Po Kuzmovom treťom góle vytryskol v Zelpo aréne gejzír radosti. Foto: M. Štefánik

Fortuna liga pokračuje v rýchlom tempe, pričom máme za sebou už šesť kôl. Čo je najpozitívnejšie, nováčik z Podbrezovej stále nenašiel premožiteľa. V kolónke prehier svieti nula okrem nás už len Ružomberku.

Železiarov čakali v piatom a šiestom kole duely s ďalšími nováčikmi – Skalicou a Banskou Bystricou. Naši hráči vycestovali na Záhorie s vedomím, že súper sa pred sezónou výrazne posilnil. Bodové ambície ale tento fakt nemohol nijak ovplyvniť. V prvom polčase sa hral bojovný futbal, pričom šance boli na oboch stranách. Gólu sa dočkali diváci až v závere úvodného dejstva, keď Marek Kuzma premenil pokutový kop po faule na Samuela Ďatka.

Po zmene strán sa vyfauloval Erik Grendel. Skúsený stredopoliar na hranici veľkého vápna nedovolene zastavil protihráča, rozhodca mu ukázal druhú žltú a následne aj červenú kartu. Inkriminovaný moment mrzel o to viac, že z následného priameho kopu trafil Ján Vlasko nechytateľne a vyrovnal. Skalica sa snažila využiť početnú výhodu, lenže v našej bráne bol skvelý Richard Ludha. Napokon sa už skóre nemenilo a zo Záhoria doviezli podbrezovskí futbalisti jeden bod.

„Odohrali sme ťažký zápas. Bolo vidieť, že súper je na nás dobre pripravený, skvelo dostupoval a získaval lopty. Mal dosť šancí, ktoré, našťastie, nepremenil. V konečnom dôsledku bod berieme,“ povedal krátko po stretnutí Roman Skuhravý, tréner FK Železiarne Podbrezová.

Derby s Duklou

Po dueli v Skalici sa už naši hráči naplno pripravovali na susedské derby s Duklou Banská Bystrica. Súboj bol ťahákom celého kola. Niet sa čomu čudovať. Zápasy s Bystričanmi majú vždy náboj.

Po rozháranom úvode sa k slovu dostal Kukoľ. Skúsený stredopoliar najskôr svoju šancu nepremenil, ale v akcii pokračoval a loptu naservíroval Samuelovi Ďatkovi, ktorý zvnútra veľkého vápna otvoril skóre.
„Videl som, že Kuky (Vladimír Kukoľ, pozn. red.) si nabieha, pričom už jeho šanca sa mohla skončiť gólom. Všimol som si priestor na jedenástke a nebol tam žiaden protihráč. Vlado mi to skvele pripravil a ja som loptu už len umiestnil,“ opísal Ďatko svoj presný zásah.

Do prestávky rozvlnila Podbrezová sieť aj druhý raz, keď sa presadil Cobnan. Po zmene strán bola hra rozkúskovaná, no šance predsa len boli na oboch stranách. Hráči Dukly spálili niekoľko tutoviek, ale na zakončenie Willwébera nemal Ludha nárok – 2:1. Tri body napokon v závere poistil Marek Kuzma, ktorý využil svoj čuch na góly a potvrdil povesť strelca.

„Tréner ma posielal na ihrisko s tým, aby som poistil výsledok. Síce sme dostali kontaktný gól, myslím si však, že nás tento moment z tempa nevyhodil. Bolo potrebné dať ešte tretí. Chvalabohu, že sa to podarilo,“ vydýchol si náš kanonier. Ten trošku prekvapujúco začal duel len na lavičke náhradníkov. „Cez týždeň sme sa o tom bavili s trénerom. Išlo o jeho rozhodnutie, ktoré plne akceptujem. Ja som bol pripravený nastúpiť kedykoľvek,“ povedal Kuzma. Najlepší strelec druhej ligy z uplynulej sezóny dodal, že zápas mal slušnú úroveň. Predsa len však v hre svojho tímu videl aj viacero nedostatkov.

„Na môj vkus sme dovolili súperovi dostať sa do mnohých šancí, ale opäť nás podržal brankár. Musíme zlepšiť defenzívu, potom môžeme pomýšľať na dobré umiestnenie v tabuľke.“

Fanúšikovia splnili želanie

Súboj s Duklou sledovali viac ako tri tisícky fanúšikov. Foto: M. ŠtefánikOkrem troch bodov potešila aj slušná návšteva v Zelpo aréne, kde prišlo takmer 3 500 divákov. Atmosféru si hráči naplno užívali, čo potvrdili slová Samuela Ďatka.

„Priznám sa, čakal som podobnú kulisu. Veril som, že príde ešte viac ľudí ako na Slovan, čo sa aj potvrdilo. Všetci sme si to užili a tešíme sa z víťazstva. To má pre nás pridanú hodnotu, keďže išlo o derby. V ďalších stretnutiach chceme nadviazať na takéto výkony a verím, že sa nám bude aj naďalej dariť,“ vyslovil želanie.

Zaslúžený potlesk

Desať bodov za šesť zápasov je solídne vysvedčenie pre nováčika našej najvyššej súťaže. Ďatko vidí úspech z úvodu sezóny najmä v systéme, ktorý Podbrezová preferuje.

„Druhá liga nás dobre pripravila. Zbierame body a systém, čo hráme, je skvelý,“ doplnil 21-ročný futbalista, ktorý v závere za veľkého aplauzu striedal.

„Som domáci hráč, ľudia ma poznajú. Veľmi som si užil ich potlesk. Bola to krásna emócia a prevládali vo mne nádherné pocity. Takúto pochvalu za výkon a aj gól si veľmi vážim,“ priznal.

Podbrezovskí hráči dostali po piatkovom víťazstve od trénera voľný víkend. Čaká ich totiž mimoriadne nahustený program.

Pôvodne mali okrem duelov v lige odohrať aj súboj 2. kola Slovnaft Cupu na pôde Tvrdošína (24. augusta). Zápas bol napokon preložený na utorok, 6. septembra.