Zelenou proti jarnej únave

 

Zdroj: Zdravé stravovanie

V zelenej zelenine nájdete všetko, čo vaše telo práve teraz potrebuje.

Výborným zdrojom rastlinných bielkovín a kyseliny listovej je špargľa. Dvesto gramová porcia mladej zelenej špargle vám dodá až 70 percent dennej potreby vitamínu K, ktorý je potrebný na dopravu a ukladanie vápnika do kostí, a 20 percent vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu.

Bôb prirodzene znižuje cholesterol. Nezrelé, zelené zrnká tejto málo využívanej strukoviny sú mimoriadne bohaté na vlákninu a železo. V 225-gramovej porcii vareného mladého bôbu sa nachádza až 13 gramov kvalitných bielkovín.

Hlávkový, ľadový, rímsky či baby šalát, valeriána, šanghaj i ďalšie typy mladej listovej zeleniny sú priam nabité antioxidantmi. Posilňujú obranyschopnosť a srdce, zvyšujú výkonnosť svalov, zlepšujú prísun kyslíka k bunkám a využitie bielkovín z potravy. Každý deň zjedzte misku čerstvých šalátových listov.

Najcennejšie sú čerstvé listy špenátu. Obsahujú hodnotné bielkoviny, trinásť minerálov a desať vitamínov, najmä vitamín C a kyselinu listovú, ktoré posilňujú imunitu. V špenáte sa nachádzajú dve dôležité fytochemikálie zeaxantín a luteín, ktoré chránia pred degeneráciou zraku. Odporúča sa aj pri málokrvnosti, ekzémoch a zápche.

Uhorka má nízky počet kalórií, obsah vody 96 percent, veľa vitamínov a minerálov. Dôležitou účinnou látkou je erepsín, enzým štiepiaci bielkoviny. Uhorka je výborný pomocník pri chudnutí, zlepšuje využitie bielkovín v organizme, prečisťuje črevá, má mierne laxatívne a detoxikačné účinky, posilňuje imunitný systém a sliznice čriev, je výborný antioxidant, skrášľuje pokožku i vlasy, zmierňuje problémy s očami a pomáha pri úpale, atď.

Pikantné listy rukoly spestria a skvelo ochutia každý šalát, navyše vám dodajú extra porciu horčíka. Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre silné kosti a svaly, ale aj pre imunitný systém. Rukola výborne chutí aj spracovaná na pesto, ktorým môžete ochutiť napríklad cestoviny.

Cukrový hrach má fantastickú, sladučkú chuť a môžete ho jesť aj surový. Obsahuje veľa vitamínu C a patrí medzi najvýdatnejšie zdroje prírodného tiamínu, čiže vitamínu B1, ktorý zlepšuje náladu a zaháňa depresie.

 

Zdieľanie a sociálne siete: