20.7.2023 11:01:09
Tekvica




Zdravím jesenným jedlom je tekvica. Poznáme ich niekoľko druhov. Aj chutia rôzne. Poznáme kríčkovú tekvicu, plazivú, špargľovú, bielu, žltú, zelenú tekvicu, okrasné dekoračné a špeciálne tekvice.

Nakoľko tekvica obsahuje až 90 percent vody, množstvo vlákniny a kopu vitamínov, diétne jedlá z nej sú viac ako diétne a výživné a pritom veľmi ľahko stráviteľné. Navyše tekvica detoxikuje organizmus, takže skutočne viac v jednom. Môžete ju variť, piecť, zapekať, vyprážať, používať ako hlavnú surovinu či prílohu. Ak máte chuť na čerstvé, ani v tom vám nič nebráni. Tekvicové jadierka sú zas výbornou pochutinou pre mlsné jazýčky. Zavárané, kvasené či mrazené tekvice využijete na rýchle a jednoduché diétne jedlá kedykoľvek, nielen počas tekvicovej sezóny.


Nutričné hodnoty

100gramov tekvice obsahuje: 6.5 g sacharidov, 1g bielkovín a 0.5 g vlákniny.


Minerály:

Vitamíny:

Draslík – 340 mg

Vitamín A – 0.426 mg

Fosfor – 44 mg

Vitamín B1 – 0.05 mg

Horčík – 12 mg

Vitamín B2 – 0.11 mg

Mangán – 0.125 mg

Vitamín B3 – 0.6 mg

Sodík – 1 mg

Vitamín B5 – 0.298 mg

Vápnik – 21 mg

Vitamín B6 – 0.061mg

Zinok – 0.32 mg

Vitamín B9 – 16 mg

Železo – 0.8 mg

Vitamín C – 9 mg

Vitamín E – 0.4 mg

Vitamín K – 1.1 µ

Tekvicová polievka:

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 lyžice masla
  • 1 na malé kocky pokrájanú cibuľu
  • 2 na malé kocky pokrájané mrkvy
  • 1 na malé kocky pokrájané jablko
  • 2 šálky upečenej oranžovej tekvice
  • 1 lyžicu šalvie
  • 1 šálku smotany na varenie
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť. V hrnci roztopte maslo a opražte cibuľu, mrkvu, jablko, tekvicu a šalviu (okolo 8 až 10 minút). Dajte si pozor, maslo rýchlo prihára. Preložte do mixéra, urobte pyré, ktoré vráťte do hrnca a pridajte vývar. Nechajte 15 minút variť. Následne pridajte smotanu a varte ďalších päť minút tak, aby polievka nezovrela. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Máte hotové výživné a zdravé jedlo, ktoré je ideálne v tomto období.

Ešte jeden tip:

Na polievku môžete použiť aj dužinu z tekvice. Vydlabete celé vnútro, vložíte do hrnca, nakrájate koreňovú zeleninu a všetko čo zvyknete dávať, keď pripravujete hovädziu polievku. Rozdiel je len ten, že všetko varíte naraz, pretože vývar budete mať hotový, keď zmäkne zelenina. Verte, že bude číry a hlavne zdravý. Môžu ho jesť aj konzumenti, ktorí sa musia vystríhať mäsových vývarov. Do hotového zavaríte rezance a nikto nezbadá, že to nie je vývar z mäsa.





Autor (zdroj): Mgr. Oľga Kleinová