PODBREZOVAN   13/2003

STRANA 2

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Gastro


<<<

Zo zivota nasich dcerskych spolocnosti

Bezhotovostny platobny styk v ZP GASTRO servise, s.r.o.

Od cias zavadzania elektronickych platobnych kariet uplynulo niekolko rokov. Spociatku sa mnohi branili tomu, ze ich vyplata poputuje na ucet do banky. Nasledne bol zavedeny elektronicky dochadzkovy system a tiez boli obavy, ako to bude. Dnes je jedno aj druhe uplnou samozrejmostou. Elektronicke systemy ponukaju sirokospektralne vyuzitie a my sme uz pred niekolkymi mesiacmi avizovali, ze aj v GASTRO servise, s. r. o., pripravuju novum, vyuzijuc na tento ucel identifikacnu kartu pouzivanu na dochadzkovy system. O co ide? O informacie sme poziadali Jozefa Krellu, riaditela ZP GASTRO servis,  s. r. o.:

*Na uvod, co vas viedlo k myslienke zaviest tento system?

zelp0313c.jpg (10477 bytes)- Uvazoval som nad tym, ako skvalitnit nase sluzby a vyuzil som k tomu sluzby firmy WEGA, ktora ponuka elektronicky stravovaci system. Jednoducho povedane, ak chceme uspokojit zakaznikov, musime mat vo vsetkom poriadok. Verim, ze uvedeny system povedie nielen k zefektivneniu vydaja stravy, ale sucasne aj k efektivnemu vyuzitiu pracovneho casu - kazdy zamestnanec stravi v kantine len cas potrebny na konzumaciu stravy..., a v neposlednom rade vyriesi aj nase problemy, s ktorymi sa pasujeme uz niekolko rokov.

*Napriklad?

- Ludia sa roky stazuju na hlinikove pribory, pritom vsetci dobre poznaju pricinu jeho pouzivania. Dlhodoby je aj problem identifikacie stravnikov z cudzich firiem, ktori casto neopravnene vyuzivali vyhody, prinaleziace len zamestnancom zeleziarni. Bezhotovostny platobny styk bude v konecnom dosledku aj hygienickejsim sposobom platby a verim, ze v tomto vztahu predavajuceho a zakaznika sa skultivuje aj spravanie sa niektorych jedincov, ktori su casto voci nasmu personalu neopravnene vulgarni.

*Z uvedeneho vyplyva, ze uz cudzie firmy nebudu moct vyuzivat vase sluzby? A co nasi dochodcovia?

- Najprv odpoviem na druhu cast otazky - co sa tyka dochodcov, postup bude podobny ako u zamestnancov, dostanu karty, ktore si vsak vopred vyplatia. Cudzi stravnici budu pouzivat tiez karty, ale suma ich stravneho bude podstatne odlisna.

* Cim podmienuje napr. zamedzenie stracania sa priborov?

- System umoznuje zalohovat pouzivany inventar. Konecne budeme moct dat do pouzivania antikorove pribory, taniere, kompotove misky atd. budu porcelanove. Umelohmotne – jednorazove - zostanu len pohare na caj, co povazujem za hygienickejsie. Zaloha bude predstavovat sumu 200 Sk a ak stravnik nevrati napr. pribor, alebo tanierik..., automaticky mu bude tato suma zuctovana. 

*Ako by mal system fungovat v praxi?

zelp0313d.jpg (13224 bytes)- Kazdy zamestnanec zeleziarni a dcerskych spolocnosti, vyuzivajucich stravovacie sluzby GASTRO servisu, s.r.o., dostane od zamestnavatela na konto 2000 korunovu pozicku, z ktorej bude cerpat pocas nasledujuceho mesiaca. Mozno to nazvat strucne “stravovanim na kredit”. Co z uvedeneho vyplyva? Zamestnanec si bude moct prostrednictvom elektronickej karty objednavat stravu, hradit ju bude z “pozicky”, z ktorej bude moct platit aj doplnkove nakupy v bufete. Po uplynuti mesiaca mu bude kredit zuctovany zrazkou zo mzdy. Je pochopitelne, ze kazdy si musi ustrazit svoju kartu, aby nebola zneuzita, to je vsak samozrejmostou v kazdom pripade.

*Neobavate sa zneuzitia konta?

- Ak tym myslite prekrocenie kreditu, tak system po vycerpani sumy automaticky kartu zablokuje. Stravovaci system je premysleny, dokaze dokonca ustriehnut, ze zamestnanec ma narok na jedno dotovane jedlo denne. V pripade druhej konzumacie jedla uz uctuje automaticky vyssiu sumu, zatial vsak budeme sledovat mesacnu spotrebu jedal na jedneho zamestnanca.

* Pripravy na skusobnu prevadzku uz vrcholia. Kedy zacnete?

- Nasim cielom je co najskor system uviest do chodu, predpokladany termin je 15. jul 2003. Skusobnu prevadzku uskutocnime s vybratym okruhom stravnikov. Verim, ze sa nam tento sposob osvedci a nasi stravnici coskoro uvitaju pozitiva, ktore im nielenze usetria cas, ale prinesu mnozstvo dalsich vyhod.


<<<

PODBREZOVAN   13/2003

STRANA 2

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6