PODBREZOVAN   10/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Prakticke rady


<<<

Dobre rady nad zlato

* Biele zuby a pevne dasna ziskate, ked ich budete potierat vnutornou stranou chemicky neosetrenej citronovej kory. Zuby zafarbene nikotinom budu opat biele, ak si ich raz tyzdenne vycistite solou.
* Kysle kupele su vhodne na osetrenie mastnej necistej koze. Maju stahujuci, cistiaci a osviezujuci ucinok. Setrnym sposobom zbavuju kozu prebytocnej mastnoty. Blahodarne posobi kupel, do ktoreho pridate 1/4 litra octu. Ocot ma vsak neprijemny pach, a tak si pripravte vonavy ocot z rastlin. Vhodny je rozmarin, listy salvie, vnat tymianu a listy a vnat maty priepornej, lupienky ruze, kvety rumanceka, listy medovky, kvety levandule a ine. Ako vyluhovadlo pouzite namiesto liehu ocot.
* Neziaduce pehy potierajte denne jemnymi poklepmi cerstvou stavou z petrzlenu, pupavy, potocnice lekarskej a citrona. Alebo mozete hrst zelenych listov zeleru sparit vriacou vodou. Po vychladnuti prilozte listy na tvar a nechajte posobit 10 minut.
* Hnede vlasy ozivi a doda im lesk kavova kura. Zmiesajte 400 ml silnej zrnkovej kavy s dvoma zltkami. Naneste na suche vlasy, zakryte foliou a nechajte 20 minut posobit. Napokon vlasy oplachnite vlaznou vodou. 
* Viete, ze modro - cerveny odtien vlasov mozete dosiahnut aj odvalom z korena rebarbory ? V 150g pomleteho podzamku rebarbory varte 1/2 litri kysleho bieleho vina. Ked sa polovica tekutiny odpari, odvar odstavte a po vychladnuti si ho vtierajte do vlasov tak, ako ine farbivo.
* Ak mate problem s lupinami, vyskusajte balzam z 2 lyzic citronovej stavy a pol litra vody. Alebo si do pokozky hlavy a vlasov vtierajte jogurt. Nechajte ho posobit hodinu a potom vlasy umyte samponom. Aj slnecne svetlo podporuje prekrvenie pokozky hlavy a pomaha tak proti lupinam. Slnenie vsak netreba prehanat.
* Ak si hnede vlasy po umyti oplachnete ciernym cajom, dostanu cervenkasty nadych?
* Bezny telovy krem mozno zjemnit ovocim. Ovocna prisada v telovom kreme posobi osviezujuco na cele telo. Napriklad polovica marhule roztlacena na kasu a vmiesana do kremu pokozku viditelne napne a ozivi. Prisada z jahod zas chladi a upokojuje.
* Drsne lakte potierajte zmesou z 2 lyzic ohriateho medu a 1 lyzice citronovej stavy. Po 30 minutach umyte a natrite pletovym kremom. Drsna pokozka bude po niekolkych tyzdnoch opat hladka, aj ked ju budete potierat cmarom a potom jelenim olejom.
* Ak mate problematicku mastnu plet, pred sprchovanim si cele telo potrite ovocnym octom.
* Malou kurou pre telo i dusu je telovy zabal. Najlepsie je pocas jeho posobenia spat alebo oddychovat pri tichej hudbe. Vyzivny telovy zabal si pripravite napriklad z 1 zltka, 4 lyzic mandloveho oleja, klickov a stavy z 1 citrona. V mise vymiesajte zltok a po kvapkach pridavajte olej, kym nevznikne pevna emulzia. Na zaver vmiesajte citronovu stavu a pripravok naneste na cele tele. Zabalte sa do plachty a relaxujte. Potom sa osprchujte vlaznou vodou.  
* Proti poteniu noh pomaha aj prasok do peciva. Zmiesajte ho s vlaznou vodou a naneste na nohy. Nechajte kratko posobit, nohy ususte a napudrujte.
* Podrazdenu cervenu pokozku mozete uspokojit tak, ze na vatovy tampon date trocha cmaru a potriete nim tvar a krk. Potom plet vlaznou vodou umyte. 
* Ak sa silno potite, mali by ste si dat do kupela extrakt z dubovej kory. Ta totiz stahuje pory a znizuje potenie. Hrst kory povarte asi 10 minut v 3/4 litri vody. Odvar precedte a pridajte do vody v kupeli.

Prospesna pre nase zdravie

Nie vsetci vieme, aka prospesna pre nase zdravie je cibula. Znizuje riziko ochoreni srdca, pretoze zabranuje zvyseniu hladiny cholesterolu v krvi a znizuje krvny tlak. Posobi ako prirodne antibiotikum. Prinasa ulavu pri upchatych dychacich cestach, pomaha pri zuzeni priedusiek, predpoklada sa, ze podporuje odolnost proti rakovine. Najsirsi a najspolahlivejsi ucinok ma cerstvo nakrajana cibula, ale pomaha i varena. Vyskumy odporucaju zjest denne 60 g surovej alebo varenej cibule. Cibulu skladujeme na najteplejsom mieste v chladnicke alebo v chladnej suchej komore. Krajame ju tesne pred podavanim.
Nedali by ste si trochu svajciarskej cibulovej polievky? Prosim, tu je recept:
Vo velkom hrnci zohrejeme 2 lyzice olivoveho alebo repkoveho oleja a pridame 500 g nadrobno pokrajanej cibule. Na miernom ohni ju dusime asi 30 minut. Ked zosklovatie a nadobudne zlatozltu farbu, pridame 1/2 strucika lisovaneho cesnaku a 1/2 lyzicky cukru. Medzitym nechame v druhom hrnci zovriet 1 liter masoveho alebo zeleninoveho bujonu. Pridame ho do cibule, dobre pomiesame a ked zmes zacne vriet, zmiernime ohen. Okorenime podla chuti a pod pokrievkou varime pomaly 20 - 30 minut. Do kazdeho predhriateho taniera polozime kusok chleba (moze byt oprazeny) posypaneho cerstvo postruhanym parmezanom a petrzlenom. Do polievky mozeme (nemusime) pridat 150 ml cerveneho vina, naberieme do tanierov a podavame.

( internet)

zp_kuchl_tr.gif (4601 bytes) zp_gastro_tr.gif (12780 bytes)

zp_kuchp_tr.gif (4578 bytes)

Jedalny listok od 23. do 29. maja 2005 Jedalny listok od 30. maja do 5. juna 2005
 

Pondelok 23. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: fazulkova kysla, pecivo
Svieckova hovadzia pecienka, knedla
Kur. rezen s mandarinkami, ryza, salat
Duseny baklazan s paradajkami, pecivo
Strukovinovy salat miesany
Karfiol so syrovou omackou, zemiaky
Plnene rozky tvarohove, kakao

 

Utorok 24. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: rolnicka, pecivo
Brav. rezen vyprazany, zem. kasa, salat
Brav. maso na zelenine, tarhona, salat
Kluzska kapusta
Ryzovy salat s tuniakom
Mrkvovo-hubovy nakyp, paradajkovy salat
Cesnakove osie hniezda

 

Streda 25. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: sosovicova, pecivo
Udene maso, zem. salat s majonezou
Madarsky hovadzi gulas, cestovina
Kuracia pecen restovana, ryza, cvikla
Pestry cestovinovy salat
Kur. stehno pecene s tofu plnkou, obloha
Sulance s makom, kakao

 

Stvrtok 26. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: slepacia s cestovinou, pecivo
Sedliacka brav. pecienka, cer. kapusta, knedla
Kur. stehno na plzensky sposob, ryza, salat
Spenatovy privarok, volske oko, zemiaky
Pikantny syrovy salat, pecivo
Sojovy segedinsky gulas, zemiaky
Palacinky s dzemom a cokoladou

 

Piatok 27. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: klastorna, pecivo
Vyprazany syr, zemiaky, tat. omacka
Mexicky hovadzi gulas, ryza, salat
Pizza s udenym masom
Windsorsky salat
Opekane tofu, hrach. kasa, vol. oko, uhorka
Dukatove buchticky s vanilkovym kremom

 

Sobota 28. maja

Polievka: goralska, pecivo
Morc. rezen na hubach, zel. ryza, salat

 

Nedela 29. maja

Polievka: karfiolova, chlieb
Slovenska hov. rostenka, cestovina

 

Pondelok 30. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: zemiak. s hlav. kapustou, pecivo
Hov. dusene, paradaj. omacka, knedla
Brav. maso na srbsky sposob, ryza, salat
Granatiersky pochod, uhorka
Macedonsky salat s tofu
Kur. prsia na hubach s jogurtom, obloha
Zavin kysnuty jablkovo-makovy, kakao

 

Utorok 31. maja

I. - II. - III. zmena

Polievka: hrstkova, pecivo
Vypr. morc.medaj. so sunkou a syrom, zem., tat. omacka
Hov. maso na koreni, cestovina
Drzky na diabolsky sposob, knedla
Fazulkovy salat so syrom a kukuricou
Pecena ryba s bylinkami, dusena zelenina
Tvarohovy nakyp s ceresnami

 

Streda 1. juna

I. - II. - III. zmena

Polievka: terchovska, pecivo
Brav. stehno bratislavske, cestovina
Kur. prsia secuanske, ryza, salat
Vypr. brokolica, zemiaky, tat. omacka
Srbsky salat, pecivo
Zapekane cestoviny s karfiolom, tofu
Hanacke kolace, kakao

 

Stvrtok 2. juna

I. - II. - III. zmena

Polievka: hovadzia s pec. haluskami, pecivo
Kur. stehno pecene, kapusta, zemiaky
Brav. rezen prirodny, slov. ryza, salat
Mlety gyros s olivami, sosov. ryza, salat
Brokolicovy salat so sparglou
Spaldove halusky s tvarohom, zakysanka
Buchty na pare s lekvarom, mak. posypka, kakao

 

Piatok 3. juna

I. - II. - III. zmena

Polievka: kapustova s klobasou, pecivo
Brav. krkovicka na cesnaku, zem. kasa, salat
Hov. pecienka burgundska, knedla
Rolnicke zemiaky, uhorka
Sampinonovy salat s jablkami
Sefovsky salat, pecivo
Rezance s orechmi

 

Sobota 4. juna

Polievka: pohronska, pecivo
Hov. ciganska rostenka, ryza, salat

 

Nedela 5. juna

Polievka: hrachova s krupami, chlieb
Brav. segedinsky gulas, knedla


<<<

PODBREZOVAN   10/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6