Žiaci pomohli utečencom z ťažko skúšanej Ukrajiny

Okrem materiálnej pomoci v škole vyzbierali aj 690 eur.

Aktuálna situácia na Ukrajine nenechala na Slovensku ľudí ľahostajných. V týchto náročných dňoch viacero inštitúcií pomohlo verejnými zbierkami finančne či materiálne tým, ktorých priamo zasiahla vojna. Mnoho ľudí stratilo strechu nad hlavou a teraz sú odkázaní na pomoc druhých. Veľa z nich, najmä ženy a deti, utiekli za hranice a nevedia, čo bude ďalej. Pomôcť materiálnou zbierkou vecí, ktoré utečenci z Ukrajiny najviac potrebujú, sa rozhodli aj žiaci a učitelia Súkromnej spojenej školy Železiarne Podbrezová. O zbierke nám viac povedala učiteľka Marta Sahin, ktorá bola spolu so svojím kolegom Filipom Tkáčikom jednou z hlavných organizátoriek.

Ako dopadla zbierka pre Ukrajinu v našej škole?
– Zbierka dopadla veľmi dobre, dokonca prekonala naše očakávania. Už cez víkend (zbierka sa začala v pondelok, pozn. redakcie) sa nám ozývali žiaci aj rodičia a pýtali sa, čo všetko sa bude zbierať.

Akú odozvu mala u žiakov a učiteľov?
– Stretli sme sa len s pozitívnymi ohlasmi. Hneď v pondelok sa nám podarilo vyzbierať takmer 500 eur. Aj v priebehu týždňa nám žiaci či kolegovia nosili ďalšie veci alebo prispievali finančne.

Stužky symbolizujú solidaritu s nevinnými ľuďmi na úteku a podporu mieru na Ukrajine.

Čo všetko sa podarilo vyzbierať?
– Okrem spomínanej hotovosti, ktorá medzičasom narástla na 690 eur, sme sa snažili zabezpečiť aj materiálnu pomoc. Vychádzali sme pritom zo zoznamu vecí, ktorý zverejnili humanitárne organizácie. Žiaci i kolegovia nám priniesli obrovské množstvo trvanlivých potravín, hygienických potrieb, drogérie, plienok a príkrmov pre bábätká, zdravotnícky materiál, deky, spacie vaky, omaľovánky, pastelky pre deti a mnoho ďalšieho.

Kedy a ako ste poslali vyzbierané veci na Ukrajinu?
– Prvotný zámer bol poslať vyzbierané peniaze a materiálnu pomoc niektorej z charitatívnych organizácií. No v priebehu týždňa sa k nám dostávali informácie, že aj v našom bezprostrednom okolí sú ubytovaní viacerí ukrajinskí občania, väčšinou matky s malými deťmi a stále pribúdajú ďalší. Preto sme sa rozhodli, že materiálnu pomoc poskytneme im a za vyzbierané peniaze sa aj v budúcnosti budú kupovať veci, ktoré im budú chýbať. Už v utorok sme odniesli množstvo materiálu, predovšetkým potravín a hygienických potrieb, ľuďom ubytovaným v Lopeji.

Kto zorganizoval zbierku, respektíve, ako vznikol nápad, že sa aj naša škola zapojí do pomoci pre našich východných susedov?
– Zbierku zorganizovala Žiacka školská rada. Všetko vzniklo spontánne. Cez víkend bol kolega na východnom Slovensku a na vlastné oči videl situáciu na hraniciach. Návrhy prichádzali aj od žiakov, ktorí chceli tiež pomôcť. Finančnú zbierku sme sa rozhodli spojiť s predajom stužiek v ukrajinských farbách, ktoré majú symbolizovať našu solidaritu s nevinnými ľuďmi na úteku a podporu mieru na Ukrajine. Každý prispel sumou podľa svojich možností.

Vyzbierané veci už odovzdali.

V prípade potreby budete v podobných zbierkach pokračovať aj naďalej?
– Určite áno. Myslím, že postupne opadne prvotné nadšenie pomáhať, no ľudí na úteku bude neustále pribúdať a určite sa tak skoro nebudú môcť vrátiť domov. Práve v tomto čase bude potrebná kontinuálna pomoc. Matky s malými deťmi veľa batožiny neodnesú, berú so sebou len to najnutnejšie. Pre deti aj pre seba budú potrebovať dokúpiť veľa vecí.