Prečo a ako jesť cuketu?

 

Medzi málo náročné na pestovanie, ale najobľúbenejšie plody v tomto období, patrí cuketa. Viete, že je jednou z najzdravších plodín?

Zaujímavosťou je, že až 91 percent hmotnosti tvorí voda a najväčšou zásobárňou živín je šupka. Zelená cuketa obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až k jadrám buniek. Tým ovplyvňuje celkové zdravie a dodáva energiu. Zaháňa únavu, otupenosť a letargiu. Pokojne si urobte na raňajky cuketovú praženicu. Je to klasická praženica z vajíčok, do ktorej pridáte nastrúhanú cuketu. Cuketa totiž obsahuje minimum kalórií a vysoký podiel minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, ľadviny a trávenie. Pomáha pri liečbe cukrovky, reumy a dny. Má aj protirakovinové účinky.

 

Ilustračné foto: O. Kleinová

 

Predovšetkým šupky cukiet obsahujú karotén a horčík, ktoré prispievajú k správnej funkcii našich buniek. Ak zaradíte cuketu do jedálnička, výrazne tým zlepšíte peristaltiku čriev. Je výborná pri zápche, črevnej ochabnutosti a vplýva aj na sliznicu čriev. Cuketa tiež prispieva k odkysleniu organizmu, má antibakteriálne účinky, pôsobí upokojujúco a proti stresu. Zlepšuje tiež činnosť mozgu.

Plnená paprika s opečenou cuketou

Potrebujeme: 4 kápie, 4 plátky šunky, 2 kusy taveného syra v črievku, 1 cuketu, trochu oleja a 6 PL polohrubej múky.

Postup: kápiu umyjeme, vyrežeme jadierka a žilky. Do každej natlačíme polovicu syra a na vrch položíme plátok šunky poskladanej na štvorec, aby syr nevytiekol. Cuketu pokrájame na centimetrové plátky, rozkrojíme ich na dve polovice, osolíme, necháme postáť, potom osušíme a obalíme v múke. Na veľkej panvici pečieme kápiu aj s cuketou. Cuketa bude upečená skôr, preto ju vyberieme a kápiu necháme dopiecť.

Cuketové palacinky

Potrebujeme: 1 cuketu, 1 vajce, 2/3 šálky hladkej múky, ¾ šálky mlieka, ½ lyžičky soli, mleté korenie, rastlinný olej.

Na náplň: 2 lyžice majonézy, 2 lyžice kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, kôpor.

Postup: cuketu očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme soľ, korenie, mlieko a múku. Vymiešame cesto, z ktorého formujeme palacinky. Vyprážame do zlatista.

Náplň urobíme zmiešaním všetkých ingrediencií, navrstvíme na palacinky a zrolujeme. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi dvadsať minút.

Cuketová roláda

Potrebujeme: 2 cukety, 4 plátky tvrdého syra, 4 plátky šunky, 1 mozzarella, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, 4 PL mlieka.

Postup: v miske zmiešame mlieko, múku a vajce a vidličkou vymiešame hladké cesto. Osolíme a okoreníme. Cuketu nakrájame na tenké plátky, ktoré postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji. Keď sú z obidvoch strán do zlatista opečené, položíme ich na papier, aby sme odstránili zvyšky oleja. Na dosku položíme alobal, uložíme plátky cukety, na to plátky šunky a syra. Na vrch dáme nastrúhanú mozzarellu. Zrolujeme a okraje spevníme.