PODBREZOVAN   14/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Prakticke rady


<<<

 HOROSKOP       

 

horosa.jpg (12664 bytes)

kozorozec.gif (455 bytes)KOZOROZEC
22. 12. – 20. 1.

KOZOROZEC – Na ukor svojho partnerskeho vztahu si budujete karieru. Ak vas partner nie je zrovna tolerantny a zhovievavy, cakaju vas tazke chvile. Pripravte sa na hadky, ultimata a ine nie menej neprijemne zalezitosti.

vodnar.gif (539 bytes)VODNAR
21. 1. – 20. 2.

VODNAR – Cakaju vas dni plne prijemnych prekvapeni. Zoznamenia, nielen pracovneho charakteru, vas “zaskocia” kam sa otocite. Budte prirodzeny, mily a vtipny. Prave tak si mozno ziskate priazen dlho obdivovanej osoby.

ryby.gif (480 bytes)RYBY
21. 2. – 20. 3.

RYBY – Ak si vsugerujete, ze vam nic nevychadza a nic sa nedari, tak sa to nakoniec moze stat skutocnostou. Preto si radsej pripustajte len pozitivne myslienky a pesimistov obchadzajte na sto krokov.

baran.gif (499 bytes)BARAN
21. 3. – 20. 4.

BARAN – Najblizsie dni vam daju zabrat. V praci sa snazte riesit problemy s chladnou hlavou. Nespoliehajte sa na kolegov, radsej verte sami sebe. Volne chvile travte s rodinou, lebo len tak si dokazete skutocne oddychnut.

byk.gif (526 bytes)BYK
21. 4. – 20. 5.

BYK - Vycistite si hlavu, nacerpajte energiu a s chutou sa pustite do prace. Budte otvoreny novym myslienkam a napadom, nech vsetci vedia, co sa vo vas skutocne skryva. Pozitivny vysledok na seba nenecha dlho cakat.

blizenci.gif (509 bytes)BLIZENCI
21. 5. – 21 . 6.

BLIZENCI – Snazte sa viac prejavovat svoje city. Ked vam na partnerovi zalezi, dajte mu to najavo. Hra s vami cistu hru, a preto si budte isty, ze sa na neho mozete spolahnut. Vlozenu doveru vam vrati v podobe lasky a nezabudnutelne stravenych chvil.

rak.gif (1898 bytes)RAK
22. 6. – 22. 7
.

RAK – Rozumnejsie bude ak zacnete viac dbat o svoje zdravie. Vyjdite si do prirody a precistite svoju mysel a tym sa zbavte stresu. Najlepsimi pomocnikmi pri tejto cinnosti vam nepochybne budu rodina a priatelia.

lev.gif (487 bytes)LEV
23. 7. – 23. 8.

LEV – Caka vas obdobie plne zmien. Na svoje okolie posobite unavene a aj vy si to uz pomaly zacinate uvedomovat. Hviezdy stoja pri vas, a preto sa nebojte a doprajte si vsetko, co vam doteraz chybalo.

panna.gif (446 bytes)PANNA
24. 8. – 23. 9.

PANNA – Reci kolegov si neberte az tak k srdcu, ved sa vam len snazia poradit a pomoct. Pracu si radsej neberte domov, partner to moze povazovat za vaznu konkurenciu vo vasom vztahu a vy predsa nechcete nastrbit jeho sebadoveru.

vahy.gif (553 bytes)VAHY
24. 9. – 23. 10.

VAHY – Lasku, ktoru davate partnerovi vam sice vracia niekedy neobvyklym sposobom, ale vo svojom vnutri viete, ze vas lubi. Obaja si urobte volno a vychutnavajte pritomnost toho druheho, pretoze kvalitny vztah stoji na pevnych zakladoch.

skorpion.gif (558 bytes)SKORPION
24. 10. – 22. 11.

SKORPION – Venujte viac casu sebe. Oddychujte a relaxujte, ale nie na spolocenskom vecierku, ale radsej doma a hlavne v ustrani. Moze sa stat, ze budete musiet absolvovat neprijemnu navstevu, vy ju vsak hravo zvladnete.

strelec.gif (544 bytes)STRELEC
23. 11. – 21. 12.

STRELEC – V poslednej dobe srsite dobrou naladou a prekypujete energiou. Spravne ju nasmerujte a vyuzite vo svoj prospech. Vo volnom case sa venujte svojim konickom alebo sadnite na bicykel a urobte si dlhu turu.


<<<

prakticke rady

... a naraz to pride

Dodrziavanie pitneho rezimu spravidla podcenujeme. Argumenty, ze nepocitujeme smad a bez pitia vydrzime cele hodiny, neobstoja. Je potrebne si uvedomit ako nedostatkom tekutin trpi nas organizmus. Jednoduchym prikladom je situacia pocas virusoveho ochorenia. Pri vysokych teplotach automaticky davame choremu pit mnozstvo tekutin, bez toho, ze by nam to odporucal lekar. Sami totiz prideme na to, ze potenim sa stracaju z tela tekutiny, ktore je treba doplnit. Ak sa zamyslime dalej, uvedomime si, ze organizmus straca pri dennom beznom rezime tekutiny dychanim, potenim a vylucovanim. Akonahle zvysime beznu hranicu pohybom, telu sposobime deficit. Ludsky organizmus je zlozeny priblizne z 30 percent pevnych latok a 70 percent vody. Dve tretiny vody sa nachadzaju vo vnutri buniek a tretina v podobe krvi, miazgy, tkanivoveho moku mimo bunky. Prave mimobunkova voda je vysoko zavisla od vyzivy, najma od pitia tekutin a prisunu vitaminov, mineralnych a stopovych latok. Na mnozstvo tekutin vplyvaju tak vonkajsie, ako vnutorne faktory.
Kazda fyzicka aktivita vedie k vzniku tepla, ktore zvysuje telesnu teplotu a hlavnym prostriedkom regulacie telesnej teploty je potenie. Pri namahe potenim odchadzaju pre organizmus dolezite mineralne latky ako zinok, vapnik, chlor a draslik, sodik, horcik a zelezo. Clovek so zvysenou potivostou by mal vypit o pol litra tekutin viac ako ostatni. A co ostatni? Zakladna potreba tekutin za 24 hodin by mala byt priblizne 2,5 az 3 litre. Vtedy je prisun a vydaj v rovnovahe. Ak nesplnime tuto podmienku, pocitujeme pokles aktivity zivotne dolezitych enzymov zucastnenych sa na chode organizmu, trpi latkova vymena a aj pri dostatocnom prisune vitaminov, mineralnych latok a stopovych prvkov sa tieto latky nedostanu k cielu. Nasledne sa zhorsuje vykon srdca, klesa prietok krvi, znizuje sa sytenie kyslikom a organizmus je ochudobneny. Najprv rok, dva, desat... a naraz to pride. Zacnu prve problemy so srdcom, s vysokym tlakom, objavi sa cukrovka, neposluchaju klby, cievy sa upchavaju, pocitujeme bolesti chrbtice.

MUDr. F. Ban

Rychly obed

Potrebujeme: 400 g cestovin, konzervu hrasku, 45 g postruhaneho parmezanu, 2 PL olivoveho oleja, 150 g syra riccota, listy bazalky, sol, mlete cierne korenie.
Parmezan nasypeme do misy, pridame olivovy olej a vyslahame hustu pastu. Pridame riccotu a slahame, kym sa vsetko dobre nespoji. Posolime a okorenime. Pridame este horuce cestoviny, do ktorych sme dali aj hrasok a dokladne premiesame. Posypeme bazalkou.


<<<

zp_kuchl_tr.gif (4601 bytes) zp_gastro_tr.gif (12780 bytes)

zp_kuchp_tr.gif (4578 bytes)

Jedalny listok 18. - 24. 7. 2005 Jedalny listok 25. – 31. 7. 2005
Pondelok 18. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: kelova s ryzou, pecivo
Pec. krkovicka, cerv. kapusta, knedla
Kur. sote KUNG-PAO, ryza, salat
Granatiersky pochod, cvikla
Salat zeleny s tofu majonezou
Kuracie stehno na zahradnicky sposob
Kysnuty kolac s ovocim, kakao

 

Utorok 19. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: gulasova, pecivo
Hov. rezen obalovany, zemiaky, salat
Kur. rezen s mandarinkami, ryza, salat
Drzky na diabolsky sposob, knedla
Salat sopsky, pecivo
Sojove rizoto, paradajkovy salat
Palacinky s dzemom a cokoladou

 

Streda 20. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: slepacia s cestovinou, pecivo
Vypr. bravcovy rezen, zem. kasa, salat
Hov. gulas mexicky, ryza, salat
Var. karfiol a brokolica, syr. omacka, zemiaky
Pestry cestovinovy salat
Sefovsky salat
Pecene buchty makove, kakao

 

Stvrtok 21. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: stupavska zabijackova, pecivo
Bravcove stehno nitrianske, knedla
Kur. stehno special, zeleninova ryza, salat
Fazulkovy privarok, vol. oko, chlieb
Salat lipsky so sparglou, pecivo
Spaldove zemiakove placky, zakysanka
Rezance s orechmi

 

Piatok 22. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: paradajkova s cestovinou, pecivo
Vypr. syr, zemiaky, tatarska omacka
Bravcovy perkelt, cestovina
Pizza s udeninou
Salat fazulovy so syrom a kukuricou
Hov. varene so zeleninou, kecup. omacka
Ovocna bublanina, kakao

 

Sobota 23. 7.

Polievka: zeleninova s liatym cestom, pecivo
Brav. rezen na hubach, tarhona, salat

 

Nedela 24. 7.

Polievka: kyjevske sci, chlieb
Brav. stehno hutnicke, knedla

Pondelok 25. 7 .

I. - II. - III. zmena

Polievka: oravska fazulova, pecivo
Hov. dusene, paradajkova omacka, knedla
Hyd. sote na cinsky sposob, ryza, salat
Zeleninove medailonky, zamiaky, tat. omacka
Lahodkovy salat, pecivo
Dusene rybie file, zelena fazulka
Makovy zavin s jablkami, kakao

 

Utorok 26.7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: zeleninova domaca, pecivo
Vypr. kuracie stehno, zem. kasa, salat
Hovadzi gulas madarsky, cestovina
Zvolenske udene maso s fazulou, chlieb
Ryzovy salat s tuniakom
Kuracie psenove rizoto, salat
Tvarohovy nakyp s ceresnami

 

Streda 27.7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: sosovicova kysla, pecivo
Peceny bocik s plnkou, kapusta, knedla
Kur. rezen secuansky, zeleninova ryza, salat
Baklazan so sapinonmi, pecivo
Salat cestovinovy pikantny s kur. masom
Pecene zemiaky s rajc.-syrovym salatom Dukatove buchticky s vanilkovym kremom

 

Stvrtok 28. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: krupkova, pecivo
Vypr. med. so sunkou a syrom, zamiaky, tat. omacka
Brav. rezen provensalsky, tarhona, salat
Pecena ryba s holandskou omackou, zemiaky
Salat zeleninovy s jablkami
Bravcove maso dusene v keli
Tvarohove knedlicky so slivkovou naplnou

 

Piatok 29. 7.

I. - II. - III. zmena

Polievka: goralska, pecivo
Hovadzia pecienka svieckova, knedla
Kur. stehno na plzensky sposob, ryza, salat
Hov. maso na divoko s jalovcom, ryza salat
Salat fazulovy so salamou Zapekana brokolica s tofu Langose s kecupom

 

Sobota 30. 7.

Polievka: sedliacka, pecivo
Bravc. krkovicka na cesnaku, zemiaky, salat

 

Nedela 31. 7.

Polievka: hovadzia s cestovinou, chlieb
Hovadzie file kopaniciarske, ryza, salat


<<<

PODBREZOVAN   14/2005

STRANA 5

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6