Spánok náš každodenný

Foto: vitarian.sk

 

Priemerný človek prespí približne tretinu svojho života. Spánok je fyziologickou zmenou bdelého stavu a slúži nášmu organizmu na psychickú relaxáciu a regeneráciu tkanív. Určite poznáte pocit, keď od únavy po náročnom dni zaspíte takmer okamžite. Naopak, veľa ľudí má so spánkom problém a poruchy spánku sú v súčasnosti jedným z najčastejších zdravotných problémov.

Spánok je periodický dej, ktorý prebieha v dvoch charakteristických fázach. Prvá fáza sa nazýva „REM fáza“ a hovorí sa jej aj paradoxný spánok. V druhej fáze, takzvanej „Non-REM fáze“, ide o synchrónny spánok. Typické pri tejto fáze je postupné prehlbovanie spánku, zatiaľ čo pri REM fáze sú fyziologické funkcie človeka (napr. akcia srdca, frekvencia dýchania či telesná teplota) podobné ako pri bdelom stave. V priebehu noci sa tieto fázy cyklicky opakujú 4 až 6-krát a vytvárajú prirodzený spánkový cyklus. Postupne s vekom ubúdajú hlboké spánkové štádiá a je častejšie nočné prebúdzanie. K spánku patria aj sny a možno ste nevedeli, že sa nám snívajú počas celého spánku. Pamätáme si však len väčšinou tie z REM fázy.

Poruchy spánku

Najčastejšou poruchou spánku je insomnia, čo je takzvaná nespavosť. Podľa štatistík sa v populácii vyskytuje v 15 až 40 percentách. Spánok pri tejto poruche je nedokonalý a neúplný, človeku neprináša úľavu a pocit osvieženia. Spánkový rytmus je prerušovaný a krátky, človek nemôže zaspať aj celé hodiny, prehadzuje sa v posteli a nevie si nájsť správnu relaxačnú polohu. Podľa odborníkov ňou trpíte, keď na zaspávanie potrebujete viac ako tridsať minúť, prípadne sa pravidelne v noci budíte (viac ako trikrát za noc). Ďalšími príznakmi je predčasné ranné prebúdzanie a nemožnosť opätovného zaspatia.

Insomnia sa opakuje pravidelne viac ako trikrát do týždňa a trvá dlhšie ako mesiac. Najčastejšie súvisí so stresom a zlými spánkovými návykmi (sledovanie televízie, smartfónov, nočné jedenie, nadmerná konzumácia alkoholu či kofeínu), môže však byť aj príčinou niektorých iných chorôb. Základom liečby insomnie je naučenie sa správnej spánkovej hygiene. Pomáhajú aj relaxačné bylinkové čaje, reflexológia či aromaterapia.

Ďalšími poruchami sú hypersomnia (nadmerná spavosť) a narkolepsia (náhle zaspávanie). Mnoho ľudí má však problém skôr s ronchopatiou, čo je zvukový fenomén známy ako chrápanie. Vzniká v spánku vibráciami mäkkých častí horných dýchacích ciest. Väčšinou ide o neškodnú spánkovú poruchu, môže však byť príznakom závažného stavu, známeho tiež ako syndróm spánkového apnoe. Týmto syndrómom trpí približne tri až osem percent populácie, prevažne sú to muži stredného a vyššieho veku. Pri tejto poruche spiaci v podstate prestáva dýchať, následkom čoho sa budí a prebieha takzvané mikrobudenie, pri ktorom sa dych obnoví. Za hodinu sa môže tento proces zopakovať viackrát a ráno je organizmus častokrát unavený, čo môže spôsobovať podráždenosť a nervozitu počas celého dňa.
Medzi spánkové poruchy patrí aj námesačnosť, ku ktorej sa viažu rôzne povery. V skutočnosti ale nemá nič spoločné so splnom mesiaca. Pri námesačnosti spiaci obvykle vstáva z postele a prechádza sa, pričom má zníženú úroveň vedomia, reaktivity a motoriky. Výraz v tvári je typicky neprítomný a je ťažké ho prebudiť. Ráno po prebudení si na nočné udalosti nepamätá. Pri liečbe sa využíva najčastejšie psychoterapia.

Ďalšou spánkovou poruchou sú nočné mory, ktoré sa vyskytujú predovšetkým u malých detí a väčšinou do 15 rokov prestanú. Môžu sa znovu objaviť v čase veľkého vypätia či traumatických zážitkov.

Jednou z najzáhadnejších porúch je spánková paralýza, ľudovo sa jej povie aj prisadnutie duchom. Je obávanou poruchou pre svoj mimoriadne dramatický a nepríjemný priebeh, keď sa človek po prebudení nedokáže vôbec pohnúť. Pri uvedomení si tejto situácie väčšinou nastupuje intenzívna panika, predovšetkým vtedy, ak sa paralýza odohráva po prvýkrát. Typicky sa vyskytuje pri spánku na chrbte.
Určite ste už niekedy zažili aspoň jednu z vyššie uvedených spánkových porúch. Nemusíte mať však obavy, každému sa už niekedy stalo, že nevedel zaspať alebo ho zobudila iná osoba v izbe kvôli tomu, že chrápe. Kým je to v normále a cítite sa ráno oddýchnutý a vyspatý, nie je dôvod na paniku. Samozrejme v prípade, keď kvôli vážnejším spánkovým poruchám trpíte chronickou únavou a nevyspatosťou, je vhodné radšej navštíviť odborníka a nechať si poradiť. Spánok je totiž dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou nášho života.

Foto: baldriparan.sk