že aj napriek tomu si nielen naši, ale všetci športovci našej planéty tento sviatok užijú. A my, na našom malom Slovensku, dúfame, že budeme mať čo najviac dôvodov na radosť.

Držíme palce!