Sviatky jari a znovuzrodenia klopú na dvere

Ohúrte kreatívnymi receptami

 

V minulosti veľkonočnej hostine predchádzal štyridsaťdňový pôst, počas ktorého sa ľudia zdržiavali nielen mäsitých pokrmov, ale aj zábavy, alkoholu či cigariet. Stravovali sa výlučne múčnymi jedlami, kašami, strukovinami, kapustou, jednoduchými polievkami alebo zemiakmi. Jedlo bolo podávané v menších množstvách. Išlo o celkovú očistu organizmu po vianočnom hodovaní. Dnes sa od striktného dodržiavania pôstu upustilo, no tak, ako kedysi, aj dnes platí, že na Veľkú noc sa opäť hoduje! Oslávte tieto sviatky s tradične netradičnými jedlami, ktoré potešia nielen bruško, ale aj oči kúpačov.

 

Krémové veľkonočné vajíčkoKrémové veľkonočné vajíčko

 

Potrebujeme: 8 dutých čokoládových vajíčok, 150 gramov lučiny alebo mascarpone, 15 gramov masla, 30 gramov práškového cukru, vanilkový extrakt, 125 mililitrov tridsaťtri percentnej smotany, marhuľový lekvár, dužinu z mandarínky alebo pomaranča (môže byť aj iné ovocie podľa chuti, najlepšie oranžovej farby, aby pripomínalo žĺtko, napríklad mango či broskyňa).

Postup: nožíkom namočeným v horúcej vode opatrne odrežeme vrch vajíčka a odložíme vajíčka do chladničky na polhodinu. Medzitým z lučiny, preosiateho cukru a vanilkového extraktu vymiešame krém. V druhej miske vyšľaháme smotanu, ktorú zmiešame s prvým krémom. Pripraveným krémom naplníme vajíčka asi tak do trištvrte. Znovu odložíme do chladničky na polhodinu. Maslo, lekvár a ovocie zmiešame a krátko povaríme aby sme dostali hutnejšiu zmes. Keď vajíčka vychladnú, vydlabeme do krému malú dierku, do ktorej vložíme ovocnú zmes a na vrch dáme odrezané vršky vajíčka. Chutné prekvapenie môžeme podávať.

 

Jedlé tulipányJedlé tulipány

 

Potrebujeme: oválne paradajky, zelenú vňať mladej cibuľky, šalát alebo nátierku podľa vlastnej chuti.

Postup: paradajky nakrojíme na „všetky svetové strany“ a vyberieme z nich dužinu. Z druhej strany urobíme malý otvor, do ktorého vsunieme vňat. Paradajky naplníme buď kávovou lyžičkou šalátom (podľa vlastného výberu) alebo cukrárenským vreckom naplníme ľubovoľnou nátierkou – vajíčkovou, tuniakovou, syrovou…na tanieri môžeme dozdobiť inou zeleninou, napríklad kučeravým šalátom alebo uhorkou. Jedlú kyticu podávame.

 

Plnené mrkvičkyPlnené mrkvičky

 

Potrebujeme: lístkové cesto, žlté a červené potravinové farbivo, šalát na naplnenie (vajíčkový, zemiakový, šunkový…), petržlenovú alebo kôprovú vňať, malú formu v tvare kužeľa, lístkové cesto, 1 vajce

Postup: lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na šesť rovnakých pásov, ktoré namotáme na formu a potrieme „oranžovou“ farbou. Získame ju zmiešaním červeného a žltého potravinárskeho farbiva. Na záver ešte potrieme vajíčkom a pečieme osem minút, ak treba aj viac, pri teplote 180 stupňov Celzia. Po upečení necháme vychladnúť a opatrne dáme dole formu. Naplníme šalátom a ozdobíme vňatkou.

 

Lososové vajíčka s avokádomLososové vajíčka s avokádom

 

Potrebujeme: vajcia, zrelé avokádo (jedno avokádo vyjde na desať vajíčok, po prekrojení dvadsať porcií), syrokrém, údený losos (podľa chuti, môže byť aj tepelne upravený)

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme, prekrojíme a vyberieme žĺtka, ktoré dáme do separátnej misky. Prekrojíme avokádo, popučíme ho vidličkou a vymiešame so žĺtkami a syrokrémom. Okoreníme, osolíme podľa chuti a vajíčka naplníme pomocou cukrárenského vrecka. Navrch dáme zrolovaný plátok lososa a ozdobíme jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.

 

Kokosové sliepočky Kokosové sliepočky

 

Na cesto potrebujeme: 250 gramov kokosového mlieka, 1 vanilkový cukor, 600 gramov hladkej múky, 125 gramov masla, soľ, 3 kusy vajec, 1 kocka droždia, polievková lyžica kryštálového cukru.

Na zdobenie potrebujeme: 200 gramov čokoládovej polevy – bielej, 100 gramov strúhaný kokos, 20 mandlí, 40 kusov klinčekov a 100 gramov marcipánu.

Postup: zohrejeme kokosové mlieko a pridáme vanilkový cukor. Preosejeme múku. Do misky dáme 100 mililitrov vlažnej vody a rozdrobíme v nich droždie, pridáme cukor, zamiešame a vlejeme do misky s múkou. Premiešame, prikryjeme a necháme pätnásť minút kysnúť. Vajcia zmiešame s rozpusteným maslom, pridáme štipku soli a kokosové mlieko. Túto zmes pridáme do kvásku a vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať tridsať minút. Vykysnuté a rozvaľkané cesto sformujeme do valca a nakrájame ho na dvadsať rovnakých častí. Každý kúsok vymodelujeme do guličky a poukladáme na plech. Necháme kysnúť ešte dvadsať minút. Rúru vyhrejeme na 175°C a guličky pečieme 16 – 18 minút. Necháme ich vychladnúť. Zároveň si rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a oblejeme ňou vychladnuté guľky, posypeme ich kokosom a necháme stuhnúť. Mandle použijeme ako zobáčik a klinčeky ako oči. Z červeného marcipánu vymodelujeme hrebienok a paprčky, ktoré prilepíme pomocou polevy.

 

S veľkonočným i sviatkami sa neodmysliteľne spája konzumácia mäsových a údenárskych výrobkov, vyprážaných jedál či majonézových šalátov, ktoré sú zdrojom nadmerného množstva tuku a soli. Vyberajte si radšej kvalitné netučné výrobky. Ako prílohu k mäsu využite chren, najlepšie čerstvo nastrúhaný, ktorý je mimoriadne bohatým zdrojom vitamínu C, ale aj viacerých minerálnych látok, ako vápnik, draslík, horčík, vlákniny… Sviatočné jedlá si kombinujte so zeleninou – na jednu porciu mäsa by mala byť rovnaká porcia zeleniny. Návštevu môžete namiesto čipsov ponúknuť čerstvým alebo sušeným ovocím a nezabudnite na dostatok tekutín.

Skôr, ako sa pustíte do hodovania, pamätajte na to, že nesprávne stravovanie vám môže spôsobiť problémy. Preto je dobré, keď poznáme svoju mieru. Ak budete mať predsa len pocit plného žalúdka, doprajete si prechádzku a vytiahnite von aj zvyšok rodiny. Tí, ktorí zdravo žijú po celý rok, si však môžu dopriať.