PODBREZOVAN  20 / 2006

STRANA 4

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6

Socialna a kulturna oblast


<<<

Editorial

      K nasej celkovej spokojnosti nesporne prispieva aj dobre jedlo.  V ZP GASTRO servise, s. r. o. zostavuju  menu  nielen so zretelom na roznorodost chuti, ale prihliadaju aj na to, ze tu sa stravuju aj  milovnici delenej stravy a coraz viac oblubenych salatov ci inych jedal racionalnej vyzivy. A tak si stravnici maju moznost vybrat z ponuky siestich jedal.
   Velmi oblubenou sa  stala moznost kupy mrazenej stravy, ocenuju ju najma zaneprazdnene zeny.  Zmena nastala aj v poskytovani pitneho rezimu. Nainstalovanim automatov ho vyuzivaju uz vsetci zamestnanci, a aj  v kantinach.
   Kultura stravovania sa  z roka na rok evidentne zvysuje. Problem s hlinikovymi pribormi je dnes  vdaka zavedeniu elektronickeho systemu minulostou.  Za dva roky svojho fungovania priniesol viac pozitivnych zmien. Aj napriek tomu, ze mnohi sa bali noveho sposobu objednavania, dnes je uz zauzivanou samozrejmostou a vsetkym stravnikom vyhovuje. Mnohi si pochvaluju bezurocnu pozicku 2000 korun mesacne od zamestnavatela.  Z uvedenej sumy 625 korun mozno pouzit na nakup hlavneho jedla a zostatok na bufetovy tovar. 

   Medzi ludmi prevlada spokojnost s kvalitou stravy, ak su pripomienky, tykaju sa drobnych organizacnych zmien. A ak sa niekedy  jedlo nepodari celkom podla chuti, treba si uvedomit, ze to sa stane obcas aj doma.
   Uroven stravovania v celkovom ponimani rastie, nas vsak velmi mrzi, ze este stale sa najdu jedinci, ktorych kultura vystupovania casto neopravnene strpcuje zivot obsluhujucemu personalu v kantinach.

O. Kleinova


<<<

 Dobre jedlo - zaklad spokojnosti

Zo statistik porovnavajucich sedem mesiacov uplynuleho a tohto roka vyplyva, ze dcerska spolocnost ZP GASTRO servis, zaznamenala narast vyse 40 tisic jedal. Moznost vyberu zo siestich jedal nie je novinkou. Comu teda mozno pripisat zvyseny zaujem? O odpoved sme poziadali riaditela spolocnosti Jozefa Krellu:

   -  Ako sme predpokladali pri priprave projektu elektronickeho systemu objednavok a platby v stravovani, prax ukazala, ze ocakavane prinosy sa stali realitou. Dokazom je aj narast stravnikov. Svoje zohrava aj bezurocna pozicka poskytnuta zamestnavatelom. V minulosti totiz evidentne klesal pocet stravnikov „pri vysokom datume“. 

 Pred dvoma rokmi pri zavadzani projektu ste sa trochu aj obavali, ako ludia tuto sluzbu prijmu. Stretavate sa s problemami, alebo mozno system povazovat za uz zabehnuty?
   - Zamestnanci velmi rychlo nabehli na elektronicky system a problemy, ak sa vyskytnu, tak len velmi zriedka. Spociatku zamestnanci pri manipulacii s kartou castejsie vyuzivali pomoc nasho personalu, dnes o radu ziada ojedinele novy zamestnanec. V suvislosti s elektronickym systemom  chcem pripomenut, ze ak zamestnanec strati kartu, mal by hned stratu nahlasit na tel. cislo 1531, resp. obsluhe v kantine, aby nedoslo k zneuzitiu. Po vydani novej karty, resp. najdeni starej, je nutne poziadat o jej odblokovanie tam, kde bola zablokovana.

 A este niekolko otazok vyplyvajucich z nasho rozhovoru so stravnikmi:
Stalo sa, ze zamestnanec si objednal stravu na prelome dvoch mesiacov a naklady na prvy den v novom mesiaci sa objavili na ucte z predchadzajuceho mesiaca.

   -  Mohlo sa to objavit na uctenke z aktualneho dna, ale v skutocnosti prejdu naklady do noveho mesiaca. Ak by mal niekto pocit nezrovnalosti, treba sa ozvat a my mu vytlacime ucet za cely mesiac.

 Ako je to s tym objednavanim na styri dni vopred?
   - Nas system  umoznuje objednavanie stravy minimalne na dvanast dni vopred. Stravnici, ktori sa nevedia rozhodnut, ci si ju maju objednat vopred, bez ohladu na kolko dni, musia vyuzit druhu moznost –  stravovat sa bez objednavky.

Mate pocit, ze vydaj stravy v kantine noveho zavodu spomalili automaty? 
   - S tymto nazorom nesuhlasim, zdrzovanie pri vydaji napojov skor sposobuje nedisciplinovanost niektorych jedincov, ktori jeden napoj vypiju a druhy si capuju. Po upozorneni personalom dokazu byt este aj arogantni.

Nebolo by mozne rozsirit cas vydaja mrazenej stravy?
   -  Odber mrazenych jedal je len nahradne plnenie povinnosti zamestnavatela poskytovat hlavne jedlo. Vydaj je mozny aj v case mimo otvaracich hodin v kantinach, na zaklade zakupeneho zetonu. Z uvedeneho dovodu nebudeme ani v buducnosti rozsirovat cas vydaja.

Pripravila O. Kleinova

Na dalsie otazky nasich stravnikov odpovedala Ing. Zuzana Peniakova, veduca mzdovej uctarne:

 Kedy ma zamestnanec narok na stravne?
   - Podla par. 152 Zakonnika prace v platnom zneni je zamestnavatel povinny zabezpecovat zamestnancom vo vsetkych zmenach stravovanie zodpovedajuce zasadam spravnej vyzivy priamo na pracoviskach alebo v ich blizkosti, a to najma podavanim jedneho tepleho jedla vratane napoja, pricom za pracovnu zmenu sa na ucely poskytnutia stravy povazuje vykon prace dlhsi ako styri hodiny.

 Ak pracujem v jedenast a pol hodinovych pracovnych zmenach, mam narok na dve  jedla  za  dotovanu cenu?
   - V pripade, ze pracovna zmena trva viac ako  jedenast hodin, moze zamestnavatel poskytnut dalsie teple hlavne jedlo. To znamena, ze zo zakona vam narok priamo nevyplyva, ale je na zamestnavatelovi, ako sa rozhodne. V ZP a.s. maju zamestnanci pracujuci v jedenast a pol hodinovom pracovnom rezime moznost odobrat si dalsie teple hlavne jedlo.

 Na aky pocet dotovanych jedal, cize za cenu 25 korun, ma zamestnanec narok?
   - V sucasnosti  ma kazdy zamestnanec  ZP a.s. narok odobrat v mesiaci dvadsatpat dotovanych jedal, nezavisle od toho, aky je jeho mesacny fond   pracovneho casu .  Ak je pocet odpracovanych zmien v mesiaci  vyssi ako dvadsatpat, ( napr. vratane nadcasov), narok na stravu  je umerne zvyseny podla poctu skutocne odpracovanych zmien.

  Ak pracujem nadcas, mam aj za tuto zmenu narok na stravu?
   - V pripade, ze zamestnanec pracuje nadcas a vykon nadcasovej prace  trva viac ako  styri hodiny, vznika mu narok na dalsie teple hlavne jedlo.


<<<

nasa anketa* nasa anketa* nasa anketa* nasa anketa*

 Co by ste chceli vylepsit v stravovacich sluzbach?

Pytala sa : O. Kleinova Foto: V. Kukolova

Alica Michaliskova, Vvr
   -  Ja som so stravou spokojna. Pripomienky mam skor k organizacnej stranke. Robim na zmeny, pracujem aj v sobotu a v nedelu, kedy nemame moznost vyberu jedal. Kedze sme uz zvyknuti na vyber zo siestich jedal cez tyzden, mohla by byt aj cez vikend sirsia ponuka. A dost problematicke je, ze ak robime nocnu a nastupujeme do popoludnajsej, musime si objednavat stravu styri dni vopred a clovek nevie, co bude o styri dni.

 Lubomir Kan, Tsv
   -  Vyber je siroky, akurat ten system vydaja jedal v novom zavode sa po nainstalovani automatov na pitny rezim spomalil. Casto chodime na opravy a chodime aj do kantiny v oceliarni, kde sa v takychto narazovych dnoch nahrnie vela ludi a dlhsie to potom trva. Aj moznost nakupu mrazenej stravy je pre nas dost problematicka, pretoze v ramci harmonogramu chodime jest o desiatej a mrazenu stravu si mozno vybrat az od jedenastej.

 Tibor Harvan, Vvr
   - So stravou som spokojny, aj ked my nemozeme vyuzivat ponuku siestich jedal. Kedze casto chodime do stareho zavodu, vacsinou si berieme stravu bez objednavky a tak vacsinou jeme ryzu s nejakym masom. Musim sa priznat, ze tie polievky mi velmi nechutia, ale kolko ludi tolko chuti. Paci sa mi, ze v kantinach je pekne, cisto a prijemne prostredie. Aj tie automaty na pitny rezim su dobre.

 Peter Mydliar, Tes
   - Mne strava vcelku chuti, co by som vsak zmenil, system vydaja jedal v novom zavode. Ten momentalny zbytocne zdrzuje. Problem je v tom poradi, keby sa vydavanie zacinalo automatom na pitny rezim, tak ako je to v starom zavode, hned sa to zrychli. Ak by zalezalo na mne, okrem rozkov by som do ponuky dal aj chlieb, pretoze nie k vsetkemu sa hodia rozky, inak je to dobre.

 Ing. Milan Kovacik, Tsv
   -  Bol som zamestnancom Mostarne Brezno, potom Harmaneckych papierni a desat rokov robim v podbrezovskych zeleziarnach. Strava v zeleziarnach je suverenne najlepsia. Paci sa mi ponukany sortiment, paci sa mi prostredie, v ktorom sa stravuju zamestnanci, vsade je cisto. To prostredie priam vzbudzuje chut do jedla. Aj mrazenu stravu sem tam kupim. A ten elektronicky system objednavania urychlil vydaj stravy.


<<<

 Spomienky

 Dna 10. oktobra si pripomenieme 1. vyrocie od umrtia nasho draheho manzela, otca a stareho otca

Ing. Mariana SCHUSTERA.

Kto ste ho poznali, venujte mu spolu s nami tichu spomienku.
Manzelka a dcery s rodinami

...

Dna 10. oktobra si pripominame druhe vyrocie odvtedy, ako nas navzdy opustil nas milovany manzel a otec

Lubomir ROSIK.

S laskou spominaju manzelka a deti s rodinami

...

„Ta rana v srdci boli a zabudnut nedovoli. Prazdny je dom a smutok je v nom, zostala nam len bolest a spomienka v nom.“
Dna 6. oktobra uplynu tri roky odvtedy, ako nas navzdy opustil milovany manzel, otec a syn

Zdeno PREDAJNA z Brezna.

S laskou spomina smutiaca rodina

...

„Cas plynie, bolest stale trapi, ale teba nam uz nikto nenavrati.“
Dna 18. oktobra uplynu dva roky odvtedy, ako nas navzdy opustil nas milovany manzel, otec a stary otec

Ivan BABCAN z Cierneho Balogu.

S laskou a uctou spominaju manzelka, synovia Ivan a Jan

...

Dna 5. oktobra si pripominame tri roky odvtedy, ako nas navzdy opustila nasa milovana manzelka, matka a stara matka

Anna STRELCOVA z Cierneho Balogu.

S laskou a uctou spomina smutiaca rodina


 Podakovanie

 Dakujeme vsetkym pribuznym, znamym, spolupracovnikom z taharne rur, ako aj celemu kolektivu ZP a.s., za prejavy sustrasti pri poslednej rozlucke s nasou milovanou manzelkou, matkou

Margitou PINDIAKOVOU.

Zaroven dakujeme za kvetinove dary, ktorymi ste sa snazili zmiernit nas hlboky zial.
Smutiaca rodina    

...

Dakujeme vsetkym pribuznym, znamym a byvalym spolupracovnikom, ktori  sa prisli  na poslednej ceste rozlucit  s nasim drahym otcom, starym otcom

Janom POLIAKOM z Benusa. 

Dakujeme za slova sustrasti a kvetinove dary, ktorymi ste sa snazili zmiernit nas hlboky zial. Za dostojnu rozlucku patri nase podakovanie aj Dychovej hudbe Zeleziarni Podbrezova.
Smutiaca rodina

...

Dakujeme vsetkym pribuznym, znamym, byvalym spolupracovnikom a priatelom za prejavy sustrasti a kvetinove dary na poslednej rozlucke s nasim milovanym manzelom, otcom a starym otcom

Jozefom PERNISCHOM z Michalovej.

Nase osobitne podakovanie za dostojnu rozlucku patri Dychovej hudbe ZP.
Smutiaca rodina


<<<

KULTURA

 Mostar prijima novych clenov

   Folklorny subor Mostar pozyva zaujemcov od 14 rokov do tanecnej a hudobnej zlozky, do zenskej spevackej skupiny a do zlozky ludovych hudobnych nastrojov (pistalka, fujara, heligonka, ustna harmonika). Nabor sa uskutocni 13.10. 2006 od 16. do 17. hod. v skusobni FS Mostar v Mestskom dome kultury v Brezne (prizemie vlavo).


<<<

Festival horskych filmov

   V Poprade sa 11. oktobra uskutocni 14. rocnik Medzinarodneho festivalu horskych filmov. V tomto roku s ucastou dvoch atraktivnych hosti, osobnosti sucasneho horolezeckeho a cestovatelskeho sveta - legendarneho rakuskeho cestovatela Bruna Baumanna, znameho narocnymi prechodmi pustami, osobneho priatela tibetskeho dalajlamu a talianskeho horolezca Simone Moro, nositela ceny Fair Play za zachranu ludskeho zivota, ktory sa stal znamym tazkymi himalajskymi vystupmi.
   V sutaznej casti je 33 snimok, premietat sa bude v dvoch popradskych a jednom kezmarskom kine. Chybat nebude ani domaca tvorba, ktora je zastupena 6 filmami. Sestdnova prezentacia bude sprevadzana vystavou fotografii ceskeho cestovatela Ruda Svařicka z Indonezie. 


<<<

Za kulturou sa v posledny septembrovy den vydalo do hlavneho mesta 43  pracovnikov firmy spolu  s rodinnymi prislusnikmi.  Foto na pamiatku na nabrezi, cesta pesou zonou a nakoniec ciel ich cesty - Divadlo P. O. Hviezdoslava a predstavenie Tanciaren. Devatnast clenov SND ponuklo divakom nevsedny zazitok  bez slova, v ktorom gestami, mimikou, ale hlavne tancom, stvarnili najvyznamnejsie useky slovenskych dejin 20. storocia. Sest „opon“ na zaver predstavenia jasne potvrdilo spokojnost divakov.                                                        (vk+foto)

 


<<<

PODBREZOVAN   20 / 2006

STRANA 4

logo ZP a.s.

STRANA

0

1 2 3 4 5 6