10. OKTOBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Dni mesta Brezna          Dni mesta Brezna           Dni mesta Brezna           Dni mesta Brezna      

h0041j.jpg (10227 bytes)

Titul miss si odniesla Viera Cabanova

Na stvrty rocnik sutaze Miss a Mister strednych skol boli vstupenky do domu kultury beznadejne vypredane. Podujatie bolo urcene predovsetkym stredoskolskej mladezi, pretoze o tituly miss a mister sa uchadzalo dvadsattri ich spoluziakov. Sprijemnit atmosferu podujatia mala vraj najlepsia slovenska ponukova skupina Ine kafe, ktorej sa breznianska mladez uz dlhsie dozadovala. Na tejto tradicnej sutazi vladne kazdorocne nadherna atmosfera, ktoru Breznanom mozu zavidiet aj ucastnici "bratislavskej misky". Tu tohtorocnu narusilo len vystupenie skupiny Ine kafe, ktora svoje spravanie na podiu rozhodne neplanovala prisposobit podujatiu, na ktore bola pozvana a v Brezne stredoskolakov rozhodne sklamala. Odborna porota rozhodla, ze titul miss ziskala Viera Cabanova a vicemiss Lucia Lendacka. Obidve su studentkami breznianskeho gymnazia. Viera Cabanova sa na zaklade hlasovania pacila najviac aj ucastnikom podujatia. Titul mister dostal Matej Hazak z priemyslovky, studentom tejto skoly je aj drzitel titulu vicemister Matej Tazky. Hlasovanie divakov rozhodlo, ze titul mister sympatia ziskal Peter Brozman z gymnazia.

Na tohtorocnom Chalupkovom Brezne vladla atmosfera plna zabavy
V piatok vecer v hoteli Dumbier slavnostne otvorili 33. rocnik celoslovenskej prehliadky zaujmovo-umeleckej cinnosti ucitelov Chalupkovo Brezno. Ucastnici podujatia urcite nezabudnu na krasny vecer, ktory im organizatori pripravili s jubilijucim spisovatelom, ucitelom a historikom Fratniskom Kreutzom. V jedenastich sutaznych odboroch z oblasti vytvarnej, hudobnej a literarnej tvorby, umeleckeho prednesu a vzdelavacich videopragramov sa predstavilo 144 pedagogickych pracovnikov z celeho Slovenska. Najviac bola zastupena vytvarna tvorba a v synagoge verejnosti aj odbornej porote predstavilo svoje prace 34 ucitelov. Uz druhy rok sa vyborne zhostilo ulohy hostitela breznianske gymnazium, kde prebiehala vacsina sutaznych prehliadok.

V tomto roku cakala ucastnikov Chalupkovho Brezna atmosfera plna zabavy a mnozstva inych podujati, pretoze po prvykrat bola tato prehliadka sucastou Dni mesta. A tak boli "Chalupkovci" pozvani aj na krst dvojjazycnej rozpravkovej knihy J. C. Hronskeho. Jej autorkou je dr. Zuzana Giertlova, ktorej zivotne osudy su spojene s nasim mestom.Ucastnici Chalupkovho Brezna, ale aj hostia a rodaci, ktorych primator mesta pozval na slavnostne zasadnutie mestskeho zastupitelstva, urcite uvitali moznost pozriet si divadelne predstavenie v podani domaceho suboru.

VYSLEDKOVA LISTINA
Laureati 33. rocnika Chalupkovho Brezna

Zlata Matlakova - poezia, ZS Spacince
Valentin Sefcik - literarna tvorba pre deti a mladez, ZS Bertotovce
Peter Meso - literarna tvorba - proza, ZS Dubnica nad Vahom
Mgr. Ingrid Zachorecova - umelecky prednes - poezia, ZS Svaty Peter
Slavomira Valachova - vzdelavacie videoprogramy, ZUS Hlohovec
Dr. Dana Blahovska - vytvarna tvorba, ZS Spisska Nova Ves

Cena Ministerstva skolstva SR
Zdenka Lacikova - literarna tvorba - poezia, SSOS Holic

Cena odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu
Stefania Jana Kuzmova - literarna tvorba pre deti a mladez, ZUS Hlohovec

Cena Horehronskeho muzea
Otilia Moravcikova - literarna tvorba - proza, ZUS Martin

Cena Viery Komzalovej
Ing. arch. Oleg Suk - vytvarna tvorba, ZUS Kosice

Odborne poroty zaradili vsetkych ucastnikov podla urovne do troch pasiem, v ktorych zastupcovia Breznianskeho okresu obstalil takto:

Maria Brvenikova, MS Brezno, zlate pasmo, umelecky prednes - poezia
Mgr. Emilia Mesiarkinova, ZS Polomka, bronzove pasmo, umelecky prednes - poezia
Jan Jenca, ZUS Valaska, zlate pasmo, skladatelska tvorba

h0041i.jpg (10915 bytes)

Doc. Ladislav Horsky
sportovec 20. storocia

Ani sa cloveku niekedy nechce verit, ako to nase mesto "povyrastlo", ako dostalo a este stale dostava novsiu a novsiu tvar. Pribudli nove objekty a aj stare skraslili. Ale, pribudli aj novi ludia. A aj taki, ktori svojou cinnostou preslavili nase mesto nielen doma, ale i daleko za hranicami. A o takych ludoch, nasich rodakoch, spoluobcanoch bola rec v sobotu 7. oktobra vo velkej sale hotela Dumbier. Ano, rec, a to slavnostna bola o nasich sportovcoch, ktori takmer v 90 - rocnej cinnosti breznianskeho sportu dali vediet o nasom meste. O meste Brezne, ktore oslavuje svoje 735 - rocne trvanie. Je len potesitelne, ze prave v ramci tychto oslav mestsky urad vyhlasil anketu O najlepsieho sportovca 20. storocia v Brezne. S radostou mozno konstatovat, ze nominacna komisia poverena primatorom mesta Ing. Vladimirom Faskom nemala lahke urcit najlepsieho na najvyssi stupen vitazov. Ved vyrastol tu cely rad vynikajucich sportovcov - olympionikov v zjazdovom lyzovani, biatlone, ucastnikov majstrovstiev sveta vo volejbale, boxe, reprezentantov v hokeji, z breznianskch aktivnych sportovcov sa stali statni treneri, dalsich uspesnych sme mali aj v cyklistike, horolezectve, lahkej atletike, drahovom golfe, skialpinizme a v plavani...

Kto je teda najlepsi?

Po dokladnom uvazeni nominacna komisia vyhlasila za najuspesnejsieho sportovca 20. storocia doc. Ladislava Horskeho - uz vo svojich studentskych rokoch (na tunajsom gymnaziu) prezentoval sa vsestrannostou. Vynikal v lahkej atletike, hraval futbal, ale najma hokej mu prilahol na cely zivot k srdcu. A bol to prave hokej, ktory ho preslavil. Hokejista telom i dusou bol trenerom Tankistu Praha, bol i reprezentacnym trenerom, tiez klubovym trenerom v Nemecku a Rumunsku, mal znacny podiel na vychove hokejovych brankarov - reprezentantov, k comu napisal aj niekolko odbornych publikacii. Okrem toho vlastneho hodnotenia sa jeho rodaci rozhodli pomenovat tunajsi zimny stadion jeho menom, vyznamnou osobnostou ladoveho hokeja. Aj ked uz nie je medzi nami, jeho laska k sportu a ludom ostane navzdy v zivej pamati nas vsetkych.

A co ostatni vyznamenani?

O tych bez poradia. Ved si to zasluzia. Bojovali a vitazili:
Milan Benacka, Duso Dunajsky, Jozko Dordik, Dusan Fasko, Peter Gasperan, Ivan Gonda, Richard Kic, Miroslav Leitner, Zuzana Medvedova - Temniakova, Elena Medzihradska, Lucia Medzihradska, Anka Murinova, Jan Nemcok, Boris Skalos, Branislav Surovy, Gabriel Sinsky, Vojtech Zachara, Viera Zelencikova, Zdeno Zibrin.

Ocenenie dostali aj funkcionari:

Mgr. Milutin Cernak, Ing. E. Jakubco, Ing. Milan Kovacik, Benjamin Leitner, Samo Pampurik, Jozef Samel, Dusan Trepac.

Co povedat na zaver?

Asi len tolko, ze to bolo mile, uprimne stretnutie naplnene velkymi spomienkami a zazitkami ludi, ktori pre rozvoj nasho sportu venovali velky kus svojho zivota, aby tak dokazali, ze aj v Brezne - na Horehroni - vyrastli a vyrastaju sportovi velikani. Nezabudnutelna spomienka patri tym, ktori toto sportove dielo od prveho dna vzniku (13. jun 1913) zacali, pokracovali v nom a ktori nie su uz medzi nami. A taku istu vdaku si zasluhuju i ti, ktori su pokracovatelmi uspechov na poli sportovom pre cest a dobre meno nasho mesta, Horehronia a republiky.

Samuel Pampurik 

Vyhodnotenie citatelskej sutaze

V utorok 3. oktobra vyhodnotili pracovnici Horehronskeho muzea so zastupcom mestskeho uradu odpovede ucastnikov citatelskej sutaze Spoznavame historicke jadro mesta, ktoru pripravili ku Dnom mesta a jeho historickym jubileam.Vsetkych 44 sutaziacich (aj z Banskej Bystrice a Zvolena ) a dva skolske kolektivy (4.A trieda Zakladnej skoly Pionierska 4 a 5.A trieda hotelovej akademie) odpovedalo spravne na viac ako desat sutaznych otazok, a tak ziskalo subor dobovych pohladnic Brezno - pohladnice z rokov 1900 - 1930. Tych sutaziacich, ktori presne urcili a popisali vsetkych patnast detailov pamiatkovych objektov v historickom jadre mesta, bolo dovedna 22. Z nich vyzrebovali troch vyhercov, ktori ziskavaju financu odmenu tristo korun, reprezentacnu publikaciu Brezno, mesto ktore Ti podava ruku a celorocne predplatne regionalnych novin Horehronie: 3. Marek Locek, 9. maja 30, Brezno, 1. Jana Belkova, Martina Benku 19, Brezno, 2. Mirka Kolesarova Ladislava Saru 3, Brezno. Pre najmladsich ucastnikov sutaze, ziakov 4.A triedy ZS Pionierska 4 je prichystatna sladka odmena.
Vyhercom srdecne blahozelame a ostatnym ucastnikom sutaze dakujeme za ucast a prejaveny zaujem o historiu mesta. Odmeny si mozete prevziat v redakcii Horehronia od 12. oktobra.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT