Výstava húb a diskusia s odborníkmi prilákali na hrad mnoho návštevníkov

Návštevníci výstavy mali možnosť obdivovať stovky druhov húb, vrátane takých, ktoré doteraz nepoznali. Foto: S. IhringováAko sme už neraz písali na stránkach novín Podbrezovan, návštevníci hradu Ľupča si môžu počas celého roka, okrem štandardných prehliadok historickej pamiatky, vychutnať rôzne sprievodné aktivity. Medzi obľúbené patrí jesenná výstava húb, ktorá nechýbala ani tento rok. Stovky druhov húb obdivovalo počas tretieho októbrového víkendu mnoho návštevníkov. Tí sa dozvedeli rôzne zaujímavosti a získali tiež nové poznatky zo sveta mykológie.

Tohtoročnej výstavy sa zúčastnili aj mykológovia Vladimír Antonín a Hana Ševčíková z Moravského zemského múzea v Brne, spolu so Stanislavom Glejdurom zo Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

„Hrad Ľupča má overenú spoluprácu s Národným parkom Nízke Tatry. Správa parku sídli práve pod hradom, a preto sme už po tretíkrát spoločne zorganizovali takúto výstavu. Návštevníci videli okolo sto druhov húb a mohli sa porozprávať aj s odborníkmi. Pre najmenších sme pripravili tvorivé dielne s rôznymi aktivitami, ktoré im priblížili tento svet hravou formou,“ informoval Vladimír Homola, kastelán hradu Ľupča.

„Hubári sa naučili poznávať aj iné jedlé huby ako klasické dubáky či kozáky. Takýchto druhov je v našich lesoch veľa. Najobľúbenejšie hríby rastú len istú dobu v roku, no v prírode je mnoho ďalších a keď sa ich naučíme bezpečne zbierať, rozšírime si jedálniček,“ povedal Stanislav Glejdura.

Návštevníci sa dozvedeli, že podobne ako ovocie a zelenina, aj huby obsahujú určité vitamíny a minerály a taktiež rôzne špecifické látky, ktoré iné potraviny nemajú a ktoré pomáhajú zvýšiť imunitu. Zároveň zistili, že huby nie sú vhodné len ako potravina. Využívajú sa i na iné účely a sú pokrmom pre zvieratá a iné živé tvory. Jednou zo zaujímavostí je, že slimáky nemajú pečeň, preto si radi pochutnávajú, napríklad, aj na muchotrávke zelenej, ktorá je pre človeka smrteľne jedovatá.

„V prírode všetko so všetkým súvisí. Bez húb by nebol žiadny ekosystém a neboli by sme ani my,“ doplnila Hana Ševčíková.

Výstava bola aj tento rok úspešná a počas dvoch dní prešlo bránami hradu takmer tristo návštevníkov.

„Historické spojenie hradu a húb má svoj význam. Huby boli dôležitou súčasťou stredovekého života najmä u chudobnejších. Pridávali sa do polievok či omáčok. Ľudia ich konzumovali pečené a niektoré dokonca surové. Považovali ich za dar lesa, čiže zároveň boli súčasťou slávnostnejších a honosnejších jedál práve v stredovekých hradoch,“ doplnil kastelán a dodal: „Výstava a podobné aktivity lákajú na hrad nových návštevníkov a dávajú im dôvod, aby sa sem vrátili znova.“

Výstava húb, spolu s divadelným predstavením Čarohry, sú poslednými tohtoročnými podujatiami na hrade. Pamiatka je však otvorená až do konca novembra, komentované prehliadky sú k dispozícii počas víkendov a sviatkov.