Kedy nám starostlivosť môže uškodiť

  Kozmetika je súčasťou nášho života už od nepamäti. Hoci si mnohí myslia, že je to výdobytok modernej doby, opak je pravdou. Celý rad kozmetických výrobkov mali ľudia už v stredoveku. Od tej dnešnej sa líšila v tom, že ingredencie v nej boli čisto prírodné. Aj napriek tomu, že čoraz viac ide do popredia prírodná … Čítať ďalej

Za nekosenie pozemkov, kde rastie ambrózia a palina, sú vysoké pokuty

      V polovici júla na celom území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejšieho alergénu tohto obdobia – peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Všetky monitorovacie stanice už zachytili aj peľ inváznych rastlín – paliny a ambrózie. „Trávy prešli druhým kvitnutím a denné koncentrácie ich peľu sa znižujú. … Čítať ďalej

Chorobnosť opäť klesla, ale stále je na toto obdobie veľa chorých

     Podľa očakávania epidemiológov sa v máji v Banskobystrickom kraji ustálil počet akútnych respiračných aj chrípkových ochorení, no na toto obdobie je chorobnosť stále dosť vysoká.     Štatistiku ochorení analyzovali odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na základe hlásení päťdesiatštyri percent lekárov pre deti a dorast a štyridsaťštyri percent lekárov prvého … Čítať ďalej

Zázrak zvaný jarná cibuľka

  Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá je zbieraná oveľa skôr než dozreje. Pri jarnej cibuľke určite neplatí, že ak ju vyberieme skôr, je nedozretá a tým pádom nevhodná na konzumáciu. Práve naopak. V tomto malom zázraku sa nachádza množstvo prospešných látok, vitamíny C, B, A a taktiež aj draslík, horčík, vápnik, meď, mangán, … Čítať ďalej

Nie je mlieko ako mlieko

  Mlieko je plnohodnotnou potravinou, ktorá je s naším organizmom spätá od nepamäti. Mlieko bolo hlavným zdrojom vitamínov a minerálov našich predkov a vyrábali sa z neho rôzne druhy syrov, masla či iných pochutín. V detstve sme vnímali jeho konzumáciu ako nevyhnutnú pre naše kosti, zuby a celkovo dobrý zdravotný stav. No nemali by sa … Čítať ďalej

Odštartovala „sezóna“ kliešťov

  Aj keď sa príroda na jar ešte len prebúdza, je už v tomto ročnom období aktuálne hovoriť o kliešťoch. Ich jarná aktivita začala už koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Existuje niekoľko druhov kliešťov, no pre človeka je nebezpečný len jeden druh… Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v … Čítať ďalej

Peľ, postrach alergikov

  Sliznica nosa neznesiteľne svrbí, oči sú červené a podráždené, soplenie a kýchanie sa takmer nedá zastaviť. To sú prejavy alergie na peľ, ktorú má človek väčšinou od detstva ale sú prípady, kedy sa prvýkrát prejaví aj u dospelého človeka. Je to prehnaná reakcia imunitného systému. Telo sa snaží ochrániť pred látkami, ktoré v skutočnosti nie … Čítať ďalej

Vieme, čo kupujeme? Naučme sa správne čítať etikety na potravinách

  V dnešnej dobe, keď na pultoch v obchodoch nájdeme tisícky produktov, je orientácia v nich hotová „značkoveda“. Niekedy ani tak nejde o orientáciu ako o to, že častokrát ani nerozumieme tomu, čo je na etikete napísané. Ktoré informácie sú pre nás dôležité a ako si správne vybrať? Či tomu veríte alebo nie, správna voľba potravín rozhoduje aj o tom, ako často … Čítať ďalej

Novoročné „vnútorné“ upratovanie.

  Máme za sebou sviatky radosti, pokoja a…, prejedania sa! Len málokto vie odolať mise plnej zemiakového šalátu, alebo rôznym koláčikom od výmyslu sveta. Aj keď sa možno veľakrát z chuti hladkáme po brušku a chuťové poháriky neprestávajú spievať, náš organizmus v tomto období dostáva zabrať najviac. Prejavuje sa to oslabenou imunitou, únavou a samozrejme aj tým kilečkom navyše. … Čítať ďalej

Zázrak z našej prírody

Tak, ako zemiaky a fazuľa, aj kapusta patrila od nepamäti na každodenný jedálny lístok našich predkov. Prvá zmienka o nej sa datuje do roku 500 pred naším letopočtom, kedy ju k nám priviezli Kelti. Veľmi rýchlo sa naučili, že vhodným skladovaním môžu tejto zelenine predĺžiť život.  Skladovanie v kameninových súdkoch za pomoci kvasenia pretrváva až dodnes. V súčasnosti už existuje … Čítať ďalej

Zázraky z prírody

Prichádzajú dlhé zimné večery a my sa máme možnosť venovať aj príprave výnimočných pochúťok, napríklad z gaštana jedlého. Viete, že vôňa pečených gaštanov neodmysliteľne patrí k jeseni? Ani vy jej nedokážete odolať? Pokojne si ich doprajte. Jedlé gaštany nie sú iba bezcenná masa, práve naopak, sú veľmi výživným zdrojom energie pre svaly, mozog i pre nervy. Predovšetkým sú … Čítať ďalej

Hubárska sezóna je už v plnom prúde

  V teplom a vlhkom septembrovom počasí rastú huby ako divé. Predtým, ako sa na ne vyberiete, mali by ste poznať čo si môžete a nemôžete dovoliť a držať sa pravidla – zbieram len tie huby, ktoré dobre poznám. Nepodľahnite bezduchej hubárskej vášni, neznalosť sa nevypláca.   Zber húb na území Slovenska upravuje zákon o lesoch a vyhláška Ministerstva životného prostredia SR o … Čítať ďalej

Liečivá sila prírody

    Borák lekársky Rastie do výšky okolo 40 – 60 centimetrov, má typický krásny modrý, až modro-fialový kvet. Celá rastlina (stonka, listy) je posiata jemnými „chĺpkami“ a listy Boráka sú mäkučké. Obsahuje liečivé látky, triesloviny, flavonoidy, živicu, éterické oleje, sacharidy, železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, selén, meď, mangán, vitamíny A, B, C a kyseliny. Nutričná hodnota … Čítať ďalej

Vitamíny z lesa

      Jahody, čučoriedky, černice, maliny nazbierané v lese sú nielen pochúťkou, ale prinášajú telu aj mnoho vitamínov a ďalších látok potrebných pre zdravie. Kilogram jahôd má viac vitamínu C, ako rovnaké množstvo pomarančov. Ľudové liečiteľstvo užíva lesné plody k potlačeniu radu neduhov.   Lesné jahody Lesné jahody sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané pri … Čítať ďalej

Ak sa straty tekutín v organizme priebežne nevyrovnávajú, nastáva dehydratácia. 

  Ortuť v teplomeroch sa v týchto dňoch šplhá nad tridsaťpäť stupňov a ľudia padajú ako muchy. Dôvodom kolapsov je najmä nedostatok tekutín. Keď sme smädní, je už neskoro.  Horúčavy znamenajú veľkú záťaž najmä pre starších ľudí a malé deti. Obe tieto skupiny majú totiž menší pocit smädu a nižší podiel vody v tele, ktorý … Čítať ďalej

Komáre sú hrozbou hlavne pre alergikov

    Komáre, ako vysoko obťažujúci hmyz, nám znepríjemňujú život každý rok, hlavne však v teple a vlhku, aké v týchto dňoch zažívame. Vyššie teploty, pretrvávajúce aj v daždivých dňoch, nahrávajú množeniu tohto hmyzu, takže jeho nepríjemný piskľavý zvuk v týchto dňoch už počujeme častejšie, ako by sme chceli. Pobytu na miestach s výskytom komárov by … Čítať ďalej

Čo pomôže

  Miesto bodnutia hmyzom si nezabudnite ošetriť, aby vás nesvrbelo a nedostali ste infekciu:   Ľad Postihnuté miesto schlaďte pod tečúcou vodou alebo si naň priložte ľad. Zmierni sa opuch a zníži prietok krvi v okolí uštipnutia.   Zubná pasta Vysuší postihnuté miesto a zabráni šíreniu infekcie. To je dobre známe – veď ako prvá pomoc už roky funguje … Čítať ďalej

Klimatizácia nám spríjemňuje život, ale môže spôsobiť aj zdravotné problémy

  Pred horúčavami, neznesiteľným dusnom a teplom v bytoch i prehriatych automobiloch,  pomáha v dnešnej dobe  klimatizácia. Ľudia si však začali klásť otázku, aký vplyv na náš organizmus klimatizácia vlastne má. Podľa poznatkov odborníkov je to veľmi aktuálna otázka. Časté striedanie rôznych teplôt, neodborné zaobchádzanie s klimatizáciou doma, na pracovisku alebo v aute a zanedbávanie pravidelnej … Čítať ďalej

Ako spraviť z nepriateľa priateľa

  Prichádza leto a slnečné lúče sú čoraz silnejšie. Sú síce nebezpečné, ale slnko nás zohrieva a nabíja pozitívnou energiou. Navyše, dobíja nás vitamínom D. Nemôžeme sa mu preto strániť. Treba však poznať, ako sa opaľovať tak, aby vám slnečné lúče neuškodili. Pokožke veľmi prospieva slnečné žiarenie, ale len v prípade, že je primerané. Ak svoj pobyt … Čítať ďalej

Nemocničné nákazy sú ešte stále v našich zdravotníckych zariadeniach podceňované

  Zvyšujúci sa počet hospitalizovaných pacientov so sebou prináša aj zvýšené riziko pravdepodobnosti vzniku nemocničných (nozokomiálnych) nákaz – NN. Tieto infekcie sú sprievodným javom zdravotníckej starostlivosti na celom svete aj na začiatku 21. storočia, Slovensko nevynímajúc. Za rok 2016 evidovali odborníci v SR 10 091 prípadov nozokomiálnych nákaz čo pri počte 959 178 hospitalizovaných pacientov predstavuje … Čítať ďalej

Semienka pre zdravie

  Viete, že niektoré semienka obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín, esenciálnych olejov a enzýmov? Ak si vyberiete niektoré z našich typov, určite vám bude vaše telo vďačné:   ĽANOVÉ SEMIENKA Podporujú celkové zdravie človeka a chránia telo pred dlhým zoznamom ochorení, vrátane mnohých civilizačných ochorení. Sú bohatým zdrojom omega – 3 mastných kyselín a ľahko stráviteľných bielkovín … Čítať ďalej

Do Brezna príde Festival zdravia

  V piatok, 12. mája  budú mať obyvatelia Brezna a okolia dobrý dôvod vyraziť na mestské námestie. Dostanú mnoho cenných informácií o zdravom životnom štýle, zmerajú im niektoré zdravotné hodnoty a vypočujú si rady, ako sa o svoje zdravie správne starať. Vstup na Festival zdravia je pre každého bezplatný.  O ďalších miestach, kam tento unikátny festival zavíta, sa dozviete … Čítať ďalej

Nástrahy jari

  Medvedí cesnak či konvalinka Jarná príroda je očarujúca. Jej farby a vône lákajú najmä deti, zvieratá, ale aj víkendových „zberačov“ zdravej chutnej rastliny – medvedieho cesnaku. Pozor však, aby ste rastlinku správne identifikovali a neodtrhli namiesto nej dosť podobnú konvalinku, ktorej konzumácia by vám spôsobila mimoriadne zdravotné problémy. Konvalinka, rovnako ako medvedí cesnak, rastie … Čítať ďalej

Našli mäso brazílskeho pôvodu

  Pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva  (RÚVZ) z Banskobystrického kraja vykonali od 23. marca do 6. apríla 2017 celkovo 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania (vrátane zariadení poskytujúcich stravovanie pre deti a mládež) s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu  a výrobky z neho. Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. Kontroly boli a … Čítať ďalej

Hodovať, ale s mierou

   Prichádzajú veľkonočné sviatky a je tu čas prípravy jedál na sviatočný stôl s vedomím, že chcete dodržať tradície, ale zároveň si nechcete zaťažovať telo ťažkými jedlami.    Tradičnými jedlami veľkonočného slávnostného menu sú vajcia, šunka, klobásy, rôzne druhy syrov, vyprážané bravčové mäso, jahňacina a rôzne druhy sladkostí vo forme zákuskov a koláčikov. Ak ste dodržiavali pôst a striedmou stravou … Čítať ďalej