20.7.2023 11:01:31
Zdravotnícke okienko

Prišla jar, príroda sa prebúdza a práve v tomto období nám rastliny ponúkajú najviac živín a vitamínov, ktoré po zime potrebujeme. Skoro všetky obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, K, mnoho živín, stopových prvkov a ďalších účinných látok. Často sú to buriny, ktoré majú korene veľmi hlboko a vyťahujú zo zeme veľa minerálov, ktoré mnohokrát chýbajú v zelenine a ovocí z obchodu:


MEDVEDÍ CESNAK


Cesnak medvedí

Cesnak medvedí, ľudovo medvedí lenek, je prvým poslom jari. Jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke podobné listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom kvetov je až 30 centimetrov vysoká. Rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme. Pre túto vôňu dostal názov „divý cesnak" a s určitosťou vylučuje zámenu s listami konvalinky alebo s jedovatou jesienkou obyčajnou. Včasne zjari mnohé lužné lesy pokrývajú čerstvé, zelené listy cesnaku medvedieho. Z pôdy vyrastá v apríli a máji, niekedy aj skôr. Kvety však zbadáme iba uprostred mája. Drieme v ňom mohutná liečivá sila a povráva sa, že ho po zimnom spánku vyhľadávajú medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv. Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len značne liečivejšie. Je preto vhodný najmä ako súčasť jarných kúr na prečistenie a lieči chronické kožné choroby. Pretože listy v suchom stave strácajú liečivé účinky, na jarné prečisťovanie sa používajú čerstvé. Narežú sa nadrobno a dávajú sa na chlieb s maslom, jemne posekané ich denne pridávame ako koreninu (nevarenú) do polievok, knedlí a ostatných jedál, ktorých chuť inokedy vylepšujeme petržlenom. Listy možno upraviť aj ako špenát alebo šalát. Nakoľko je vo väčšom množstve cesnak medvedí štipľavý, pri príprave špenátu ho zmiešame s pŕhľavou. Mladé listy sa zbierajú v apríli, ešte pred kvitnutím. Cesnak medvedí odstraňuje aj srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok, nespavosť, ako aj všetky ťažkosti, ktorých príčinou je zvápenatenie ciev alebo vysoký tlak, ako sú závraty, tlak v hlave, skľúčenosť. Vysoký tlak postupne klesne. Víno z cesnaku medvedieho (pozri Spôsob použitia) je pre všetkých starých ľudí, ktorí majú trvale zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní (dýchavičnosť), zázračným liekom. Najmä pri zastaranom kašli sa hlien uvoľňuje z pľúc a s ním zmizne aj dýchavičnosť. Tento liečivý prostriedok odporúčam najmä pri tuberkulóze a vodnatieľke, ktorými často trpia starí ľudia. Ak sa použijú čerstvé listy, čistia súčasne aj obličky a mechúr a uvoľňujú moč. Ak sa zastarané rany natierajú čerstvou šťavou, rýchlo sa zahoja. Zlepší sa aj ochorenie srdcových vencových tepien. Cesnak medvedí je neoceniteľný ako prostriedok prečisťujúci krv, najmä pri chronicky znečistenej koži. Túto rastlinu si obzvlášť pochvaľoval švajčiarsky liečiteľ a zelinkár kňaz Kunzle: „Prečisťuje celé telo, odstraňuje choré, usadené látky, ozdravuje krv, vypudzuje a zneškodňuje jedovaté látky. Večne chorľavejúci ľudia s lišajmi, múčnatou tvárou, škrofulózou a reumatizmom mali by si cesnak medvedí ceniť nad zlato. Ani jedna bylina na zemi nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi.

„Životabudič – medvedí cesnak“

Ako korenina:
Čerstvé listy cesnaku medvedieho sa nadobro pokrájajú ako pažítka alebo petržlen a dajú sa na chlieb, do polievok, šalátov a mäsitých jedál.

Ako tinktúra:
Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.


ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ



 Žihľava dvojdomá


Pre mnohých z vás len burina, ktorú treba zlikvidovať, pre iných zas naopak liek, ktorý je voľne dostupný na verejných priestranstvách. Žihľava dvojdomá je v liečiteľstve dobre známa už od stredoveku. Pomáhajú si ňou tí, ktorí chcú detoxikovať svoj organizmus a vyčistiť si krv. Žihľava, ľudovo nazývaná aj „pŕhľava“, obsahuje také látky, ktoré skutočne pomáhajú zmierňovať reumatické bolesti. Už starí Rimania si po boľavých kolenách švihali zväzkami žihľavy. Pôsobí protirakovinovo, pomáha pri ateroskleróze, je účinným antireumatikom, upravuje metabolizmus, upravuje krvný tlak, znižuje hladinu cukru v krvi – vhodná pre cukrovkárov, pôsobí na kardiovaskulárny systém, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka – pôsobí detoxikačne na organizmus, pomáha pri kašli, používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu.


Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade

Dôležitý je správny zber
Žihľava rastie na mnohých miestach, zbierať by sme ju však mali v čo najčistejšom prostredí, napríklad nie pri zaprášených cestách, či na iných špinavých miestach. Zbierajú sa mladé listy, alebo vňať, ktoré sú menšie ako 20 centimetrov a majú tmavozelenú farbu. Zbiera sa aj koreň, jeho zber je vhodný na jar - v marci a apríli, ale aj na jeseň - v septembri a októbri. Po zbere sa môže z čerstvej žihľavy pripraviť napríklad čaj, zvyšok sa môže vysušiť na tmavom mieste, najlepšie pri teplote 50 stupňov Celzia. Usušia sa rýchlo, pričom listy, ktoré sčernejú vyhoďte. Vysušenú žihľavu skladujte najviac rok. Optimálne užívanie žihľavy na detoxikačné účely je trikrát denne jednu šálku najviac počas dvoch týždňov. Žihľava je plná výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na ľudské zdravie. V jej vnútri sa nachádzajú vitamíny: C, B, alebo provitamín A, ako aj minerály: vápnik, horčík či železo. Taktiež obsahuje ako každá zelená rastlina chlorofyl, no aj kyselinu kremičitú, triesloviny, zlepšujúce imunitu a serotonín, čo je hormón, ktorý má v ľudskom tele za úlohu zabezpečovať lepšiu náladu.

Nepreháňajte to
Aj keď je žihľava pre zdravie veľmi prospešná, aj ona má svoje negatíva. Obsahuje totiž veľa šťavelanov, kvôli ktorým nie je jej nadmerné pitie odporúčané pre ľudí s problémami srdcovej činnosti, aj ľudí s problémami so zrážanlivosťou krvi. Nemala by sa preto užívať dlhodobo a vo veľkých dávkach. Podávať by sa nemala ani pri menštruácii a zvýšenom riziku tvorby obličkových kameňov.

Ako ju použiť

    • pri reume sa prikladá na boľavé kĺby, tak isto sa prikladá na boľavé miesta aj pri bolestiach krížov a zápaloch nervov na rukách a nohách,
    • na všetky tieto problémy si môžete pripraviť aj kúpeľ zo žihľavy, pričom by ste mali byť ponorení len po výšku srdca,
    • pri vypadávaní vlasov si odvarom zo žihľavy umývajte každý deň vlasy,
    • mladú žihľavu aj s korienkami zalejte 40% liehom a nechajte 14 dní macerovať, zlejte a pite ako tinktúru pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, vredoch, nachladnutí, vhodná je aj na vonkajšie použitie na ekzémy, kurie oká a pleseň na nechtoch nôh.






Autor (zdroj): Mgr. Oľga Kleinová